Sök
Nyheter
NHL-draften 2014 – Juniorbloggen draftar

Då står vi inför vad som i mina ögon är sommarens mest spännande ögonblick – NHL-draften. Talanger världen över ska tingas av NHL-klubbarna som hoppas på att hitta nästa Henrik Lundqvist, Henrik Zetterberg och Jonathan Ericsson samtidigt som de försöker undvika en ny Alexandre Daigle, Patrik Stefan eller Rick DiPietro.

Få har väl missat alla rankinglistor som kommit och gått under föregående säsong och få har väl missat att det länge har stått mellan Aaron Ekblad, Sam Bennett och Sam Reinhart om vem som får dra på sig en Florida Panthers-tröja och därmed titulera sig som nummer ett i 2014 års draft. Hur intressant det än må vara att se vem som får äran att gå som nummer ett så detta trots allt en svensk juniorblogg och därmed ligger det största intresset i de svenska spelarna.

Huvuddelen av de som draftas i år är 96:or födda innan den 15 september och sent födda 95:or(efter den 15 september). Det betyder med andra ord att spelare som Rasmus AnderssonGustaf Franzén och Fredrik Forsberg inte draftas förrän nästa år. Dock får även spelare födda så tidigt som 93 fortfarande draftas men det är sista chansen för dem.

Rankingen som följer är inte så mycket en ranking som en egen draft. Jag sätter mig själv i positionen som general manager och draftar de svenska spelarna utifrån min egen uppfattning och mina egna värderingar kring en spelares potential och chans att på sikt slå sig in i NHL. Spelare som jag inte har sett kan jag inte ranka och därför inte heller drafta. Därför försvinner bland annat en spelare som t.ex. Fredrik Olofsson.

Jag kommer drafta 25 svenska spelare då det är runt den siffran som draftas varje år. Det betyder att en hel del spelare inte kommer att draftas överhuvudtaget – precis som i en vanlig NHL-draft.
Som ni kommer märka kommer det vara en större genomgång av spelarna i topp 10. Jag kommer även lägga in en tippad draft-placering där jag försöker mig på att gissa vilken placering spelaren faktiskt kommer att draftas på – ett uppdrag som redan från start känns dömt att misslyckas men som bidrar till att skapa lite spänning.

Hur många svenskar går då i första rundan? Jag skulle gissa på tre. Vilka tre är svårt att säga. Förutsättningarna för NHL-klubbarna ändras kontinuerligt under draften vilket gör att det är väldigt svårt att förutspå vem de kommer att drafta. I mina ögon är dock Nylander, Pettersson och Kempe de spelarna som har bäst chans att gå i första rundan och de är därför också etta, tvåa och trea i min draft. Men nu har jag dragit ut på det för länge. Här är min draft:

1. William Nylander, F, Modo
Kommentar: Har alla tekniska och spelmässiga kvalitéer att bli en stjärna och en ”crowd pleaser” i NHL. Inte den största och mest fysiska spelaren men ska heller inte få en roll som är beroende av storlek. I mina ögon en av få ordentliga ”Franchise players” i årets draft och ett givet förstaval bland de svenska spelarna.
Tippad draft-placering: Har länge sagt att han vore perfekt för Vancouver som måste börja ställa in sig på en framtid utan Sedinarna. Men antingen tar Vancouver honom som nummer 6 eller så tar Toronto honom som nummer 8.

2. Marcus Pettersson, B, Skellefteå
Kommentar: Har haft en fantastisk säsong på många sätt med bland annat debut i SHL. Med tanke på att han spelade center för bara två år sen är det en makalös utveckling han har haft som back. Lång som en följetång men fortfarande väldigt tunn gör att han är en av de spelarna med mest utvecklingspotential i årets draft. Med mer muskler och med sitt spelsinne har han potentialen att växa ut till en blivande storback.
Tippad draft-placering: Har klättrat och klättrat under säsongen. Tror han nästlar sig in i en förstarunda på plats 28-30. Har en Hampus Lindholm-faktor över sig och kan klättra ännu mer.

3. Adrian Kempe, F, Modo
Kommentar: Har en stark säsong bakom sig och gjorde en bra avslutning på säsongen med sju poäng på sju matcher i U18-VM. Har framför allt en bra skridskoåkning som öppnar upp för honom. Spelar gärna fysiskt och ger sig gärna in i kampsituationer. Saknar för tillfället vissa kvalitéer för att vara en Topp-6-spelare i NHL men skulle med ett-två år till i SHL få tid att utveckla just den delen av spelet.
Tippad draft-placering: Har pendlat rejält rankingen under året men har aldrig varit utanför en förstarunda. Ett lag som Philadelphia skulle säkert uppskatta Kempes spelstil. Draftplacering 17-19.

4. Julius Bergman, B, Frölunda
Kommentar: Har varit en av de mer dominerande backarna i J20 under säsongen. Viss osäkerhet hur han står sig i seniorhockey men tiden från Karlskrona skadar inte. En tvåvägs-back av klassisk stil som kan producera framåt såväl som täppa till defensivt. Har alla chanser att på sikt bli en stabil NHL-back likt den Anton Strålman vi ser idag.
Tippad draft-placering: Tror han kommer gå i 3:e rundan, på plats 65-70.

5. Andreas Englund, B, Djurgården
Kommentar: Fick verkligen bekänna färg i kvalserien men visade också att han klarar av seniorhockey på ett utomordentligt sätt. Stor och stark och vet när han ska spela enkelt och sätter sällan sig själv eller medspelare i svåra situationer. Väldigt defensiv i sitt spel och det kommer med största sannolikhet vara den roll han får i NHL också. Har dock offensiva kvalitéer som kanske inte syns så mycket.
Tippad draft-placering: Har rankats lågt hela säsongen men tror att han tack vare sitt spel i kvalserien draftas i en 3:e runda på plats 68-73.

6. Sebastian Aho, B, Skellefteå
Kommentar: Bästa 96:an efter Nylander sett till hela säsongen. Imponerade rejält med moget spel i Skellefteås A-lag och borde gå högt men som så ofta när det handlar om NHL talar storleken emot honom. Påminner dock en del om Tobias Enström, både i storlek och i spel, och honom har det ju gått bra för.  Lite av en chansning som, om han fortsätter utvecklas i samma takt, kan slå väldigt bra ut.
Tippad draft-placering: NHL-klubbarna är inte kända för att satsa på mindre backar därför tror jag att Aho först draftas i en 4:e runda.

7. Axel Holmström, C, Skellefteå
Kommentar:
Lyckades avsluta en svängig säsong på ett makalöst sätt. Tvåa i U18-VM:s poängliga efter Nylander. Fick på allvar visa upp sitt fina spelsinne framför 250 NHL-scouter som säkerligen fick sig en tankeställare. Behöver utveckla sin skridskoåkning och så fort han gör det har han alla egenskaper för att få en lång karriär i NHL.
Tippad draft-placering: Svårplacerad men går troligtvis i mitten av 4:e rundan. Plats 100-105.

8. Gustav Forsling, B, Linköping
Kommentar: Växte och växte i mina ögon allteftersom säsongen gick och avslutade med ett fenomenalt U18-VM. Har de flesta egenskaper för att kunna gå långt och väldigt bra skott vilket han visade upp Finland. Även bra defensivt och bra på det fysiska spelet. Tycker det finns vissa likheter med Niklas Kronwall. Lite av en chansning men anser samtidigt att det finns mycket att vinna om allting faller på plats.
Tippad draft-placering: Tror inte att NHL-scouterna ser vad jag ser och Forsling draftas först sent i 5:e rundan på plats 140-145.

9. Adam Ollas Mattsson, B, Djurgården
Kommentar: Har haft en säsong som har gått upp och ner på grund av skador men fick till en bra avslutning med U18-VM. Fick se sig slagen till A-laget av Englund. De påminner dock om varandra storleksmässigt men skiljer sig åt på så sätt att AOM inte tagit på sig en tydlig roll. Är bra offensivt och kan även stänga till defensivt. Behöver dock förbättra sin skridskoåkning.
Tippad draft-placering: Har rankats högt hela säsongen och kommer kan gå sent i en 2:a rundan, runt plats 50-55.

10. Anton Karlsson, F, Frölunda
Kommentar:
En säsong som både sett framgångar och motgångar. Visade sig från sin bästa sida i JVM med sitt fysiska spel men avslutade U18-VM med noll poäng på sju matcher trots mycket speltid. Även seriespelet har pendlat med stundtals bra matcher blandat med matcher där han försvunnit totalt. Har massor av kvalitéer men saknar i mina ögon grundläggande spelförståelse vilket gör att jag rankar honom lägre än många andra.
Tippad draft-placering: Har tippats gå en 1:a runda hos vissa experter men kommer landa någonstans i mitten av 2:a rundan, plats 42-47.

11. Jonas Johansson, Mv, Brynäs
Kommentar: Högst rankad av de svenska målvakterna och imponerade rejält under Combine-veckan. Haft en bra säsong och fått pröva på SHL där han gjorde helt okej ifrån sig. Starkt psyke, snabb och rörlig trots en stor kroppshydda.

12. William Lagesson, B, Frölunda
Kommentar: Har chansen att bli draftad för andra gången i år. Tingades i USHL-draften och kommer att plockas upp även i NHL-draften. Stor, fysisk spelare som både visade upp en bra defensiv samt offensiv i J18-VM.

13. Oskar Lindblom, F, Brynäs
Kommentar: En målskytt som gör mycket poäng. Kan dock bli mer involverad i neutral och defensiv zon. Började året lite segt men som lyfte sitt spel på vårsäsongen. Ett stabilt J18-VM där han visade upp lite av sitt register.

14. Andreas Söderberg, B, Skellefteå
Kommentar: En doldis bakom Aho och Pettersson som relativt obemärkt smugit sig in på olika rankinglistor. Men har mycket som talar för honom, däribland storleken och defensiven. Är inte den poängproducerande backen men bra förstapass och lång räckvidd.

15. Lucas Wallmark, C, Luleå
Kommentar:
Förra årets draft var säkert en besvikelse för Wallmark men tack vare ett bra JVM, där han var en av Sveriges bästa spelare när det gällde som mest, kommer något lag att ta chansen på den spelskicklige centern.

16. Linus Söderström, Mv, Djurgården
Kommentar:
Avslutade säsongen på ett bra sätt och gjorde väldigt bra ifrån sig i J18-VM. Precis som Johansson en stor målvakt som är placeringssäker och gärna spelar på känsla. Har enligt rapporter gått varm bland scouterna över Atlanten.

17. Daniel Muzito Bagenda, F, Modo
Kommentar:
Svårbedömd säsong för den förre detta Arlanda-spelaren då han pendlat rejält i kvalité. Utvecklades tidigt och var stor redan vid 14-års ålder men har, rent naturligt, stannat av lite. Dock stor, stark med en kraftfull skridskoåkning och ett fantastiskt skott.

18. Kim Rosdahl, F, Malmö
Kommentar:
Fysisk powerforward som kommer slåss om en plats i Malmö A-lag till kommande säsong. Har imponerat med sin jobbiga spelstil och sin skridskoåkning. Finns fortfarande mycket kraft och tyngd att hämta hur Rosdahl vilket gör honom än mer intressant.

19. Lawrence Pilut, B, HV71
Kommentar:
Två JSM-guld på rad med HV71 och kapten under årets guldresa. Spelskicklig och ser isen på ett väldigt bra sätt. En väldig tävlingsinstinkt och även om kroppshyddan inte är den största så kliver han aldrig ifrån det fysiska spelet.

20. Leon Bristedt, F, Linköping
Kommentar: En poängmaskin ut i fingerspetsarna. Storleken är en nackdel men på senaste år har vi sett allt fler mindre spelare etablera sig i NHL. Många kommer från collegehockeyn vilket också är den väg Bristedt ska ta.

21. August Gunnarsson, F, Färjestad
Kommentar: Avig spelare med ett sinne för mål. Levererade såväl i serien som i slutspelet. Bra spel längs sargerna och läser spelet förhållandevis bra. Får kanske bra tips på hur hans bäst kan utvecklas av storebror Carl Gunnarsson i Toronto.

22. Lukas Bengtsson, F, Mora
Kommentar:
Förbisedd i de senaste två drafterna men en lysande säsong i Mora tillsammans med ett bra JVM, med tanke på speltiden, så tror jag att någon snappar upp honom. Spelskicklig och ett vasst skott som gör honom perfekt för PP-spel.

23. Kevin Elgestål, F, Frölunda
Kommentar:
Hårt jobbande spelare som bygger mycket sitt spel på sin fina skridskoåkning. Har dock ett bra spelsinne men behöver förbättra sitt skott för att bli ännu farligare. Prövade på SHL under säsongen fick till en assist på två matcher. Väldigt lojal spelare.

24. Christoffer Ehn, C, Frölunda
Kommenter: Kom kanske lite överraskande med till U18-VM men väl där gjorde han väldigt bra ifrån sig. Har en defensiv spelstil vilket är var den roll han fick i Finland. Lång men kan fortfarande lägga på sig ett par kilo och därmed bättra på sitt fysiska spel ytterligare.

25. Henrik Törnqvist, F, Linköping
Kommentar:
Har många bra egenskaper däribland bra skridskoåkning och bra händer som gör att han är intressant i de senare rundorna. Gjorde ett bra U18-VM med tanke på sin position. Säsongen i Linköping var rent poängmässigt inte så bra men där finns kapacitet om han kan fylla ut kroppen.

 

Den här artikeln handlar om: