Sök
SHL

Luleå värvar back från finska ligan

Luleå har gjort klart med sitt första backförvärv för säsongen. Det är hemvändaren Per Savilahti Nagander som återvänder till klubben efter sex år.
– Han har levererat ett gediget och stabilt backspel. Ser bekväm och trygg ut, säger sportchefen Lars ”Osten” Bergström.

Efter Jonathan Granström förra veckan gjorde Luleå på tisdagen klart med sitt första backförvärv inför kommande säsong.
Det handlar om egna produkten Per Savilahti Nagander, som närmast kommer från finska Saipa.
– Det är skönt. Det ska bli roligt att komma hem och vara med familjen och spela med Luleå Hockey igen. Det känns underbart, säger Savilahti Nagander under klubbens egen livesändning från presentationen.

Den nu 28-årige backen var JVM-back när det begav sig (2005) och ett framtidslöfte som aldrig riktigt blommade ut i Luleå på allvar. 2008 lämnade han klubben för spel i AIK i två säsonger, som han var med och tog upp i Elitserien 2010 innan han lämnade för finska Saipa där han spelat de fyra senaste säsongerna.
Jag har utvecklats på alla plan. Det har varit tufft att vara borta, sen hockeymässigt har man utvecklat också. Det ska bli kul att få visa upp sig, säger han.

Den gångna säsongen har varit hans poängmässigt bästa i klubben. Han sköt sex mål och 16 assist på 54 matcher och var +10 när laget kom fyra i ligan, deras högsta placering någonsin och man tog sig dessutom till semifinal för första gången på 15 år.

I slutspelet sköt han starka fem mål och två assist på 13 matcher. Med det toppar han slutspelets skytteliga för backar och de backar från finallagen som kan passera honom har står på två mål när finalserien inleds ikväll.
– Det var jättemånga som var intresserade av honom i Finland så jag är jätteglad att han återvänder till Luleå, säger sportchefen Lars ”Osten” Bergström.

– Man är ju alltid i sin bästa ålder, men man brukar ju prata om att en som är vid 28 års ålder är i en optimal ålder och det är han nu. Han har gjort en väldigt bra säsong och varit en av deras ledande backar. Han har utvecklats, känns stabilare och spelar både powerplay och boxplay.

– Han har levererat ett gediget och stabilt backspel. Sett bekväm ut och trygg ut.

 

Den här artikeln handlar om: