Sök
SHL

Stålberg klar för Frölunda – och Rögle

Efter fem år i Nordamerika är Sebastian Stålberg klar för en hemkomst till Sverige. I dag blev han klar för Frölunda – och Rögle.
– Sebastian Stålberg kommer inleda säsongen hos oss och vår gemensamma plan är att han under hösten lånas ut till Rögle BK, säger Frölundas sportchef Christian Lechtaler.

Det är ett nytt samarbete mellan Frölunda och Rögle som gör övergången möjlig. Frölunda har skrivit ett ettårskontrakt med Sebastian Stålberg och hoppas att en utlåning till Rögle ska förbereda honom på spel i SHL vad det lider.
– Vi tror väldigt mycket på Sebastian som en spelare med oss i SHL, han har fortfarande en stor utvecklingsmöjlighet. Men vi tror också att han behöver acklimatisera sig ordentligt till den europeiska hockeyn, med bra träning och många matcher, efter flera säsonger i Nordamerika. Det får han hos oss och i Ängelholm med det här upplägget, säger Christian Lechtaler.
– Dessutom har vi inget akut behov av att komplettera truppen med en forward just nu. Det här är en komplettering för framtiden men också en möjlig resurs om exempelvis en skadesituation skulle uppstå.

”UPPLÄGGET KÄNNS HELT PERFEKT”

24-årige Stålberg lämnade Frölundas juniorverksamhet 2009 för collegespel på University of Vermont, samma skola som hans storebror, NHL-spelaren Viktor Stålberg också gått på. Efter tre säsonger i Vermont skrev han NHL-kontrakt med San José Sharks och har sedan dess tillbringat två säsonger i klubbens olika farmarlag.

Den gångna säsongen inledde Stålberg i AHL, men degraderades till San Francisco Bulls i ECHL. När den klubben gick i konkurs och lades ned mitt under säsongen flyttade han vidare till Onatrio Reign innan han lånades ut till AHL-laget Portland Pirates, där han avslutade säsongen.

Stålberg har gjort 14 mål och 29 poäng på 110 AHL-matcher samt 15 poöng (8+7) på 19 ECHL-matcher den senaste två åren.
– Upplägget med Frölunda och Rögle känns helt perfekt. Det blir bra träningar och bra matcher med båda lagen och jag kommer behöva tid på mig att anpassa mig till den svenska hockeyn igen, säger Sebastian Stålberg.

Den här artikeln handlar om: