Toronto

Gunnarsson: ”Man frågar sig varför man blev trejdad”

ANNONS

Det kom som en blixt från klar himmel, beskedet att Carl Gunnarsson blivit trejdad från Toronto till St. Louis. Samtidigt som den pålitlige backen ser fram emot utmaningen att spela för ett topplag som Blues undrar han varför Maple Leafs fattade beslutet att byta bort honom.
– Man frågar sig varför man blev trejdad, men det kommer man väl aldrig få något svar på, säger Gunnarsson till hockeysverige.se.

Det var under lördagseftermiddagen som Carl Gunnarsson fick ett telefonsamtal från NHL-draften i Philadelphia. Han hade just blivit bortbytt tillsammans med ett fjärdeval i draften mot Blues tjeckiske försvarsklippa Roman Polák.
– Jag fick ett samtal från vår assisterande general manager. Det var väldigt kort, han tackade för tiden jag spelat i Maple Leafs och berättade att jag blivit trejdad till St. Louis, säger Gunnarsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Allt det här med att bli bortbytt är helt nytt för mig. Dels funderade man direkt på vad det är för lag man kommer till och sedan frågar man sig varför man blev trejdad, men det kommer man väl aldrig få något svar på. Därför kanske det är bättre att lägga det åt sidan.

Det har länge spekulerats att det kommer ske mycket förändringar i Toronto efter lagets kollaps under sista veckorna av årets NHL-säsong. Gunnarsson har själv varit medveten om att förändringar skulle komma, men beskedet att han var först ut kom som en blixt från klar himmel.
– Egentligen kanske man alltid ska vara beredd på att man kan bli trejdad, men det är ändå inget som man förväntar sig. Beskedet kom som en chock, speciellt med tanke på att jag nyss opererat mig och är inne i en rehabperiod.
– St. Louis har hört av sig och meddelat att det är nöjda över att ha mig och det känns jättebra, men samtidigt funderar man över vad jag hade behövt göra som jag inte gjorde för att bli kvar i Toronto. Nu får man ändå försöka att se framåt och det ska bli skitroligt att spela mer på västkusten också.

HYLLADES AV TORONTOFANSEN

Efter att bytet var genomfört kom genast starka reaktioner från Maple Leafs-supportrar på såväl Twitter, tidningar som olika hockeyforum. De flesta var rörande överens om att Toronto gjort ett misstag när man gjort sig av med Gunnarsson, som många fans ansåg var lagets mest pålitliga back.
– Det är självklart otroligt kul och rörande. Toronto har varit som ett andra hem för mig och även om jag inte hunnit läsa så mycket än så länge känns det positivt att folk är nöjda med det jag har gjort.
– På något sätt är det ändå fansen som sätter värdet på det man gör och det känns självklart fantastiskt att få så mycket lovord. Jag är över huvud taget tacksam mot både fans och media i Toronto, som alltid behandlat mig på ett bra sätt under åren där.

Foto: All Over Press

Många upplever att pressen är extra stor i en hockeytokig stad som Toronto, hur har du känt kring det?
– Jag tror att det blir vad man gör det till. Jag hade inga förväntningar på hur det skulle vara när jag kom dit, men även om det varit mycket media och så har jag aldrig upplevt det som något problem.
– Jag har upplevt mycket under mina år med laget och även om man självklart hade önskat att man gått till slutspel varje år är jag tacksam över att jag fick chansen att testa på det i fjol. Det var riktigt kul att känna på hur det är att spela slutspelshockey i Toronto.

I samma stund som det stod klart att Gunnarsson blivit bortbytt från Toronto till St. Louis förbättrades också svenskens chanser till att vinna Stanley Cup drastiskt. Blues har under flera år räknats som en av de största utmanarna till bucklan medan Toronto fått kriga hårt för att försöka ta sig till slutspel.
– Det känns jätteinspirerande att komma till ett lag som är med och utmanar på allvar. Sedan tror man alltid på laget man spelar i och det kändes ändå som att vi i Toronto hade ett bra lag på pappret.
– I Blues vet man dock att om allt klaffar så finns vi med däruppe. Överlag känns det som att det finns mer lag på västsidan som kan utmana i toppen och St. Louis har alltid varit ett av de tuffaste lagen att möta. När kompisar frågat mig vilket lag jag tror har bäst chans till att vinna Stanley Cup senaste åren har Blues alltid varit med på min topp tre-lista.
– Efter mina fem år i Toronto ska det också bli kul att se hur en annan organisation fungerar.

”ST. LOUIS HAR ALLTID VARIT TUNGA ATT MÖTA”

Du har mött St. Louis vid ett antal tillfällen de senaste åren. Hur har du upplevt dem som lag?
– De har otroligt snabba och tunga forwards som är jobbiga att möta. Jag skulle vilja jämföra dem med San José och Los Angeles som spelar på ett liknande sätt. De är tunga och starka, gnuggar på och arbetar hårt samtidigt som de har spetskompetensen att avgöra matcher.
– I Blues finns exempelvis Alex Pietrangelo som är en spelare som är extra spelskicklig och stått ut för mig. Sedan är St. Louis dessutom väldigt svåra att få hål på då de har ett starkt försvarsspel.

Efter att Gunnarsson under några år agerat ensam svensk i Maple Leafs kommer han också att omgärdas av en hel drös med landsmän i St. Louis. Alexander Steen, Patrik Berglund, Magnus Pääjärvi och Joakim Lindström finns alla i laget och de flesta av dem känner Gunnarsson sedan tidigare.
– Berglund har jag spelat med i både Västerås och landslaget och Steen har jag träffat på något NHLPA-möte. Sedan spelade jag VM med Pääjärvi för några år sedan, så det är egentligen bara Lindström som jag inte stött på så mycket tidigare, säger St. Louis senaste blågula tillskott och fortsätter:
– Det är alltid roligt med några svenskar i laget som man kan komma in och morsa på när man kommer till hallen på morgonen.

Gunnarssons högsta prioritet just nu är annars att bli helt frisk efter den höftoperation han genomförde tidigare under sommaren. 27-åringen hoppas att rehaben går som planerat så att han kan vara helt frisk lagom till träningslägret drar igång i september.
– Det har flutit på bra med rehaben så här långt och det är bara att hoppas att det fortsätter så. Det är skönt att slippa dras med den här skadan och förhoppningen nu är att jag ska kunna spela en hel säsong utan att lida av det.
– Målet är att vara tillbaka till dess att campen börjar, men skulle man komma tillbaka lite efter så håller den ändå i flera veckor. Jag vet att det kommer vara tufft och krävas hårt jobb för att bli återställd, men nu när jag kommer till ett nytt lag ger det också en extra boost att komma tillbaka så snabbt som möjligt, avslutar Gunnarsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga