Sök
ÖVRIGT

”Rekord-Burras” OHL-säsong: en summering

I natt blev André Burakovsky den mål- och poängrikaste svensken under en säsong i en av de stora nordamerikanska poängligorna. Hockeysverige.ses korrespondent i Kanada, Glenn Gervais, lämnar en rapport om ”Burras” framfart i Kanada under den här säsongen.

TECUMSEH, ONTARIO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Erie Otters avslutade grundserien med en 8-4-seger över Sarnia Sting. André Burakovsky svarade för fem poäng i matchen genom att göra två mål och tre assist. André avslutade säsongen genom att slå nytt svenskrekord i Ontario Hockey League. Burakovsky gjorde 41 mål och 46 assist för 87 poäng och slog Gabriel Landeskogs gamla OHL-rekord på 66 poäng.

I ett försök att sprida sin offensiv, valde coacherna i Erie Otters att sära på André och skicklige supertalangen Connor McDavid under stora delar av säsongen. Många av Andrés poäng kom genom konsekvent, hårt arbete och han har ofta fått spela mot motståndarnas bästa kedjor.

Burakovsky har verkligen njutit av sin första säsong i Nordamerika. Han har blivit imponerad av publikunderlaget med matcher där det har varit över 5 000, ibland till och med 10 000 åskådare på läktarna. Många OHL-lag har spelare som deltog i årets JVM i Sverige. Varje europeiskt lag har liksom Kanada och USA många av sina toppspelare i OHL.

André har haft tur som har bott i ett område som ligger när Buffalo, Columbus och Pittsburgh, dit han har kunnat resa för att titta på NHL-hockey när han har varit ledig. Burakovsky, McDavid och den svenske målvakten Oscar Dansk, som också spelar för Erie Otters, möts ofta av autografjägare efter sina matcher. Det händer till och från att det dyker upp fans med bilder från Burakovskys och Dansks försäsongsmatcher med Washington Capitals respektive Columbus Blue Jackets som de vill ha signerade.

TIPPAS GÅ LÅNGT I SLUTSPELET
André och Erie Otters inväntar nu besked kring vilken motståndare de ska ställas mot i första rundan av OHL-slutspelet. De kommer antingen att möta Owen Sound Attack eller Saginaw Spirit. Med André, Connor McDavid, poängkungen Connor Brown och Oscar Dansk i laget rankas Erie Otters som ett av Kanadas bästa juniorlag. Otters hoppas på ett långt slutspel, så långt att de till och med tar hem OHL och tar sig till Memorial Cup, där de bästa kanadensiska juniorligan från OHL, QMJHL och WHL möts.

Andrés pappa Robert Burakovsky fanns på plats för att se sonen spela de avslutande matcherna i grundserien och sätta rekordet. Robert har varit upptagen med OHL-matcher, men har också tagit sig tid att dela med sig av hockeyminnen från sin egen tid som spelare då han bjöds in som gäst av Detroit Red Wings. Där fick han chansen att prata med Johan Franzén, Niklas Kronwall och Gustav Nyquist. Flera av de svenska spelarna berättade för Robert att de såg fram emot att möta André i NHL inom en snar framtid.

Robert tycker att hockeyn i OHL är snabb och fysisk. Han känner att det var ett väldigt bra beslut att låta sonen komma över och spela på NHL-rinkar och få uppleva hur hockeyn är hockeytokiga Kanada och den amerikanska mellanvästern. Tacksamt nog är OHL-matcherna tv-sända och genom satellit-tv har Robert kunnat se varenda en av sin sons matcher den här säsongen, även om det inneburit att han har varit tvungen att hålla sig vaken till klockan fyra på morgonen, svensk tid.

Glenn Gervais är hockeysverige.ses juniorkorrespondent i Windsor, Ontario i Kanada. Under säsongen har han lämnat rapporter kring de svenska juniorspelarna i Nordamerika.

Översättning: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om: