Nyheter

Scouternas Stanley Cup-duell: ”Målvakterna avgör”

ANNONS

Den ena jobbar för Los Angeles Kings och den andra för New York Rangers. Hockeysverige.se lät tidigare Frölundahjälten Christian Ruuttu, scout för Kings, och forne landslagsstjärnan Anders Hedberg, scout för Rangers, svara på frågan varför just deras lag vinner Stanley Cup 2014.

En lång väntan är över, i natt börjar Stanley Cup-finalerna. I ena hörnan hittar vi New York Rangers med tre svenskar, Henrik Lundqvist, Carl Hagelin och Anton Strålman, i laget. Lägg där till en svensk assisterande coach i form av Ulf Samuelsson. I andra hörnan – Los Angeles Kings med bland andra tidigare Södertälje- och Mora-spelaren Anze Kopitar i laget. Kopitar och Hagelin som för övrigt känner varandra ganska väl sedan tiden som juniorer i Södertälje även om dom inte spelade så väldigt mycket tillsammans.

Varför är det just Kings och Rangers som spelar final och hur slutar årets Stanley Cup final? Hockeysverige.se tog hjälp av Christian Ruuttu från Los Angeles Kings organisation och Anders Hedberg från New York Rangers organisation för att reda ut dom frågorna.

Christian Ruuttu, Director of European Scouting, Los Angeles Kings

Tyler Toffoli.

Varför är Los Angeles i final?
– Vi har spelat otroligt starkt. Det är första gången i historien som ett lag vinner alla tre matchserierna i sjunde matchen. Jag menar att det är starkt gjort av gossarna. En hel del har det att göra med att det här laget har varit ihop ganska länge. Efter Stanley Cup-vinsten 2012 gjorde vi inte direkt några ändringar i laget, även om det har varit några små förändringar senaste året.
– Vi har draftat bra samtidigt som vi gjort bra trejder i slutet. Sedan har jag alltid sagt att vårt development-team är ett av det starkaste i NHL som har tagit fram spelare som Tanner Pearson och Tyler Toffoli genom draften. Därför vill jag ge mycket cred till just vårt development-team.

Hur skulle du beskriva Los Angeles sätt att spela?
– Jag tror att vi är ganska tunga att möta. Vi spelar ett så kallat ”200 foot game” där all offensiv börjar i defensiven. Vi är också ganska stora och bra på att åka skridskor. Sedan har vi en väldigt fin målvakt i Jonathan Quick.
– Vi har inte direkt någon förstalina som så, utan vi kör hela tiden på tre och till och med fyra kedjor. Om du tittar på istid så är den ganska utspretat på alla linorna. Drew (Doughty) är den som spelar mest av alla alltid. Jag lyssnade på honom i går när han fick frågan om han var trött, då svarade han ”hjärtat blir aldrig trött”.

Vilka nyckelspelare måste fungera om Los Angeles ska vinna Stanley Cup?
– Självklart är målvakterna viktiga för båda lagen. Sedan är oftast målvakten lika bra som gubbarna framför spelar. Så vår defensiv måste fungera bra, men det är en lagsport och alla i laget måste fungera.

Hur tänker du kring målvaktsmatchen mellan Jonathan Quick och Henrik Lundqvist?
– Det är två olika målvakter, men båda är lika betydelsefulla för sitt lag. Henke jobbar kanske lite djupare i nätet. Quick är lite mer atletisk och kan nästan vara lite överallt. Quick är det rätta namnet på Quick eftersom han är jäkligt ”kvick”. Båda målvakterna är toppmålvakter i NHL och en stor anledning till att just deras lag är dom är idag.

Hur slutar matchersserien
– Jag vill inte gissa, men jag hoppas att vårt lag vinner till slut.

Anders Hedberg, Head Professional Scout Europe, New York Rangers

Mats Zuccarello.

Varför är New York Rangers i final?
– Därför att man vunnit tre slutspelsserier, en mot Philadelphia, en mot Pittsburgh och en mot Montréal. Det har man gjort för att man faktiskt varit bättre än motståndarna samtidigt som man har haft tur också, vilket man måste ha om man ska går till en Stanley Cup final.

Hur skulle du beskriva Rangers spelidé?
– Den bygger mycket på vår målvakt precis som dom flesta lag gör kring sina målvakter. Man startar där med ett solitt målvaktsspel som du kan lita på. Det kan vi verkligen göra i Rangers.
– Sedan är spelet ganska förändrat mot tidigare säsonger. Det vill säga ambitionen att det nu mera bli pass mot klubblad. Om du går tillbaka till i fjol och även tidigare säsonger så var det inga misstag och sarg ut.
– Nu är det mycket mer på pass klubblad och på det sättet får vi en helt annan fart i våra ”counterattacks”, snabba spelvändningar eller flygande anfall, du kan kalla det vad du vill, haha…

Vilka nyckelspelare måste fungera om Rangers ska vinna Stanley Cup?
– Henrik (Lundqvist) givetvis, målvakten. Det är samma i Los Angeles också. Målvakten är alltid viktigast oavsett om med är Jonathan Quick eller Henrik. I vårt fall är det Henrik. Han är nyckelspelaren.
– På anfallssidan, om vi tittar på Los Angeles så har dom (Anze) Kopitar som nyckellirare. I Rangers är det mer utspritt. Vi förlitar oss inte lika mycket på en spelare, det gör i och för sig inte Los Angeles heller, men vi ännu mindre så att säga. Rick Nash, Martin St-Louis, Derek Stepan, Mats Zuccarello, Chris Kreider, Derick Brassard och så vidare. Jag menar att vi har mer bredd i det offensiva spelet.

Hur tänker du kring målvaktsmatchen mellan Henrik Lundqvist och Jonathan Quick?
-Jag vet inte om dom är etta eller två men dom är båda topp fem i ligan. Efter det här slutspelet kanske man ska ranka dom som etta och tvåa eftersom dom är i Stanley Cup- final.
– Quick vann Conn Smythe Trophy (slutspelets mest värdefulla spelare) 2012. Dessutom var han den amerikanska OS-målvakten. Det här är verkligen toppmålvakter i ligan.

Hur slutar matchserien?
– Emotionellt säger hjärnan Rangers. Rationellt så blir det också Rangers. Nu har vi bara spelat mot varandra två gånger. Det var i oktober och november så det räknas inte heller samtidigt som lagen ser lite annorlunda ut.
– West har ett klart övertag mot East under säsongen när det gäller matcher i NHL. Booking-sajterna har Los Angeles som klar favorit.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL