OS 2014

Uträknat Slovakien skakade Tjeckien

Tjeckien vann det heta grannmötet mot Slovakien. Men det som såg ut att bli en promenadseger byttes mot ett stort drama när Slovakien hämtade upp 0-4 till 3-4 innan man föll med 3-5.

Tjeckien rivstartade rivalmötet mot Slovakien övertygande och såg tidigt ut att avgöra matchen.
Ales Hemský vispade in 1-0 efter sju minuter och Roman Červenka gjorde 2-0 halvminuten senare när han i en spelvändning tog hand om returen efter ett stolpskott från Tomáš Plekanec.

Tjeckien hade 3-0 efter första perioden. David Krejčí, som haft en ganska blek turnering i gruppspelet, dunkade stenhårt in 3-0 i slutet av perioden och den tjeckiska segern såg inte mindre given ut när Roman Červenka sköt sitt andra mål i matchen när han i slutet av andra perioden väntade ut Ján Laco i det slovakiska målet och ur knappt någon vinkel alls vispade upp en backhand i nättaket.

Målet skulle visa sig att bli det matchavgörande. Men det kom till att sitta betydligt hårdare åt än vad man trodde där och då.
Marián Hossa reducerade med minuten kvar av andra perioden och strax innan mitten av tredje perioden fick man ordentlig press på tjeckerna när Hossa sköt 2-4 och Tomáš Surový 3-4 med var sina slagskott och slovakien hade sedan ytterligare chanser att få in fler mål.
Men närmare än så kom man inte och matchen fick sitt egentliga slut när Andrej Meszaros åkte ut med minuten kvar. Slovakerna valde ändå att plocka målvakten för spel fem mot fem, men det gick inte bättre än att Tomáš Plekanec gjorde 5-3 i tom kasse strax därpå.

Tjeckien möter därmed USA i kvartsfinal på onsdagen klockan 18.00.