Sök
https://www.hockeysverige.se/img/no-image-placeholder.jpg

Spelarna som skippar kött

De har valt den gröna vägen

För att bli riktigt bra på hockey måste man jobba hårt och träna rätt. Kosten är också viktig och många har uppfattningen att man måste äta kött, ägg eller kyckling för att bli riktigt stark. Men det är inte sant. Hockeysverige har talat med ett par spelare som valt en annan, grönare väg.

Mike Zigomanis är en stjärna. Inte av samma mått som sin gamle lagkamrat Sidney Crosby, men likafullt en stjärna. 500 AHL-matcher och 200 NHL-matcher har han hunnit med, liksom en sejour i Elitserien med Djurgården. 2009 spelade han för Stanley cup-vinnande Pittsburgh.

Den senaste tiden har dock Mikes intervjuer handlat om annat än hockey. Sedan några år är han nämligen en av proffshockeyns mycket få offentliga veganer.

– Jag började för ungefär sex år sedan. Jag var 95 procent vegetarian först, men nu har jag varit vegan i ungefär två år. Jag började med att skippa rött kött, sen kyckling och till sist skaldjur och mjölk. Svårast var skaldjur, jag gillade verkligen skaldjur, säger Zigomanis på telefon från Toronto, där han numera är assisterande kapten och en av nyckelspelarna i Toronto Marlies.

Veganism innebär att man inte äter animalisk mat. Inget kött, ingen fisk, inga ägg och ingen mjölk. Det är långt ifrån normaldieten och den första frågan till veganer är ofta varför. För Mike handlade det primärt om att leva sundare, men med tiden har hans engagemang utvecklats.

– Det främsta skälet var hälsan men med tiden har jag även fått etiska skäl. För ett tag sedan slutade jag helt att köpa djurprodukter. Jag skänkte bort alla skinnjackor, skinnskor, läderbälten… såna grejer. Nyss fick jag ett par nya kostymer uppsydda i ren polyester.


Mike Zigomanis upplever att hans återhämtning efter träning och match är snabbare med en vegansk kost. Foto: Getty Images

Att äta grönt har Mike fått från familjen; hans systrar är i princip veganer och deras mamma predikade en hälsosam, vegetarisk kost hela deras uppväxt. Stödet från familjen var mycket värdefullt när Mike själv bestämde sig för att ”go green”.

”Har mer energi på morgonen”

Eftersom han är professionell hockeyspelare var Mike Zigomanis noga med att göra allt rätt för att inte försämra sin prestationsförmåga. Sportsligt blev han heller inte lidande och idag, som vegan, upplever Mike att han är både friskare överlag och återhämtar sig snabbare.

– I ren prestation har jag inte märkt någon skillnad nu jämfört med när jag åt kött. Den stora skillnaden är väl att jag får mindre inflammationer. Min återhämtning efter matcher är mycket snabbare och jag har mer energi på morgonen, säger Mike.

En annan spelare som valt att bli vegan, är målvakten Stephen Murphy. Stephen är egentligen skotte men vaktar numera målet i nordirländska Belfast Giants och i brittiska landslaget. Liksom Mike Zigomanis har Stephen Murphy spelat i Sverige under en kortare period och liksom Mike upplever han också att hans gröna diet gjort honom piggare.

– Rent fysiskt har jag mer energi nu. Visst, det är en utmaning, särskilt eftersom jag sportar, men att ha en annorlunda diet gör att jag skärper mig mer än tidigare. Det krävs mycket förberedelser, men det är inte svårare än att läsa på om vad jag måste äta för att få i mig tillräckligt, säger Stephen, som i våras blev brittisk mästare och utsågs till EIHL:s bästa målvakt.

Stephen Murphy har haft stort stöd hemifrån i sin nya livsstil, men han tog aldrig något aktivt beslut att bli vegan. Tvärtom var det något som kröp sig på eftersom.

– Jag är inne på mitt tredje år men min flickvän hade varit vegan i minst fem år innan. Hade det inte varit för henne hade jag aldrig börjat. När jag hade ätit mindre kött ett tag insåg jag att det fanns hälsofördelar och att andra idrottare hade gjort det före mig. Det gav mig modet att prova själv, säger Stephen.


Stephen Murphy blev mästare med Belfast 2012. Den Sverigebekante skotten upplever att han fått mer energi sedan han bytte till en vegansk diet. Foto: Jim Doran

Proteinet – en överdriven ängslan?

Kött- och mjölkprodukter är en viktig del av i stort sett alla västerländska kök. Många är också övertygade om att (särskilt) kött och kyckling är nödvändiga för någon som idrottar på elitnivå. Framförallt för att köttet är en bra källa till protein, som i sin tur är är extremt viktigt för att bygga muskler.

Trots att spelare som Zigomanis och Murphy visat att det är möjligt att vara vegan (eller åtminstone inte äta kött och mjölk) och samtidigt vinna titlar, är det försvinnande få spelare som väljer en köttfri kost, eller åtminstone är öppna med att de gör det.

Trisha Mandes är en kostutbildare från Pennsylvania, och expert på vegetarisk kost. Hon har bland annat jobbat med mat- och miljöprojekt med barn i Philadelphiaområdet, och pluggar just nu i Finland. Trisha är själv vegan och övertygad om dietens fördelar, men menar att fokuset på just veganism är onödigt.

– Det är lätt att tro att man äter nyttigt bara för att man är vegan, men så är det inte. Strips och munkar är ju också veganmat. Så även fast du är vegan är det viktigt att veta vad som är bra för dig. Jag förespråkar det man kallar för en “whole foods, plant based” diet, där man även tar hänsyn till hur maten är producerad och förädlad och såna saker, säger Trisha.

Att hockeyspelare kan skippa kött, ägg och mjölk förvånar inte Trisha. Plantbaserad mat har många källor till protein, men få känner till dem, menar hon.

– Det är en myt att vi måste äta kött och mjölk för att få i oss tillräckligt med sånt som protein och kalcium. Spenat innehåller 12 gram protein per 100 gram och det är bara ett exempel. Det går utmärkt att äta vegetariskt och ändå träna hårt.

Att bli vegan, eller åtminstone sluta äta kött, är inte enkelt. Det kräver tid och energi och Trisha Mandes menar att den som vill ställa om på riktigt och inte bara prova under en kortare tid, måste förändra sitt beteende och hela sitt sätt att tänka kring mat.

Foto: Privat

Trisha Mandes är kostkonsult och jobbar med rådgivning och utbildning kring plantbaserade dieter.

– Vi har lärt oss att äta och laga mat på vissa sätt och det är svårt att vänja sig av med. Man måste lära sig helt nya smaker och hitta nya recept och experimentera med dem. På många sätt är det en total beteendeförändring.

– Det viktigaste är att vara förberedd. Bygg upp ett skafferi och lär dig var du kan köpa råvaror. Ett bra sätt är att utgå från mat du redan tycker om, och lära dig göra den utan kött. Om du gillar burgare kan du kanske göra en bönburgare istället, säger Trisha.

Trishas åsikter delas av spelarna. Om man som Mike Zigomanis spelar i AHL, med långa bortaresor och ett tufft schema, är en mer udda diet tuffare att hantera än för vanliga människor.

– Första två-tre månaderna var riktigt svåra, men sen kom jag in i rutinerna och lärde mig var i olika städer jag kunde äta och handla. Det finns bra appar för det nu också. Klubben har varit väldigt stöttande och jag har ofta en kyl på rummet, där jag kan förvara min mat, säger Mike.

Även EIHL har långa bortaresor. Särskilt Belfast, som är ligans nordligast belägna klubb. Även Stephen Murphy tycker att kosthållningen på bortaplan är det svåraste med att vara vegan.

– Eftersom jag övergick gradvis var det inte så tufft att bli vegan. Det svåraste är när vi reser och går ut och äter. Det fanns inte så många ställen att äta på när jag började och det gör det fortfarande inte. Jag får ofta beställa pasta eller be dem laga något särskilt bara för mig, säger Stephen.

Kött en känslig fråga

Det är inte sällan känsligt att tala om veganism eller köttfri kost i allmänhet. Dels känner sig vissa påhoppade och dels blir frågan inte sällan politiserad. När festivalen Way out west i somras bestämde sig för att servera enbart vegetarisk mat på festivalområdet, blev många väldigt upprörda, både på gatan och i ledarspalter.

Mike Zigomanis har ibland blivit retad för sitt kostval och även om han inte bryr sig om en skämtsam tråkning från en lagkamrat, märker han att just kött är en oerhört känslig fråga även i Kanada.

– Look, jag ifrågasätter inte andras livsstil, de får ha vilken diet de vill och leva vilket liv de vill. Men många ser det här på fel sätt. Kött och mat är en del av deras livsstil, det är liksom sammankopplat med hela deras självbild. Så när du indirekt frågasätter deras diet, ifrågasätter du automatiskt hela deras person, säger Mike.

Stephen Murphy har liknande erfarenheter av attityderna. Stephen är idag Storbritanniens bäste brittiske målvakt och som sådan inte lika utsatt som en yngre, oetablerad spelare. Han engagerar sig därför numera för att sprida medvetenhet om veganism, men till en början var han tveksam till att göra sitt eget kostval offentligt.

– Första året höll jag tyst om det. Hockey är en speciell miljö – väldigt manlig, liksom – och jag ville inte göra någon grej av vad jag åt. Nu är det lugnt och någon kanske skojar ibland, men grabbarna i laget har accepterat min livsstil.

– Om du frågar någon varför de äter kött, säger de kanske protein, men det handlar mest om att vår kultur är köttbaserad. Om det kommer förändras eller inte, vet jag inte. Jag tror bara att den naturliga dieten för de flesta idag är kött. Och de har svårt att se bortom det, säger Stephen.

Text: Henrik Persson