ÖVRIGT

”Rekord-Burras” OHL-säsong: en summering

ANNONS

I natt blev André Burakovsky den mål- och poängrikaste svensken under en säsong i en av de stora nordamerikanska poängligorna. Hockeysverige.ses korrespondent i Kanada, Glenn Gervais, lämnar en rapport om ”Burras” framfart i Kanada under den här säsongen.

TECUMSEH, ONTARIO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Erie Otters avslutade grundserien med en 8-4-seger över Sarnia Sting. André Burakovsky svarade för fem poäng i matchen genom att göra två mål och tre assist. André avslutade säsongen genom att slå nytt svenskrekord i Ontario Hockey League. Burakovsky gjorde 41 mål och 46 assist för 87 poäng och slog Gabriel Landeskogs gamla OHL-rekord på 66 poäng.

I ett försök att sprida sin offensiv, valde coacherna i Erie Otters att sära på André och skicklige supertalangen Connor McDavid under stora delar av säsongen. Många av Andrés poäng kom genom konsekvent, hårt arbete och han har ofta fått spela mot motståndarnas bästa kedjor.

Burakovsky har verkligen njutit av sin första säsong i Nordamerika. Han har blivit imponerad av publikunderlaget med matcher där det har varit över 5 000, ibland till och med 10 000 åskådare på läktarna. Många OHL-lag har spelare som deltog i årets JVM i Sverige. Varje europeiskt lag har liksom Kanada och USA många av sina toppspelare i OHL.

André har haft tur som har bott i ett område som ligger när Buffalo, Columbus och Pittsburgh, dit han har kunnat resa för att titta på NHL-hockey när han har varit ledig. Burakovsky, McDavid och den svenske målvakten Oscar Dansk, som också spelar för Erie Otters, möts ofta av autografjägare efter sina matcher. Det händer till och från att det dyker upp fans med bilder från Burakovskys och Dansks försäsongsmatcher med Washington Capitals respektive Columbus Blue Jackets som de vill ha signerade.

TIPPAS GÅ LÅNGT I SLUTSPELET
André och Erie Otters inväntar nu besked kring vilken motståndare de ska ställas mot i första rundan av OHL-slutspelet. De kommer antingen att möta Owen Sound Attack eller Saginaw Spirit. Med André, Connor McDavid, poängkungen Connor Brown och Oscar Dansk i laget rankas Erie Otters som ett av Kanadas bästa juniorlag. Otters hoppas på ett långt slutspel, så långt att de till och med tar hem OHL och tar sig till Memorial Cup, där de bästa kanadensiska juniorligan från OHL, QMJHL och WHL möts.

Andrés pappa Robert Burakovsky fanns på plats för att se sonen spela de avslutande matcherna i grundserien och sätta rekordet. Robert har varit upptagen med OHL-matcher, men har också tagit sig tid att dela med sig av hockeyminnen från sin egen tid som spelare då han bjöds in som gäst av Detroit Red Wings. Där fick han chansen att prata med Johan Franzén, Niklas Kronwall och Gustav Nyquist. Flera av de svenska spelarna berättade för Robert att de såg fram emot att möta André i NHL inom en snar framtid.

Robert tycker att hockeyn i OHL är snabb och fysisk. Han känner att det var ett väldigt bra beslut att låta sonen komma över och spela på NHL-rinkar och få uppleva hur hockeyn är hockeytokiga Kanada och den amerikanska mellanvästern. Tacksamt nog är OHL-matcherna tv-sända och genom satellit-tv har Robert kunnat se varenda en av sin sons matcher den här säsongen, även om det inneburit att han har varit tvungen att hålla sig vaken till klockan fyra på morgonen, svensk tid.

Glenn Gervais är hockeysverige.ses juniorkorrespondent i Windsor, Ontario i Kanada. Under säsongen har han lämnat rapporter kring de svenska juniorspelarna i Nordamerika.

Översättning: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch