Sök
Växjö Lakers HC

Växjö värvar från pausade KHL-laget

Växjö värvade på måndagen från KHL. Från det pausade KHL-laget Donbass. Där fann man finländaren Tuomas Kiiskinen, som var VM-spelare 2012.
– Han tar en av de två forwardsplatserna som vi har kvar att besätta. Detta är en kreativ och produktiv forward som trots sin storlek går rakt på mål, säger sportchefen Henrik Evertsson.

Växjö hade två forwardsplatser kvar att fylla innan truppen var spikad. Nu har man tillsatt hälften av de platserna när man på måndagen värvade finske landslagsanfallaren Tuomas Kiiskinen.

Kiiskinen kommer närmast från det pausade KHL-laget Donbass från Donetsk, där han egentligen skulle ha spelat kommande säsong men där oroligheterna i Ukraina gjorde att KHL valde att sätta klubben i karantän i en säsong.
– Han tar en av de två forwardsplatserna som vi har kvar att besätta. Detta är en kreativ och produktiv forward som trots sin storlek går rakt på mål. Han är skicklig med pucken, har ett jättefint spelsinne, kan både spela fram och göra mål och har ett vasst handledsskott. Det är en spelare som kommer trivas bra i de större ytterzonerna, säger sportchefen Henrik Evertsson i ett pressmeddelande.

27-åringen har spelat i Donbass de två senaste säsongerna och gjort poängmässigt ganska klent ifrån sig. Han sköt tolv poäng på 27 matcher ifjol och hade två mål och en assist på tio matcher i slutspelet.

Däremot har han en historia med många poäng från sin tid i finska ligan där han representerat Kalpa under hela sin finska karriär. Senaste säsongen i ligan, säsongen 11/12 som han krönte med VM-spel, sköt han starka 15 mål och 32 assist på 59 matcher och han hade fem raka säsonger med 38 poäng eller fler innan han flyttade till KHL.

Och det är den där poängmakarrollen Växjö hoppas att han ska hitta tillbaka till i SHL.
– De två sista forwardsplatserna har varit vigda till spelare som regelbundet hjälper oss att avgöra matcher och det gör man givetvis genom att producera. Kiiskinen är en stabil poängspelare, men har också ett bra tvåvägsspel, är duglig i box play och fuskar inte för att skapa offensiv. Han spelar åt bägge hållen och det är sådana killar man måste ha, och det är sådana spelare som får chansen internationellt, säger Evertsson.

Utöver VM-spel 2012 har Kiiskinen figurerat bitvis i det finska landslaget under de två senaste säsongerna

Den här artikeln handlar om: