Sök
SHL

SHL utökar till 14 lag nästa år

Nästa säsong blir den sista med tolv lag i SHL. Därefter utökas ligan med två lag och blir 14 till säsongen 2015/16, det fastställdes på torsdagen.
– Vi är från SHL:s sida mycket nöjda med samarbetet tillsammans med HockeyAllsvenskan att hitta ett system som är bra totalt sett för svensk elithockey, säger SHL:s VD Jörgen Lindgren.

Det blir som väntat ingen utökning av SHL redan till nästa säsong. Däremot blir nästa säsong den sista som spelas med tolv lag, innan man utökar till 14 säsongen därefter.

Den ena av bonusplatserna som delas ut nästa säsong kommer att tilldelas det lag som vinner det vi kan kalla den hockeyallsvenska finalen. Ligasegraren möter ligatvåan i bäst av fem matcher där segraren får en SHL-biljett, precis som det tidigare systemet som fanns i svensk hockey fram till 1996.

Parallellt med det kommer lag 3-8 från allsvenskans grundserie att spela en enkelserie där lag 1-3 går till, de två SHL-lagen som kommer 11-12:a och det laget som förlorar den allsvenska finalen – sex lag – kommer att delas upp i tre matchpar som spelar i bäst av sju och där vinnarna går till SHL.

Från säsongen 15/16, när SHL innehåller 14 lag, kommer systemet för kvalet till SHL att ha ett liknande system. Vilket alltså innebär att Kvalserien utgår ur sortimentet.

Den allsvenska segraren möter tvåan där segraren möter lag 14 från SHL i bäst av sju matcher om en SHL-plats.
Lag 3-8 spelar, precis som nästa säsong, en enkelserie där bara vinnaren går vidare till nästa nivå där man ställs mot förloraren i allsvenska finalen och spelar i bäst av tre matcher där vinnaren ställs mot lag 13 från SHL i bäst av sju matcher om en SHL-plats.

– Vi är från SHL:s sida mycket nöjda med samarbetet tillsammans med HockeyAllsvenskan att hitta ett system som är bra totalt sett för svensk elithockey, säger Jörgen Lindgren VD för SHL, i ett pressmeddelande

– Vi skapar den utveckling vi vill ha för SHL som liga, ett arbete som påbörjades i somras med namnbytet och en ny vision ”den totala sportupplevelsen” och förändringen med play-in för slutspelet.

HockeyAllsvenskans VD Stefan Bengtsson är också nöjd med beslutet:
– Det nya kvalupplägget är en del i ett utvecklingsprogram för att förnya och stärka svensk klubbishockey. Det är resultatet av ett nytt samarbetsklimat mellan SHL och HockeyAllsvenskan byggd på en grundläggande intressegemenskap.

Det kommer även införas nya kriterier för elitlicens till SHL och HockeyAllsvenskan från och med säsongen 15/16. Hur de kommer se ut kommer att diskuteras under våren och fastställas innan säsongen startar.

Man kommer även införa ett transfersystem som innebär att mindre klubbar ska få ”en rimlig ersättning för sin talangutveckling”.

 

Den här artikeln handlar om: