VM 2014

Mårts bronsglädje: ”Det blev ett krigargäng”

ANNONS

Tre Kronor lyckades inte försvara VM-guldet från i fjol. Sett till förutsättningarna, med mängder av NHL-avhopp, var bronsmedaljen i Minsk ändå en seger på sitt sätt. När Pär Mårts summerar turneringen är han därför nöjd.
– Jag tycker nog att det här gänget kom samman väldigt bra. Man hittade på något sätt kemin mellan varandra och jag kände att det blev ett krigargäng, säger förbundskaptenen till hockeysverige.se.

Det kanske inte var den spelmässigt sett bästa turneringen ett svenskt landslag har gjort. Men med tanke på hur nederlagstippat Tre Kronor var inför VM-turneringen i vitryska Minsk är det svårt att vara missnöjd med den bronsmedalj som laget knep efter den avslutande vinsten mot Tjeckien.

Anders Nilsson.                                                           Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Inför VM fick förbundskapten Pär Mårts som bekant ta emot mängder med återbud från NHL-spelare som antingen var skadade eller saknade motivation att åka till Vitryssland. Dessa återbud gav en hel del inhemska spelare chansen att visa upp sig på internationell nivå. När hockeysverige.se pratar med förbundskaptenen ett par dagar efter att turneringen i Minsk avslutats menar han att NHL-spelarnas ovilja att delta i VM inte påverkade hans och Peter Popovic förberedelser nämnvärt.
– Jag tror inte jobbet som sådant påverkades av alla återbuden. När man har ett gäng hockeygrabbar jobbar man på samma saker. Det är inte alltid samma killar, men man försöker jobba med processen i gruppen och sedan handlar det om spelidén. Jag kan nog känna att det gäller att hålla dom bitarna levande oavsett vilka som är med, säger Mårts.

På förhand var det många frågetecken som fanns kring landslaget. Vilka spelare skulle producera? Vilken målvakt skulle kliva fram? Skulle försvaret hålla? Ganska snart hade dessa frågetecken rätats ut till utropstecken.
– Det är klart att när turneringen började var målvakterna ganska osäkra kort. Där visste jag inte om det skulle bära i rätt i matcher, men där visade framför allt Anders (Nilsson) att han är en ypperlig målvakt, säger Pär Mårts.
– Sedan var det anfallsspelet. Vi var inte så raka i spelet utan lite mer tekniska och lite annorlunda. Då blir vi man inte så tunga och kraftfulla alla gånger. Det kan straffa sig.
– Jag tycker kanske att vi skulle ha gjort lite fler mål i vissa matcher för att nå hela vägen.

Mårts valde att redan tidigt i turneringen satsa på Anders Nilsson mellan stolparna. Han stod nio av matcherna medan Joacim Eriksson vaktade målet i en match.
– Det var meningen att Jocke också skulle vävas in i turneringen tidigare. Nu blev han sjuk. När sedan Anders levererade så bra tyckte inte jag att det fanns någon anledning göra om bara för att man ska.
– Jag tyckte i stället, att när Jocke blev sjuk, att vi skulle fortsätta på Anders framgångsvåg.

SAKNADE RAHIMI OCH AHNELÖV

Jonas Ahnelöv.                                                                                                                         Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

På backsidan drabbades svenskarna tidigt av några i dubbel bemärkelse tunga avbräck. Både Daniel Rahimi och Jonas Ahnelöv tvungna att lämna turneringen på grund av skador. Det innebar att både Niclas Andersén och Niclas Burström fick dra på sig VM-kostymen på allvar.
– Det var tråkigt dels för Daniel och Jonas men dels även för oss. Det var killar som jag tycker har tagit klivet framåt i år och samtidigt varit med på hela resan. Båda är fysiska spelare och vi behövde dom. Nu löste det sig ändå, men det hade varit bra om dom inte blev skadade naturligtvis.

Blev du orolig i det här läget över att det skulle kunna bli lite för tunt på backsidan?
– Ja, det blir man väl alltid. Jag visste att Andersén var liknande i sitt spelsätt så det kändes bra. ”Nisse” Burström är inte riktigt samma sorts spelare, men han är intelligent och spelskicklig så han löste det fantastiskt bra.

Burström, med Jörns IF som moderklubb, spelade sju av VM-matcherna och gjorde rakt igenom en mycket fin insats, enligt Pär Mårts.
– Hans insats var lysande. Vi visste att han är så där bra. Det var olika saker som gjorde att han inte var med från början, men med tanke på att han kom in som ersättare tycker jag att han klarade det galant.

Det talades i intervjuer med ledare och spelare i Tre Kronor om att man ”hittade vägra att vinna matcher”. Vi bad Mårts utveckla vad det var för vinnande vägar han och laget hittade under grundserien där man bara förlorade mot Kanada.
– Jag tycker nog att det här gänget kom samman väldigt bra. Man hittade på något sätt kemin mellan varandra och jag kände att det blev ett krigargäng. Vi hade en del underlägen som vi tog vara på och vände till segrar. Min känsla var att dom var beredda på att gå i krig för Sverige vilket jag tycker var lite intressant.

INGET SPEL FÖR ANDREAS THURESSON

Brynäsforwarden Andreas Thuresson fick tillbringa sin tid i Minsk på läktaren innan han skickades hem utan att få göra VM-debut.
– Jag tycker ändå vi var överens om hur det låg till. Det är jättetråkigt för honom att inte få spela samtidigt som det är jättekul att få vara med till Minsk. Andreas visste om förhållandena och när alla backarna gick sönder var vi tvungna att ta in en back i stället för en forward vilket var Andreas otur.
– Jag tycker att vi skiljdes åt som vänner och han förstod varför så det kändes ändå bra. Jag tror att man ska vara ärlig från början och berätta så mycket man vet om varför man är med på resan helt enkelt.

Är det viktigt att ha ”rätt” spelare att ta en sådan roll som Thuresson fick så det inte blir grinigt?
– Jag tycker nog inte att det spelar någon roll på så vis. Alla reagerar olika och det tycker jag är okej. Det viktiga för mig är att han får vara med hela tiden på hur vi tänker så han vet var han står i hierarkin och hur vi ser på lagdelarna och så vidare.
– När Dennis (Rasmussen) kom in var det viktigt att berätta varför och vad som skiljde mellan dom två.

Varför vinner Ryssland och inte Sverige semifinalen?
– Jag tror att både Ryssland och Finland har målvakter som haft sin peak och är på väg ner medan vi har målvakter som är på väg upp. Sedan har Ryssland många skickliga spelare som kanske varit mer lite mer än vad våra hade varit. Vi hade 13 VM-debutanter.
– När man ska uppträda dom här sista dagarna på den här stora scenen är det väldigt svårt att få ut det allra bästa man kan om man inte gjort det förut. Det är dom små grejerna som skiljer samtidigt som vi inte gör mål på våra chanser. Oscar Möller hade en ypperlig möjlighet att göra 2-2 och då hade vi kunnat få ryssarna lite ur balans, men man måste få mål på sådana chanser.

I dom två första perioderna mot Ryssland hade ni svårt att ta er in på deras mål, håller du med mig om det?
– Ja, det är ett annat spelsätt som man möts av. Det är väldigt mycket tuffare, alla är mycket större och starkare samtidigt som ryssarna är extremt duktiga på att ”boxa ut” motståndarna. Så har det varit i alla matcherna. När man väl skapar målchanser måste man få mål på chanserna få man får.

OM GRÖNBORG-BRÅKET: ”SKA INTE FÅ FÖREKOMMA”

Ett stort samtalsämne efter semifinalen mellan Tre Kronor och Ryssland blev bråket mellan svensk coachen Rikard Grönborg och Rysslands coach Oleg Znarok (bilden) som ledde till avstängning för båda två.
– Just den där ordväxlingen och dom gesterna ska inte få förekomma. Det ska man ta bort. Samtidigt är det känslor och mycket som står på spel så jag förstår att det slängs käft och det händer saker. Jag tycker ändå att vi ska lära oss att koncentrera oss på våra spelare och vårt spel.

Målet för Tre Kronor var guld, hur viktigt var det då att slå Tjeckien i bronsmatchen?
– Det står i statistiken att vi har vunnit en medalj. Jag är stolt över den här medaljen med tanke på hur killarna har tagit den. Jag tycker att det känns riktigt bra faktiskt.

Vilka spelare har klivit fram och kanske överraskat på dig en del under turneringen?
– Om vi tar kedjan men Mikael Backlund, Jocke Lindström och Oscar Möller så visste vi att dom skulle klara sig bra. Jag tycker ändå att dom har överraskat och producerat.
– Jag tycker även Linus Klasen har överraskat eftersom han inte riktigt har spelat på den här nivån förut.
– Anders Nilsson har klarat sig fantastiskt bra.
Mattias Ekholm har gått fram fantastiskt mycket senaste året i sitt sätt både som människa och spelare. Framförallt är det dom som sticker ut lite mer.

När börjar du planera för VM 2015?
– (Skratt) Jag har sett lottningen och allt sådant. Men jag tror att sommaren ska få gå först och utvärdera saker och ting från årets VM så vi får med oss kunskap från det här. Vi sätter nog i gång att planera för nästa VM någon gång i augusti säkert.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan