Sök
SHL

Spelarflykten från Luleå: ”Ungefär som när man tar studenten”

Fyra tränare och fem tongivande spelare har försvunnit inom loppet av en vecka. Nu är den stora frågan vad som händer med Luleå Hockey. Hockeysverige.se ringde upp sportchefen Lars ”Osten” Bergström för att få svar på den frågan.
– Det här är någonting som vi har kalkylerat med och det är en helt naturlig process, säger han om tränar- och spelarflykten.

Alla fyra tränarna, Jonas Rönnqvist, Thomas Berglund, Roger Åkerström och Daniel Henriksson lämnar Luleå. Det gör även stjärnspelarna Linus Klasen, David Rautio, Daniel Gunnarsson, Linus PerssonLinus Omark och sannolikt även Anton Hedman. Alltså försvinner en stor det av kontinuiteten som laget har byggt upp under de senaste åren.

Men något skäl till oro finner inte sportchefen Lars ”Osten” Bergström. Han anser att man måste ha ett bredare perspektiv när man ser på Luleå Hockey.
– Jag tycker att man istället ska se att det finns en stor kontinuitet i Luleå som förening. Vi har en väldigt fin historik i elitserien/SHL och det är den som man ska sätta tillit till, säger han till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är lite tidens tand i SHL att det är en ganska stor omsättning på spelare. Våra tränare har varit här i fyra år vilket är en ganska lång tid. Det är i god anda och gott samförstånd som vi enats om att vi går vidare var för sig.

Det är många tunga namn som lämnar Luleå på spelarsidan. Trots det känner inte Bergström någon speciell stress över att det är just etablerade toppspelare som lämnar laget.
– Det är aldrig bra att vara stressad, skrattar Bergström.
– Man brukar inte fungera bra då oavsett om man är på isen eller utanför den. Det är alltid ett lite vemod, ungefär som när man tar studenten. Alla går olika vägar och man vet inte vad som händer, var tar alla vägen och så vidare.
– Som alltid när det funkar så kan man säga att vi har haft en bra tid tillsammans. Sedan är det, som jag sa, en del av tidens tand och något som man har att hantera på bästa möjliga sätt. Det här är någonting som vi kalkylerat med och det är en helt naturlig process.

Försökte ni behålla Linus Omark och dessutom få hem hans radarkompis Johan Harju?
– Vi har länge kommunicerat ut att spelare som har en naturlig koppling till Luleå eller Norrbotten alltid är intressanta. Självfallet dom båda också, en gång Luleå alltid Luleå.
– Sedan har vi också full förståelse, när dom är i den åldern, att dom söker äventyr. Så klart att vi heller inte kan matcha det ekonomiska man betalar i KHL.

Du nämner den naturliga kopplingen till Norrbotten, hur viktig är den när ni tittar på nya tränare?
– Den får man så fort man passerat gränsen oavsett var man kommer ifrån, ha ha…
– Visst, det finns alltid ett extra värde i att man har lite känsla, rötter och kanske lite förståelse före kulturen. Det är inget självändamål, men det finns ett mervärde i det.
– Vi har också våra övriga ledare, dom som sköter material och ”medical team”, där har vi jobbat med en otrolig kontinuitet.

SATSAR PÅ OWUYA OCH LASSINANTTI

Ett namn som nämnt som tänkbar ersättare efter Jonas Rönnqvist är Joakim Fagervall som idag tränar Västerås och är född i Kiruna.
– Vilka goda egenskaper han har som tränare borde väl han själv få uttrycka eller dom som har jobbat med honom.
– Vi har kommunicerat på det sättet att vår tränarlösning ska vi återkomma till när den tiden är inne. Vi har nu valt att på ett värdigt och respektabelt sätt avsluta med våra tidigare tränare och det fina jobb dom har gjort.

Vilka hörnstenar måste ni plocka in utifrån när ni bygger nästa säsongs Luleå?
– Det är ändå totalen som är det intressanta. Man måste få till ett lag som har olika kompetenser och som har en förmåga att vara effektivt. Framför allt då att vara effektivt när det gäller som mest. Det är kanske där som vi den här säsongen inte känner oss helt nöjda.
– Vi hade ett bra lag med många kompetenser, men vi hade tyvärr inte vår bästa period när det som mest krävdes samtidigt som vi mötte en bra motståndare.
– Du bör ha rutin, erfarenhet, men du bör också ha kraft, skicklighet och fart. Sedan behöver vi ha spelare som kan jobba bra tillsammans.

Mark Owuya.

Målvakten David Rautio lämnar alltså Luleå. Nu talar mycket för att målvaktsvalen till nästa säsong stannar blir Joel Lassinantti och Mark Owuya.
– Det stämmer att Rautio inte kommer att spela i Luleå närmaste två säsongerna. Lassinantti och Owuya är två bra målvakter. Lassinantti är en egen produkt som gjort jättesuccé i Hockeyallsvenskan för Asplöven.
– Owuya är i sammanhanget en relativt ung målvakt som jobbar oerhört seriöst för sin egen förbättring. Där har vi något bra att utgå ifrån. Vi har också väldigt många unga kommande lovande målvakter. I nästan varje årskull har vi en målvakt med landslagskompetens.

Hur ligger det till med Daniel Gunnarssons vara eller icke vara i Luleå nästa säsong?
– Han kommer inte heller spela med Luleå Hockey.

Kommer samarbetet med Asplöven fortsätta även nästa säsong?
– Samarbetet med Asplöven har varit väldigt positivt och jag tycker att hockeyverksamheten i länet blomstrar som aldrig förr. Kiruna, Kalix och Piteå känns som alla som att dom har mycket mer energi nu än tidigare. Asplöven har gjort det väldigt bra. Jag tycker också att vi själva har lyft oss till en nivå där vi vill höra hemma. Jag tycker också att det ser mycket bättre ut på ungdomssidan. Vi har haft ett jättebra samarbete med Asplöven och vi vill gärna fortsätta med det.

När presenterar några nya spelare och tränare?
– Tålamod är en viktig egenskap i ishockey och även i detta fall. Det kommer i alla fall inte dröja allt för länge.

FAKTA: Nyförvärv och förluster just nu
Förluster:
Linus Omark – Jokerit
Linus Klasen – Lugano
Daniel Gunnarsson – Klubb ej klar
Linus Persson – Klubb ej klar
David Rautio – Klubb ej klar

Nyförvärv

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten