Sök
SDHL

En ny svensk damstjärna: ”En komplett back”

Har svensk damhockey en ny storback på gång? Många tar till superlativ när de pratar om Brynäs unga blålinjegeneral Lina Bäcklin. I går utsågs den spelskickliga backen till årets bästa damback på Hockeygalan.
– Jag försöker alltid jobba hårt för laget i första hand, men det är kul att även få ett individuellt pris, säger Bäcklin till hockeysverige.se.

På C Mores och hockeysverige.se:s inofficiella hockeygala på tisdagskvällen prisades en ung tjej från Brynäs. Det var 19-åriga Lina Bäcklin som utsågs till Riksseriens bästa back säsongen 2013/14.

– Jag fick reda på det lite tidigare, men det är givetvis kul att få det priset. Jag försöker alltid jobba hårt för laget i första hand, men det är kul att även få ett individuellt pris också, säger Lina Bäcklin till hockeysverige.se.

Vem skulle du själv valt till bästa back?
– En som jag tycker har rest sig jättemycket och utvecklats den här säsongen är en lagkompis till mig i Brynäs, Josefine Holmgren. Jag tycker att hon tagit jättestora steg både nationellt och internationellt i år.
– Hon är en storväxt back och spelar rejält. Sedan är hon kanske lite mer defensiv än offensiv även hon också har väldigt bra offensiva kvalitéer.

Till bästa målvakt på Hockeygalan utsågs OS-målvakten, Valentina Lizana Wallner. En utmärkelse som inte förvånade Lina Bäcklin.
– Jag tycker att det valet var helt rätt. Jag tycker att hon varit den bästa målvakten i år vilket hon inte minst visade i OS.
– Hon gjorde det också jättebra på galan och det är kul att man valde att ha med henne där tycker jag.

Till bästa forward utsågs Jenni Asserholt från Linköping.
– Hon gör ett jobb som få klarar av att göra. Jag har nog aldrig sett någon som åker så mycket skridskor som hon. Sedan är Jenni en jättehärlig tjej att ha med i laget.

Foto: Bildbyrån

Vilka intryck fick du av Hockeygalan?
– Jag tycker att det är jättebra att själva hockeyn får en egen gala. Det har varit Idrottsgalan och så vidare, men det är kul med en hockeygala där man kan lyfta fram flera spelare på ett annat sätt än vad man gör i andra sammanhang.

Hur har du upplevt den uppmärksamhet som blivit kring damhockeyn efter OS?
– Innan OS var det till och med snack om vi ens skulle få åka till Sotji. Efter OS har det varit ett jättelyft och jättemycket media. Det har till och med varit klubbar som statat damlag och på det viset har det givetvis också varit ett jättelyft.

Märker du själv att yngre tjejer i Gävle uppmärksammar er i Brynäs?
– Jo, men man har smålag här i Gävle som kommer och hälsar på i laget ibland. Det är kul att det finns småtjejer som ser upp till än. Det är man inte bortskämd med direkt.
– Vi i Brynäs har inte satsat på någon damhockeygym så vi har bara ett damlag. Sedan finns det två division 1- och 2-lag i trakten. Annars är det väl bara enstaka tjejer som är med på hockeyskolan så det är inte så mycket mer här i Gävle. Dom flesta lag i Sverige har ungdomslag på tjejsidan eftersom dom har damhockeygym, vilket vi i Brynäs då inte har tyvärr. Det kommer väl förhoppningsvis här också.

Lina Bäcklin var kanske Sveriges bästa back under OS-turneringen i Sotji där Damkronorna slutade fyra efter Kanada, USA och Schweiz.
– Starkaste intrycken? Jag skulle säga helheten egentligen. Vi var rankade femma eller sexa i världen när vi gick in i turneringen och vi hade egentligen inte så mycket press på oss utifrån.
– Jag tycker att vi överraskar och vann mot Finland i kvartsfinal. Vi tog oss till en match om bronset vilket ingen trodde att vi skulle göra. Egentligen skulle jag vilja ta med mig hela turneringen som det bästa minnet och på det sättet vi genomför och överraskar.

Vad är annars säsongens höjdpunkt för dig personligen?
– Det har inte gått så spikrakt fram med klubblaget, men vi gjorde ett jättelyft efter jul. Tyvärr åkte vi ut i två raka i kvartsfinalen.
– OS är speciellt eftersom det bara är vart fjärde år och jag skulle säga att, utan tvekan, det var säsongens höjdpunkt.

Lina Bäcklins kontrakt med Brynäs gick ut efter säsongen, men i början av april valde hon att förlänga ytterligare ett år klubben.
– Lina Bäcklin är en komplett back som vi har fått se utvecklats enormt de senaste åren, sa Henrik Orevik, tränare i Brynäs IF:s damlag till klubbens hemsida.

Lina Bäcklin igen:
– Jag trivs med tjejerna i laget och även med klubben. Jag tycket att det kändes helt rätt att stanna har minst ett år till.

Den här artikeln handlar om: