Pittsburgh

Skrällde med sin första slutspelsvinst någonsin

Det har lyfts fram som den mest ojämna av de åtta slutspelsserierna. Men i natt skrällde Columbus ordentligt, och snodde en match på bortaplan mot Pittsburgh. Det var klubbens första slutspelsseger någonsin.
– Det här var en fantastisk seger för oss och våra fans, sa segercoachen Todd Richards till nhl.com.

Pittsburgh dominerade fullständigt till en början, och efter bara fyra minuters spel hade Brian Gibbons överlistat Sergei Bobrovski två gånger i Columbus-kassen, och gett sitt lag en 2-0-ledning.

Hemmalaget bara blåste på, och efter en reducering från Ryan Johansen sköt Matt Niskanen 3-1 innan den första perioden hade tagit slut. Pittsburgh såg ut att vilja göra processen kort med Columbus, men tvingades stöta på något oväntat motstånd.

För därifrån var Bobrovski omutlig. Ryssen stoppade 39 av 42 skott i matchen, och bidrog starkt till den vändning som följde. 3-2 sköt Matt Calvert i boxplay i mitten på den andra perioden, och med knappt sju minuter kvar av matchen klev Jack Johnson fram och kvitterade till 3-3, och lyckades ta matchen till förlängning.

En förlängning som blev lång. Målet kom faktiskt inte förrän en dryg minut in i den andra förlängningsperioden, då Matt Calvert återigen klev fram.
– Du drömmer alltid om att bli övertidshjälte. Vi jobbade verkligen för det idag, men fick inte med oss någonting gratis. Jag har bara en fantastisk känsla just nu, sa segerskytten.

För Pittsburghs superstjärnan och lagkapten, Sidney Crosby, har slutspelet inletts med tre assistpoäng på två matcher. Trots det var han förstås besviken efter nattens förlust.
– Vi måste vara bättre. Oavsett om det är powerplay, boxplay eller fem mot fem så måste vi vara bättre än i kväll.

För Todd Richards i Columbusbåset var det här den allra största segern som Blue Jackets-coach, då det även var klubbens första slutspelsseger någonsin.
– Det här var en fantastisk vinst för laget, en fantastisk vinst för staden, och förstås för våra fans. Det är personer som verkligen bryr sig om laget…det är stort.

Den kvitterade matchserien vänder nu till Columbus, där nästa match spelas natten till tisdag.