SHL

”Engstrand är inte förstakeepern LHC behöver”

ANNONS
De har haft SHL:s mest produktiva kedja och ligans bästa powerplay. Trots det har Linköping fallit som en sten genom tabellen efter en pigg start. C Mores expert Thomas Johansson ser målvaktsspelet som ett av de stora problemen. Christian Engstrand och Iiro Tarkki har inte levererat. 
– Engstrand hade en fantastisk säsong förra året, men det verkar mera som att det var en engångsföreteelse, säger han till hockeysverige.se.
Det var många som trodde att Linköping skulle bli ett av de farligaste hoten mot Skellefteå i jakten på SM-guldet den här säsongen. Så kan det givetvis fortfarande bli eftersom det man med stor sannolikhet kommer topp tio i SHL. Men säsongen har bestått av flera höga toppar, men ännu fler ganska djupa dalar.Varför lyckas inte Linköping få till ett stabilt spel? Man har trots allt två av ligans skickligaste spelare i Pär Arlbrandt och Simon Hjalmarsson. Hockeysverige.se ställde dom frågorna och en del ytterligare till C Mores expertkommentator, tidigare Linköpingsspelaren Thomas Johansson.
– När Linköping spelar som bäst har en väldig bra fart i sitt spel. Sedan har men en del spelare som är väldigt passningsskickliga. Man har en bra kreativitet och fantasi i sitt anfallsspel. Där är ofta powerplay kronan på verket när det gäller kreativiteten och skickligheten.

Varför lyckas man inte hålla en jämn nivå som du ser det eller rättare sagt vad är svagheten i Linköpings spel?
– Svagheten är ojämnheten i matcherna där det känns som att alla inte förstår deras grundspel fullt ut. Om det är ett ledarbekymmer, alltså att man inte har gjort klart grundspelet ordentligt, tvivlar jag på. När jag har haft Roger Melin har han varit en väldigt tydlig ledare när det gäller vad han vill.
– Allt det här handlar också om att sätta lite press på spelarna. Det kanske är en av Rogers nackdelar som ledare, att ur en positiv bemärkelse ha ett enormt tålamod med sina spelare. Ur en negativ bemärkelse kan det gå över till att det finns spelare som tänker: ”Jag får ändå lira och det spelar ingen roll om jag inte haft mina bästa dagar våra senaste tre matcher”.
– Sedan landar allt någonstans i det här med hur man tränar eller hur förbereder man sig. Tränar man till exempel dåligt över två månader så är det självklart att det kommer att synas så småningom. Där har jag lite dålig inblick, men lag som går upp och ner i sin prestation faller ofta tillbaka på hur man tränar i grund och botten.
– Linköping har värvat in en del spelare vilket skulle skapa en viss stabilitet i det där. Ibland kommer man också in i en otroligt bra stabilitet och spelar en fantastiskt bra ishockey, men sedan faller man igenom i alla fall. Jag tror att det är någonting i grundupplägget som inte stämmer. Då tänker jag på det här med träning, hur coachar man under matcherna, vad ställs det för krav på spelarna och lite sådana här saker.

”Inte visat sig vara den där förstakeepern”
Linköping valde att splittrade på sitt målvaktspar som man hade från seriestart. Man lyfte bort Andreas Andersson (i dag i Södertälje), lät Christian Engstrand vara kvar och plockade in Iiro Tarkki från Salavat Julajev Ufa i KHL.
– Engstrand hade en fantastisk säsong förra året, men det verkar mera som att det var en engångsföreteelse. Många trodde nog att han skulle ta det stora klivet. Nu har han också fallit tillbaka och visat att han inte heller riktigt är den här vassa förstakeepern som Linköping behöver.
– Engstrand har varit i klubben under en lång tid, varit lojal och stått i bakgrunden till Fredrik Norrena bland annat. Han har en mer historik i Linköping än vad Andreas har och därför tror jag att han blev kvar och inte Andreas.

Behövde man en ny målvakt?
– Ja, det tycker jag. Man behövde ha en riktigt vass målvakt. I och med att Engstrand inte håller riktigt samma klass som förra året tyckte inte jag att målvaktsparet, med honom och Andreas, kändes supervasst.

Har Iiro Tarkki levt upp till att vara en riktigt vass målvakt?
– Nej, det tycker jag inte. Målvaktsspelet är hänger oftast ihop med försvarsspelet. Hur bra är försvarsspelet? Linköping har en hel del brister i spelet utan puck i egen zon framför allt.
– Likväl som dom är väldigt duktiga passningsspelare i det offensiva spelet så kan det slarvas en hel del i passningsspelet nerifrån. Det skapar ett väldigt svårt försvarsspel eftersom det dyker upp chanser trots att man har pucken inledningsvis. Jag tror inte att det är speciellt lätt att vara målvakt i Linköping idag.

”Fara med en kedja som är sjukt duktig i PP”
En av SHL:s främsta kedjor under säsongen har varit den nu splittrade trion med Simon HjalmarssonMattias Sjögren och Pär Arlbrandt. Tillsammans har dom 49 mål där dom allra flesta kommit till i powerplayspel och inte i spelet fem mot fem.
– Det är en fara att en kedja som är så sjukt duktiga i powerplay. Då finns det alltid en risk att det börjar hacka i det spelet. Förr eller senare börjar det minska i produktionen där.
– Jag var ganska tidigt ute och flaggade för att Linköping behövde få en riktigt bra andrakedja också och som kan kliva in. När man vinner sina matcher idag är man inte heller lika beroende av förstakedjan. Nu kliver bland annat Chad Kolarikfram och har gjort en jäkla massa mål.
– Men jag tycker ändå att Linköpings bredd i form av en vass andraformation inte riktigt sitter där. Jonas Almtorp är inte en andracenter i min värld. Han är en tredje- eller fjärdegnuggare som ska spela tio minuter per match. Även om han gör han bra säsong så är han inte en given andrakedjaspelare som gör 35 poäng.

Var det ett bra beslut att splittra Hjalmarsson, Sjögren och Arlbrandt?
– Ja, det tycker jag. Ibland behöver man som spelare sära på sig, få lite ny omgivning, få lite ny fart i grickorna. Då kan man komma tillbaka igen och tycka att det är väldigt roligt.
– Här kommer vi tillbaka på det här tålamodet som Roger har. Han ger förtroende på förtroende på förtroende. Tålamod på tålamod på tålamod. Det är ju positivt, men det kan samtidigt vara negativt. Nu tror jag faktiskt att det var positivt att man splittrade på dom.

Hur långt kan Linköping räcka i ett slutspel?
– Det här förstaspelet kan bli väldigt intressant. Både Linköping och HV71 ligger nere där nu. Jag tror faktiskt att Linköping kan ryka redan i det där kvalet till kvartsfinalerna.
– Jag trodde mycket mer på Linköping inför säsongen och jag tyckte att dom såg väldigt stabila ut både då med Engstrand på målvaktssidan men även på backsidan som jag tyckte såg väldigt spännande ut. Även då Sjögren som jag tycker kom in som en riktigt bra värvning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL