Sök
SHL

”Kände mig mer delaktig nu”

Dackell om det tuffa avskedet och SM-guldet

1993 sköt han 20 år gammal SM-guldet till Brynäs. I går fanns en 39-årig Andreas Dackell återigen i centrum när gulden skulle delas ut. Nu i civil klädsel som nypensionerad hockeyspelare.
– Jag skulle nog vilja säga att jag känner mig mer delaktig i det här guldet än 1993, säger veteranen till hockeysverige.se dagen efter festen i Läkerol Arena.

Andreas Dackell vann SM-guld med Brynäs redan 1993. Det var då han med två mål och en assist i tredje perioden i den avgörande finalen mot Luleå såg till att norrbottningarna fick lämna isen med silver om halsen.

Dackells roll i guldet den här säsongen har varit annorlunda. Ett trasslande knä har gjort att han bara kunnat spela 16 matcher i grundserien och sex i slutspelet. Inför semifinalspelet mot Färjestad var Dackell tvungen att lämna beskedet att nu kar karriären över.
– Jag kände redan i sista kvartsfinalen mot Frölunda att det var en annan smärta än tidigare, och när inte ens bedövningen räcker längre då går det inte.
– Under match, och på träning i maxsituationerna så har jag oerhört ont, lät han meddela då.

Nu fick vi i stället se den rödskäggige Dackell i båset under finalserien. Hans jubel när slutsignalen ljöd i gårdagens finalmatch visade att lyckan vara total trots att han inte kunde vara med på isen. Dagen efter guldfirandet fick hockeysverige.se en pratstund med Andreas Dackell.

Andreas, hur mår du idag?
– Jag mår väldigt bra. Helt fantastiskt underbar känsla att vakna upp som svensk mästare igen.

Vilka delar av Gävle fick inte besök av Andreas Dackell och Brynäs i natt?
– Ja du, ha ha…
– Det var faktiskt inte så många ställen som fick besök i natt. Eller rättare sagt, jag var inte vidare ut på några andra ställen efter guldfesten på Läkerol Arena. Om killarna stack vidare framåt småtimmarna vet jag faktiskt inte. För mig räckte det i alla fall med festen på ”Läkerolen” eftersom det var ett jäkla bra drag där.

Kände du dig lika delaktig i det här guldet som du gjorde 1993?
– Absolut! Jag skulle nog vilja säga att jag känner mig mer delaktig i det här guldet. Jag har fått vara med Calle (Järnkrok), ”Jacke” Silfverberg. Simon Bertilsson, Johan Larsson och alla dom här unga killarna och sett hur dom har utvecklats under säsongerna till att bli några av Sveriges bästa hockeyspelare. Jag har fått delat med mig av mina kunskaper och små råd samtidigt som drivit på och peppat mig hela tiden.
– Att få avsluta sin hockeykarriär med att vinna guld tillsammans med de här killarna är det bästa tänkbara avslut man kan få.

Vad är det som tagit Brynäs till det här guldet?
– Sammanhållningen. Sedan har vi haft spetsspelare som blivit ännu bättre det här året. Exempelvis en kille som Jakob Silfverberg har tagit steget fram till att vara nummer ett i Sverige.
– Självklart krävs det att hela laget fungerar om du ska vinna ett SM-guld. Alla måste vara och har varit delaktiga i det här guldet. Samtidigt går det inte att komma ifrån hur viktig ”Jacke” varit för oss den här säsongen. Även om laginsatsen varit bra under flera säsongen så har vi inte riktigt haft just den här spetsen dom senaste åren.

Hur har dina tankar gått under en säsong som varit kantad av skador?
– Motivationen har hela tiden varit på topp. Efter att vi i somras gick ut och sa att målet är SM-guld så har jag hela tiden haft den bilden framför mig.
– Visst har det varit tufft långa stunder då man varit i gymmet och kört i stället för att vara med ute på isen. Nu fick jag trots allt spela en del matcher i grundserien även sex slutspelsmatcher innan det knäet inte höll längre.

Det måste ha varit ett tufft beslut att tvingas hoppa av mitt under ett slutspel?
– Det var jättetufft samtidigt var det väldigt skönt att få berätta om mitt beslut för killarna i laget. Dom hade sett att det inte fungerade och att jag varit lite deppig för det.
– Grabbarna visade stor respekt för mitt beslut och ville ha med mig i båset under resten av slutspelet så jag fortfarande fanns med kring laget. Det här var en väldig ära och stort för mig, berättar en rörd Dackell och fortsätter:
– Jag hade ingen direkt roll i båset mer än att pusha på grabbarna. I pauserna kunde det väl hända att Tommy (Jonsson) och Janne (Larsson) frågade om vilken åsikt jag hade om vissa detaljer, men inte några stora grejer.

Var det nervösare att stå vid sidan än att vara på isen och spela?
– Visst var det nervöst, men inte alls så mycket som jag hade trott innan.

När vågade du hoppas på att guldet nu tillhörde Brynäs?
– När det var runt 50 sekunder kvar av matchen. Vi hade gjort en grymt bra tredje period och i slutet tittade jag upp mot klockan och såg att den stod på 19.10 och vi ledde med 2-0. Då förstod jag att vi skulle fixa det här.

Sedan hamnade du på en numera klassisk bild tillsammans med Jakob Silfverberg och SM-bucklan.
– (Skratt) Jag tror att det var Tommy och Jakob som bestämt att jag skulle vara med och lyfta bucklan. Båda sa att jag skulle med dit fram och jag visste absolut ingenting om det innan. Däremot var det väldigt stort att få stå där tillsammans med en så pass stor spelare som Jakob Silfverbergoch lyfta bucklan med honom inför våra fantastiska fans hemma i Läkerol Arena. Stort.

Vad händer närmast i Andreas Dackells hockeyliv?
– Nu ska vi njuta av guldfirandet (lördag 14.00 Stortorget). Sedan ska jag och Micke Sundlöv sätta oss ner om någon månad och se om vi kan hitta en roll åt mig i Brynäs. Jag kan tänka mig att jobba med ungdomshockeyn i Brynäs eller något liknande. Något ska vi säkert komma på eftersom jag vill jobba kvar inom Brynäs IF.

Text: Ronnie Johansson

Lördag 15:15
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.80
X 5.40
2 1.57
Lördag 15:15
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.05
X 4.30
2 3.20
Lördag 15:15
Linköping HC - Frölunda Indians
1 3.05
X 4.50
2 2.10
Lördag 18:00
Leksands IF - Luleå HF
1 3.25
X 4.65
2 1.95
Lördag 18:00
Djurgårdens IF - Växjö Lakers HC
1 2.15
X 4.25
2 2.95
Lördag 18:00
Skellefteå AIK - Rögle BK
1 2.15
X 4.30
2 3.00
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten