SHL

”Fick en förfrågan av Örebro under kvalserien”

ANNONS

Fem år efter att han lämnade jobbet som huvudtränare är Johan Tornberg tillbaka i hetluften igen. Den här gången i skepnaden av en assisterande tränare i SHL-laget Örebro.
– För mig är det lite av en dröm att få vara tillbaka i SHL, säger han till hockeysverige.se.

Igår släpptes bomben av superbloggaren MrMadhawk. Idag presenterades Johan Tornberg som ny assisterande tränare i Örebro för tre år framöver. En uppmärksammad värvning av Örebro, men trots det har den ödmjuka norrbottningen upplevt dagen som ganska lugn.
– En del media har det varit, men ganska lugnt ändå. Det är som det brukar vara, antar jag. Inget konstigt, säger han till hockeysverige.se.

Men Tornbergs tillträde i Örebro är uppmärksammat. Och för 40-åringen själv är det idel positiva tankar om det nya jobbet.
– För mig är det lite av en dröm att få vara tillbaka i elitserien, eller SHL. Jag lämnade den som 28-åring senast, när jag slutade som elitspelare, och efter det har jag tränat Västerås juniorer och i HockeyAllsvenskan. Så det känns fantastiskt häftigt och inspirerande att få vara en del av SHL.

Det har gått fem år sedan du lämnade Västerås, har du alltid haft en tanke att komma tillbaka till tränaryrket?
– Absolut. För mig är jag en hockeycoach i grunden. Nu har jag haft en möjlighet att jobba med media, och jag är otroligt tacksam över den resa jag fått vara med om med MTG. De gav mig en chans att få fortsätta vara nära hockeyn, men jag har alltid sett mig som en hockeycoach. Men efter fem år kanske man ses som en mediaman kanske, haha.

Har du fått några erbjudanden under din tid på Viasat?
– Nja, inte konkreta erbjudanden, men jag har fått flera förfrågningar hur jag såg på min framtid och om jag skulle kunna tänka mig att återvända till tränaryrket. Det är möjligt att det varit ett konkret erbjudande, och då var det hyfsat nära även om det aldrig var riktigt aktuellt. Det har mest varit förfrågningar hur jag tänker och vad jag vill göra.

När fick du reda på Örebros intresse?
– Jag fick en förfrågan…ja, det har gått rätt fort. Det var nog inte så mycket mer än en vecka sedan jag fick förfrågan om jag skulle ha ett intresse av att jobba med dom och om det skulle kunna vara aktuellt. Sen fick jag ett erbjudande efter kvalserien. Så det har gått fort.

Och varför valde du att hoppa på just Örebro och just nu, med tanke på att du fått liknande förfrågningar tidigare?
– För det första är jag trebarnsfar. Jag har två barn i skolåldern och ett på dagis. Då passar Örebro perfekt, då jag kan pendla och ha familjen kvar på hemmaplan. Det var jätteviktigt för mig, och var en stor anledning.
– Men den största anledningen är förstås att jag ser att Örebro är en stor organisation, man har en tydlig idé att man vill, och hur man vill, etablera sig i SHL. Jag ser en jättepotential i Örebro, och den resan vill jag vara med på.
– Sen ska det bli fantastiskt att få jobba med Kenta (Johansson). Att få gå bredvid en sån coach som varit med så länge, och ser hur han jobbar och hur man kan göra i en SHL-klubb ska bli jättehäftigt.

Ja, hur ser din relation ut med Kenta? Har ni träffats sedan tidigare?
– Nej, egentligen inte. Vi har stött på varandra i hockeysammanhang som media och tränare, men vi har inte känt på varandra på något sätt annars. Så vi har inte pratat i detalj hur vi vill jobba och hur vi ska göra ännu. Men det ska bli kul att få jobba med någon som varit i branschen så pass länge som han har.

Hur ser du på Örebros trupp, då? De presenterade fyra nya spelare idag.
– Vi ska förstås sätta oss ned och diskutera målsättningarna här snart. Då är det Kenta som drar riktlinjerna och jag ska agera som hans högra hand. Men det är klart att truppen är intressant. Det är ganska bibehållen, det är många som varit med om Örebros resa.
– Jag tror och hoppas…eller inte hoppas. Jag tror och förväntar mig att alla kan ta ett kliv till. Jag ser en enorm potential, och då talar jag inte bara om truppen och spelarna, utan om hela organisationen.

Varför valde du att skriva på ett treårskontrakt? Det är rätt ovanligt, nuförtiden.
– Den frågan ska du egentligen bolla över till Pontus (Gustafsson, sportchef). Han ville ha mig här den tiden. Men nu vet jag vad jag ska, kan och vill göra de kommande åren. Nu slipper jag sitta i november och fundera vad jag vill med min framtid och vad jag ska göra härnäst.
– Men, det är hockey vi jobbar med. Allt kan hända i hockey och speciellt i SHL. Men jag gillar kontraktet och att Pontus tänker långsiktigt. Jag tar emot den här chansen med varm hand.

Om vi går in lite mer konkret på hur din roll ser ut, vad skulle du säga då?
– Vi kommer sätta oss ned och diskutera i detalj nästa vecka, hoppas jag. Det har gått väldigt fort, så vi har inte gått in på några detaljer ännu. Men först och främst ska jag få hälsa på Kenta, ge honom en kram, och sen får vi se hur det här blir, skrattar Tornberg.

För fem år sedan hoppade Johan Tornberg av jobbet som huvudtränare i Västerås efter att hot riktats mot honom och hans familj. Att han nu tar över rivalen Örebro är ingenting han tänker på.
– Jag kommer inte prata om det där. Det som har varit intresserar mig inte i det här fallet. Jag ser bara på framtiden, och fokuserar bara framåt.

I och med att det var så längesedan du hade ett tränaruppdrag, tror du att du har tappat något som tränare?
– Jag har först och främst lärt mig väldigt mycket av att jobba med Viasat. Att få jobba så nära hockeyn men ändå se den utifrån. Men jag kan garantera att jag tappat en hel del båskunskap. Detaljarbetet med spelarna. Jag har tappat massor på den tekniska biten. Datorarbetet är helt annorlunda nu mot då. Jag har definitivt tappat båsklimatet.
– Det är inte bara att trycka på en knapp och så blir man en bra bänkcoach igen. Det kommer ta ett tag, och jag kommer behöva utvecklas på nytt. Så det kommer ta ett tag.

Nu när du är tillbaka, är du sugen på ett uppdrag som huvudtränare igen?
– Det jag tänker på just nu är att jag ska vara assisterande i tre år. Jag ska vara allierad med den tränare som är på plats. Så det där är svårt att spekulera i. Den biten tar jag sen, avslutar Tornberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch