Nyheter

Stålberg öppnar för hemkomst: ”Stänger inga dörrar”

ANNONS

Efter fem år i Nordamerika kan centern Sebastian Stålberg vara på väg hem till Sverige. Den yngre brodern till NHL-forwarden Viktor Stålberg sitter på ett utgående kontrakt med San José Sharks.
– Europa och framför allt Sverige är definitivt intressant, säger 24-åringen till hockeysverige.se.

Sebastian Stålberg har just återvänt hem till Göteborg efter en minst sagt brokig säsong borta i USA. Han hann nämligen avverka fyra klubbadresser – två i AHL och två i ECHL – innan allt var sagt och gjort.

Efter att ha inlett säsongen med spel i San José Sharks farmarlag Worcester Sharks i AHL flyttades han ned till ECHL för spel i San Francisco Bulls. När den klubben plötsligt gick i konkurs och löstes upp mitt under säsongen drog han vidare till en annan ECHL-klubb i Kalifornien, Ontario Reign. Där hann han tillbringa en månad innan Phoenix Coyotes farmarlag Portland Pirates lånade in göteborgaren.
– Det var en säsong som är ganska svår att sätta fingret på, säger Stålberg, som gjorde sex poäng (1+5) på 31 AHL-matcher och 15 poäng (8+7) på 19 ECHL-matcher.
– Rent spelmässigt tycker jag att det gick bra, men samtidigt har jag inte haft det rätt stämmet eller flytet för att kunna producera. Det blev mycket försvarsspel i en ganska defensiv roll i tredje- och fjärdekedjorna. Jag tycker att jag skötte det bra, men det är svårt att leverera offensivt om du fastnar i en sådan roll.

Innan Stålberg fick beskedet att han skulle skickas ned i ECHL fick han känslan av att Sharks organisationen ville satsa på andra spelare än honom själv.
– Tränaren sa till mig att jag hade spelat bra, men min statistik var inte så smickrande och det hjälpte mig väl inte direkt. Man fick känslan av att de ville satsa på sina unga prospects i stället för att satsa på mig.

”ÖPPEN FÖR ALLA FÖRSLAG”

Vad framtiden har i sin barm är ännu så länge oklart. Eftersom Sharks valde att skicka ned Sebastian Stålberg i ECHL tyder inte speciellt mycket på att de kommer att förlänga kontraktet, vilket i så fall innebär att han blir free agent i NHL. Men eftersom klubbarna i Europa fyller sina trupper i raskare takt än i Nordamerika är det förenat med risk att invänta ett nytt NHL-kontrakt.
– Just nu vet jag ärligt talat inte vad som kommer att hända. Jag vet inte ens vilka alternativ jag har. Det får ju min agent reda på innan jag får det, säger Sebastian Stålberg.

Den 24-årige rightcentern lämnade Frölunda och flyttade till USA för att spela collegehockey på University of Vermont redan som 19-åring 2009. Sedan dess har han varit Nordamerika trogen. Nu kan det bli ändring på den saken.
– Europa och framför allt Sverige är definitivt intressant, men jag vill inte stressa fram något heller. Vi får se vad det finns för alternativ först och främst, säger han.
– Jag är öppen för alla förslag och stänger inga dörrar.

Trots att han har matchats rätt hårt i en defensiv roll i Nordamerika under de senaste åren ser Sebastian Stålberg sig fortfarande som den offensiva spelare han var under juniortiden och i college.
– Jag har bättrat på alla olika delar i mitt spel de senaste åren och framför allt blivit bättre på skridskorna och bättre i försvarsspelet. Men jag ser mig som en spelare som ska göra mål och bidra i powerplay. Det är där jag tycker att jag har mina främsta styrkor.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch