Timrå IK

”Gäller att inte tänka för mycket på vad som händer i Oskarshamn”

ANNONS

Även om det kommer att svida rejält för ett av lagen, Timrå eller Mora, framåt halv tio ikväll så går det inte att säga annat än att avgörande sträck striderna i våra serier kittlar lite extra. Inför sista omgången av HockeyAllsvenskan ligger Mora sjua med 77 poäng och möter Oskarshamn på bortaplan. Timrå är just nu på en åttondeplats med 76 poäng. Ikväll möter Timrå Malmö på bortaplan.

En av få rutinerade spelare i Timrå är tidigare Brynässpelaren Jonathan Carlsson. Han kom till Timrå redan förra säsongen och var alltså med om klubbens uttåg ur i elitserien. I år har han varit lagets kanske bästa back. Hockeysverige.se bad Carlsson sammanfatta Timrås säsong så här långt.
– Både individuellt och som lag har vi utvecklats hela säsongen. Som lag hade vi det tufft att spela bra i hela matcher i början av säsongen. Vi blandade och gav lite då också. Ju längre säsongen har gått så har vi kunnat upprätthålla ett bra spel längre när vi spelat bra och inte haft lika djupa dippar när vi spelat dåligt.

Hur märker man på isen att Timrå är ett väldigt ungt lag?
– Lite som det jag var inne på där att det kanske uppstod situationer som vi inte var moget för som lag. Exempelvis när vi ligger under i matcher börjar vi jaga lite med huvudet under armen. Samma sak när vi ledde matcher, då slutade vi spela.
– Jag vet inte om det var på grund av orutin i början och att laget mognat fram under resans gång, men det känns en väldigt stor skillnad nu jämfört med hur det var i höstas.

Om du tittar på det som hände i våras när ni åkte ur elitserien, hur tänker du kring det idag?
– Vi förlorade många viktiga matcher där vi hade chansen att hänga på i tabellen. Vi var upp och nosade på slutspelsplats till och med. Förlorar man många sådana matcher blir det tungt i slutändan. Vi var med länge, men några omgångar kvar blev vi klara för kval. När man väl är där vet man att allting kan hända. Tyvärr fick vi inte ihop det under den där korta perioden där det gäller att leverera sin bästa hockey.

Då hade ni ganska mycket press på er att hålla kvar Timrå i SHL. Kan du känna en liknande press idag med att Timrå måste snabbt upp till SHL?
– Alla lag i SHL som kommer uppifrån har nog liknande press. Jag var med om samma sak i Gävle 2008 när vi spelade i kvalserien. Det gäller att få ihop det under en kort tid och det är nu som den viktigaste hockeyn spelas. Samma press vet jag inte. Det känns som det är andra förutsättningar för att ta en playoffplats.
– Vi var enormt nederlagstippade inför säsongen från media och vi visste att vi skulle få göra en resa med laget för att komma någon vart. Det vore ett fint kvitto på det om vi kunde knipa den sista playoffplatsen.

Jonathan Carlsson har på 48 matcher svarat för 3 mål och 8 poäng. Han har dessutom ofta fått beröm för sitt fina spel. Efter den här säsongen går hans kontrakt ut med Timrå, men vad som händer till nästa säsong har han inte funderat så mycket över ännu.
– Den här säsongen har varit jätteviktig för mig och att jag har fått det förtroendet som jag fått. Framförallt då så jag kunnat utveckla bitarna som jag ville göra. Jag tror att det varit en bra miljö att utvecklas i för många killar i laget. Det är många killar som gjort en väldigt fin resa men även har varit tvungna att göra det eftersom vi varit beroende i laget att alla ska ta ett kliv framåt.
– Det är väl tråkigt att säga, men nu fokuserar man mest på att göra en så bra avslutning som möjligt. Det känns inspirerande om vi lyckat ta playoffplatsen. Sedan får vi se vart det tar vägen efter det. Även fast det låter klyschigt så tänker nog dom flesta i laget lite dag för dag när hockeyn är så intensiv som den är den här perioden.
– Går man nu och tänker på vad man ska göra nästa säsong skulle man nog bli galen.

Jonathan Carlsson var i Nordamerika under en säsong och spelade för Rockford i AHL och Toledo i ECHL.
– Alla som har varit där och spelat har ju fått vara med om själva upplevelsen och kulturen kring hockeyn. Den är otroligt mycket tuffare än här. Det är lite råare där borta. Jag hade förmånen att få vara en del av Chicagos organisation. Klart att det var en häftig upplevelse. Alla dom killarna… Alltså det är som att kliva in i ett garage där det står fullt med Rolls Royce bilar, säger Jonathan Carlsson med ett skratt och fortsätter:
– Det är helt otroligt att få följa sådana killar. Jag blev överraskad över hur otroligt bra människor det var, målmedvetna, drivna och där alla jobbar så pass hårt. Det kanske också var därför som det gick bra för Chicago. När man fick se det på nära håll blev jag oerhört positivt överraskad. Jag tror inte alltid folk förstår hur bra dom här killarna egentligen är.

Fick du chanserna som du kunde önskat under din säsong där borta?
– Där borta får man inte chansen, man tar, chansen. Det kanske är vad som skiljer lite grann. Där borta har du femtio spelare som gör upp om tjugo platser i ett NHL-lag. Det är ingen som får någonting till höger eller vänster. Om man åker över och förväntar sig att man ska chansen tror jag att man är fel ute.
– Nu vet jag inte om det var otur eller om det berodde på andra saker, men jag hade otroliga skadeproblem där efter att jag fastnat i plexiglaset och slet sönder axeln. Det är inte dom optimala förutsättningarna. Jag har ingenting att klaga på där, tvärtom. Den tiden om dom upplevelserna jag fick där och hela organisationen i Chicago var fantastiska.

Nu möter ni Malmö på bortaplan i årets viktigaste match. Hur går dina tankar inför matchen?
– Det blir lite speciella matcher. Malmö har fokus på vad som komma skall medan vi slåss för vår överlevnad. Vi jagar och slår ur underläge nu. Det enda vi kan göra, även om det är svårt, är att fokusera på det vi ska göra och att åka ner för att göra en riktigt bra bortamatch.
– Malmö är ett fantastiskt bra hockeylag och jag tycker även dom har haft en väldigt bra utvecklingskurva den här säsongen. Man har kanske prickat formtoppen på slutet bäst av alla lagen tillsammans med Djurgården.
– Det gäller att inte tänka för mycket på vad som händer mellan Oskarshamn och Mora. Utan se till att vi gör vårt och kan gå ifrån matchen mot Malmö rakryggade. Sedan får vi se vad det är som väntar oss.

Är Jonathan Carlssons säsong slut imorgon kväll?
– Nej!

Kvällens matcher
SHL

Luleå – Modo (C More)
Brynäs – HV 71 (C More)
Färjestad – Örebro (C More)

HockeyAllsvenskan
Rögle – Djurgården (Viasat Hockey)
Asplöven – Södertälje (HA Play)
Troja – Karlskoga (Viasport.se)
Västerås – Almtuna (HA Play)
Oskarshamn – Mora (HA Play)
Malmö – Timrå (S 24)
Karlskrona – Björklöven (HA Play)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL