OS 2014

Experten om ryska fiaskot: ”För stora egon”

ANNONS

Den ryska drömmen sprack. I går fullbordades fiaskot i hemma-OS i Sotji när Finland slog ut det favorittippade ryska laget redan i kvartsfinalen. Hockeysverige.se bad Viasats hockeyexpert Johan Tornberg förklara hur det kunde gå till.
– Ryssland har skickliga hockeyspelare, men det är alldeles för stora egon hos för många, säger han.

Det skulle bli en propagandafest för den ryska hockeyn. De stora stjärnorna – Ovetjkin, Malkin, Datsiuk, Kovaltjuk, Radulov – var samlade i Sotji för att leda Ryssland till ett hett efterlängtat OS-guld. Men det var en fest som kom av sig. Redan i gårdagens kvartsfinal mot Finland tog turneringen slut. Ryssland föll med 1-3 och bedrövelsen över fiaskot var total.

På läktaren i Sotji satt Viasat-experten Johan Tornberg och beskådade den ryska kraschen. Hockeysverige.se lät honom berätta om förödelsen.
– Jag var på presskonferensen efter matchen för att försöka fånga upp lite ryska reaktioner. Vi fick knappt plats där inne och vi trodde nog att det skulle bli en ganska tuff offentlig avrättning, berättar han.
– Klart att det var många som ifrågasatte varför man inte kunde göra mål med så många individuellt skickliga spelare. Det kunde Zinetula Biljaletdinov (förbundskaptenen) inte svara på, alltså varför Ovetjkin kunde göra 40 mål i Washington men inte mål med ryska landslaget mot Finland.
Biljaletdinov skämtade till det när han satt där på podiet och sa ”Vi får se om det blir något kvar av mig efter att ni hackat på mig”. Även han förstår givetvis innebörden av ett sådant här stort ryskt misslyckande.

Tornberg tycker att OS-fiaskot blev en ganska bra indikator på var den ryska hockeyn befinner sig just nu, och inte minst vilka utmaningar den står inför.
– Det här säger mer om rysk hockey än vad många andra tror, om var dom är någonstans i sättet att vara som lag. Ryssland har skickliga hockeyspelare, men det är alldeles för stora egon hos för många. Dom tävlar mot varandra inom laget vilket man sett på nära håll här, hur man agerar i båset och så vidare, menar Tornberg och utvecklar sitt resonemang:
– Ta exempelvis Ovetjkin och Malkin som aldrig har trivts ihop, men nu spelar man dom ihop hela tiden. Efter powerbrejk, när man behöver göra två mål framåt, kastar coachen in fjärdekedjan med Popov och Anisimov. Han kortar inte av bänken någon gång under matchen heller. Så det är en del coaching också och han får inte spelarna att agera som ett lag.

Är det en överraskning för många att Ryssland åkte ut redan i kvartsfinalen?
Ingen är överraskad här. När vi pratat med utländska reportrar eller journalister är ingen överraskad. Alla har väntat på det här och framför allt på matchen mot Finland eftersom man vet att finnarna kan ställa till det. Om Finland tycker det är roligt att spela mot Sverige så tycker dom att det är ännu roligare att spela mot Ryssland.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL