Sök
Nyheter

Nylander självsäker inför draften: ”Jag borde bli vald tidigt”

I natt väljs William Nylander som första svensk i NHL-draften. Hur tidigt återstår att se, men det råder ingen tvekan om att en framskjuten draftplacering är viktig för den 18-årige supertalangen. Helst en placering bland de fem främsta.
– Så som jag har spelat i år tycker jag att jag borde ha chansen att bli vald tidigt, säger han till hockeysverige.se.

PHILADELPHIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Pikétröjan som NHL har utrustat William Nylander med hänger som ett skynke över hans överkropp. Trots att storleken ser mer anpassad ut för en amerikansk polis med donutmage kan man se att den 18-årige svensken har fyllt ut sin kropp och blivit mer bredaxlad sedan senaste gången hockeysverige.se stötte på honom för ett drygt halvår sedan.

De senaste månaderna har Nylander tillbringat i Nordamerika för att förbereda sig fysiskt och mentalt för NHL Draft Combine och i natt för den efterföljande NHL-draften i Philadelphia. När och av vilken klubb han kommer att bli vald i den första rundan är oklart. Vanligtvis brukar det ryktas om vem som gillar vem och vad, men i fallet med Nylander är det höljt i dunkel. Han har haft positiva samtal med klubbar som Florida Panthers, Toronto Maple Leafs och Edmonton Oilers, men det har säkerligen flera av de andra draftbara spelarna också haft.

De olika rankingarna placerar honom på allt från fjärde till femtonde plats i draften. Själv vill han inte spekulera i hur högt han kommer att gå, men sticker inte under stolen med att han tycker att det är viktigt att bli plockad tidigt.
– För mig har det varit ett mål som jag har haft hela tiden att bli vald tidigt, helst bland de fem främsta. Så som jag har spelat i år tycker jag att jag borde ha chansen att bli vald tidigt. Jag har spelat bra i år och känner mig komfortabel i att jag kan bli vald tidigt, säger William Nylander när hockeysverige.se träffar honom på Top Prospects-mötet på National Constituition Center i centrala Philadelphia.


Foto: Peter Sibner

”HOPPAS FÅ CHANSEN ATT VISA UPP MIG”

Du säger att du är nöjd med säsongen, men du hade en tuff start i Rögle. Vad var det som lossnade efter att du hade lämnat klubben?
– När jag kom från Rögle och fick en bra start i Södertälje tycker jag att det gick hur bra som helst för mig och allting klickade. I Rögle fick jag inte direkt det förtroendet som krävs för att spela på det sättet jag ska spela. Det fick jag i Södertälje och sedan Modo. Det var viktigt.
– Jag hade spelat i SSK i ett och ett halvt år innan, kände tränarna och kom till en klubb där man vet att man är omtyckt. Sedan fick jag spela hur mycket som helst.

Den där starten kanske förstörde dina chanser att komma med till JVM. Kändes det så för dig?
– Ja, det var tungt när man gick åtta eller nio matcher utan att göra poäng så det var inte så jättekul då. Men det gällde att fortsätta att kriga sig ur det där och få tillbaka flytet i spelet.

Det fick han framför allt i U18-VM i april. På sju matcher gjorde han inte mindre än 16 poäng, varav sex mål, och vann poängligan i stor stil.
– Det var en rolig turnering, men samtidigt surt att vi inte kunde gå längre eller åtminstone ta bronsmedaljen, säger Nylander vars svenska lag föll i bronsmatchen mot Kanada.
– För mig var det viktigt att kunna göra en så bra turnering så här inför NHL-draften. Vanligtvis är de flesta scouterna i Nordamerika och tittar på spelarna här. Det var ett perfekt tillfälle att kliva fram och göra bra ifrån sig.

När William Nylander väl har blivit draftad i natt kommer den verkligt stora utmaningen. Kontraktet med Modo är uppsagt och nästa målsättning blir att spela NHL-hockey redan i höst. Trots att han har begränsad erfarenhet av att SHL-spel – det blev totalt 24 A-lagsmatcher med Modo i fjol – känner han sig redo att testa vingarna i världens bästa liga.
– Jag hoppas få chansen att visa upp mig ordentligt. Det blir antagligen någon rookiecamp först och sedan får vi se vad klubben säger. Men det är klart att jag vill spela i NHL. Det har alltid varit drömmen.

Den här artikeln handlar om: