Sök
Vancouver

”Hoppades att Detroit ville ha mig”

Samuelsson längtade till Hockeytown

Han lämnade Detroit Red Wings som free agent 2009. Tidigare i månaden tog Mikael Samuelsson samma rutt tillbaka till klubben han blev Stanley Cup-mästare med 2008. För hockeysverige.se avslöjar han att det var planen hela tiden.
– Detroit ville ha mig och det var precis vad jag ville, säger Samuelsson.

En av våra mest erfarna NHL-spelare är sörmlänningen Mikael Samuelsson, 35. Han debuterade för San José Sharks redan säsongen 2000/01. Sedan dess har han spelat 669 NHL-matcher och på det gjort 342 poäng för Sharks, New York Rangers, Pittsburgh Penguins, Florida Panthers, Detroit Red Wings och Vancouver Canucks.

Fjolåret inledde Samuelsson i Vancouver Canucks för att sedan avsluta densamma i Florida Panthers. När NHL startar upp nästa säsong har han lämnat solen och värmen i Florida bakom sig. Nygammal adress blir i stället Detroit, vilket är hans sjunde klubbyte på tolv säsonger.
– För det första är det skillnad om du blir trejdad under säsongen eller som nu då jag byter till Detroit mellan två säsonger. Under säsongen ska allting gå så snabbt. Speciellt som ifjol då dessutom bytet var ett av det längsta man kan göra i NHL, skrattar Mikael Samuelsson när hockeysverige.se får en pratstund med honom.
– Som enbart spelare är det inte så stor omställning direkt, utan det är mer familjen som ska bryta upp från allt. Det blir annat nu då jag valde att flytta tillbaka till Detroit. Där vet vi sedan tidigare vad som väntar oss.
– I stort sett är det där inget problem eftersom du är införstådd med att det kan gå till så här i NHL. Det är bara att acceptera och fortsätta göra sitt jobb så bra man kan.

Trivdes med Sedinarna
Under sin senaste sejour i Detroit Red Wings låg Mikael Samuelsson poängskörd per säsong mellan 34 och 45 poäng. Sina poängmässigt bästa säsonger gjorde han i Vancouver Canucks tröja.
– Jag hade en liten annan roll i Vancouver. Fast poängmässigt skiljer det sig egentligen inte så mycket. Jag låg väl på drygt 50 poäng per säsong där.
– Första säsongen i Canucks var lite upp och ner, men andra säsongen spelade jag med Sedinarna. Då blev det bland annat mycket spel i powerplay. Gör man inte mycket poäng då så har man inget där att göra. Det går inte att misslyckas oavsett hur lite talang du än har.

I media målades finalspelet mellan Vancouver Canucks och Boston Bruins 2010/11 som en hatserie, hur upplevde ni spelare det här?
– Jag satt själv på läktaren under finalerna, men det var kanske inte alldeles lyckat att (Alexandre) Burrows bet Patrice Bergeron i fingret under första matchen. Efter det var Boston riktigt förbannade. Man kan väl säga att det var fel lag att reta upp. Dom spelar ju väldigt fysiskt och jag kan nog tycka att det hade varit bättre att låta björnen sova, om du förstår vad jag menar.
– Nu var vi trots allt nära att vinna finalen och hade faktiskt 3-2 i matcher. Nu vände Boston och vann välförtjänt.

Inga höga tankar om klubbledningen i Vancouver

Hur gick tankarna då du blev såld tillbaka till det Florida Panthers du lämnade 2004?
– Besviken är fel ord, men jag trivdes väldigt bra i Vancouver. Jag hade haft en ganska svår skada andra säsongen i Vancouver då en sena i ljumsken hade gått av. Rehaben hade fungerat bra och kändes det bra på campen, men då NHL drog lade vänsterbenet av.
– Med facit i hand var det bra att jag blev bortbytt eftersom jag fick extra tid att rehabilitera mig och komma tillbaka hel. Jag trivdes väldigt bra i Florida, men det var tungt att lämna Sedinarna, Alexander Edler och dom andra killarna uppe i Vancouver. Ledningen i klubben hade jag dock inga högre tankar om, så på det viset bekom det mig inte.

Du fick byta snön mot solen.
– Fast det där är mest en sak som familjen uppskattar mest. Själv var jag i Florida för att mitt jobb som hockeyspelare. Nu blev det extra kul förra säsongen eftersom vi gick till slutspel. Det var första gången på, jag vet inte hur många år, haha…
– Varje vinst i slutspelet blev som att vi hade vunnit Stanley Cup.

Jacob Markström vaktade målet för Florida Panthers i sju matcher, hur skötte han sig?
– Bra. Jacob är en stor målvakt med ett modernt och lugnt målvaktsspel. Jag tror stenhårt på att han kommer lyckas riktigt bra i NHL.

”En väldigt välorganiserad klubb”
I sommar stod det klart att Mikael Samuelsson lämnar Florida Panthers för att återvända till Detroit Red Wings där han blev Stanley Cup mästare 2008.
– Jag hoppades hela tiden att Detroit ville ha mig även om det var flera andra klubbar som hörde av sig när det närmade sig 1 juli. Nu visade det sig att Detroit ville ha mig och det var precis vad jag ville.

Du gjorde fyra säsonger i Detroit Red Wings mellan åren 2005 och 2009. Är det en annorlunda hockeykultur i klubben med tanke på alla européer som spelar och har spelat där?
– Inte av den anledningen. Detroit är en väldigt välorganiserad klubb. Sedan bryr man sig om människorna i laget och deras familjer. Allt är inte bara business.
– Visst, det går självklart ut på att vinna, inget snack om det. Skillnaden är att general managern och övriga i organisationen är på en bra nivå. Trots allt är alla människor och inga robotar. Trivs du så presterar du bra, det är inget konstigt i det. Dessutom får du den här viktiga kontinuiteten när spelarna trivs i laget och gärna stannar kvar.

Lilja – ”Lidas” ersättare

En enkel fråga, hur ersätter man Nicklas Lidström?
– Enkel? Haha…
Andreas Lilja sitter bredvid mig och pekar på sig själv. Det ska tydligen vara han som tar över Nicklas roll.
– Skämt åsido, det går inte att ersätta en sådan spelare som Nicklas. Vi andra får göra det bästa vi kan. Vi har ett bra lag och det ska nog fungera bra ändå även om han kommer vara saknad.

Vad i Mike Babcocks ledarskap gör honom unik?
– Det jag kommer ihåg av Mike var hans sätt att coacha laget. Han pratade mycket med oss spelare och visste vad han ville. Jag gillade just det sättet väldigt mycket. Jag antar att han inte förändrats speciellt mycket sedan jag var i Detroit senast.

Hur gör Mikael Samuelsson för att komma bra förberedd inför comebacken i Detroit Red Wings?
– Som varje sommar. Jag tror att jag har bra koll på vad som krävs av mig för att vara i bra form när jag kommer dit. Sedan får vi hoppas att jag får en hyfsad bra roll i laget.

Text: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om: