Sök
https://www.hockeysverige.se/img/no-image-placeholder.jpg
Nyheter

Thörnberg klar för ny KHL-klubb: ”Känns speciellt”

På onsdagen blev det officiellt att det blir Lokomotiv nästa säsong för Martin Thörnberg. Ett val han delvis gör för att hedra omkomne vännen Stefan Liv.
– Det känns speciellt att få avsluta KHL-resan i ett sånt stort och fint lag som Lokomotiv med tanke på Stefan och allt som hänt där borta, säger han till Jönköpings-Posten.

Nu är det offentliggjort. Det som ni vetat om ett par dagar. Att Martin Thörnberg fortsätter i KHL och han gör det i Lokomotiv nu när han är fri från kontraktet med Lev efter att klubben tvingats dra sig ur ligan.

Redan för några dagar sedan sa Thörnberg till Jönköpings-Posten att han inte kommer flytta hem hur det än blir med Lev.
– Jag vill egentligen inte säga något förrän det har blivit officiellt kring vad som händer med Prag, men jag har skrivit på för en ny klubb om det inte skulle bli något med Prag. Det är det jag kan säga, sade han då.

Och klubben blir, precis som det spekulerades i då, Lokomotiv från Jaroslavl där han blir lagkamrat med Staffan Kronwall. Klubben aviserade övergången på sitt Instagram-konto på onsdagseftermiddagen.

Valet av Lokomotiv gör han delvis för att hedra omkomne vännen Stefan Liv, som skulle spela med klubben när deras plan kraschade på väg till KHL-premiären mot Minsk i september 2011.
– Det känns speciellt att få avsluta KHL-resan i ett sånt stort och fint lag som Lokomotiv med tanke på Stefan och allt som hänt där borta, säger Thörnberg till Jönköpings-Posten.

KHL:s fjärde bästa målskytt under tiden i ligan

Den gångna säsongen hade Lokomotiv lite tyngre i grundserien än man hade året innan – det första året efter flygkatastrofen – men i slutspelet lyckades man desto bättre och skrällde ut regerande mästarna Dinamo Moskva i åttondelsfinalen och guldfavoriterna SKA i kvartsfinalen innan man föll mot just Thörnbergs dåvarande klubb Lev i semifinalen med 1-4 i matcher.

Thörnberg har haft tre starka säsonger i KHL sedan han kom dit 2011. Han har svarat för 64 mål på 154 matcher på de tre säsongerna i Torpedo och Lev. Bara tre spelare har gjort fler mål under den perioden – Sergej Moziakin (89), Brandon Bochenski (75) och Danis Zaripov (69).

Men den här säsongen blir, av allt att döma, den sista som smålänningen gör i KHL innan han flyttar tillbaka hem till Sverige. Det är åtminstone så planen har varit sedan ett tag tillbaka.
– Tanken är att återvända till HV, så länge man är välkommen tillbaka.

Den här artikeln handlar om: