Södertälje SK

Ahlström om valet av SSK: ”De var tydligare än AIK i sin satsning”

ANNONS

De tvingades lämna svensk hockeys finrum efter en tung fjolårssäsong med AIK. Oscar och Victor Ahlström siktar dock på en snabb comeback till SHL. Det var också därför tvillingarna valde att lämna stockholmarna för storsatsande Södertälje.
– SSK gör en mer uttalad satsning på att gå upp än vad AIK gör, säger Oscar Ahlström till hockeysaverige.se.

Några månader har passerat sedan AIK efter en tung kvalserie degraderades till Hockeyallsvenskan. Oscar tillsammans med tvillingbrodern Victor Ahlström var några av de spelare som inte fick spelet att stämma när det som bäst behövdes. Trots att lång tid passerat och duon nu bytt klubb sitter också besvikelsen kvar.
– Det är aldrig kul att åka ut och var självklart väldigt tungt. Nu när man bytt lag känns det ändå lättare att gå vidare, men man har ändå inte kunnat släppa det helt, säger Oscar Ahlström till hockeysverige.se.

Bröderna Ahlström noterades endast för en poäng vardera i Kvalserien och kom inte alls till sin rätt när det behövdes som mest. Varför det kom grus i maskineriet i säsongens slutskede har Oscar Ahlström svårt att svara på.
– Det kändes ändå bra spelmässigt och vi fick mycket förtroende. Jag hade hoppats och trott att vi skulle kunna producera bättre, men vi fick inte ut allt som vi ville få ut.
– Vi gjorde inte mål på våra chanser och det påverkade självförtroendet. Sedan blev det bara värre och värre och i slutändan rann SHL-platsen oss ur händerna.

”VILLE KOMMA TILL ETT LAG SOM KAN TA SIG TILL SHL”

Foto: Bildbyrån

Efter att de tagit steget upp till SHL med AIK 2010 kom bröderna Ahlström in som en frisk fläkt i landets högsta serie. De imponerade tidigt och många väntade på att duon skulle få det verkliga genombrottet där poängen trillade in i en mer frekvent takt, ett genombrott som uteblivit.
– De två första åren efter att vi kommit till AIK från Huddinge hade vi inte så mycket istid. Konkurrensen var väldigt tuff och blev ännu tuffare det andra året då vi hade gått upp till SHL. Vi fick kriga än hårdare för platserna, men det gick ändå hyfsat.
– De två sista åren i AIK fick vi sedan spela mer och mer, men vi har inte fått utdelning i form av poäng. Vi har skapat mycket chanser, men inte satt dit puckarna när vi haft lägena.

Hur mycket jobbar ni på att bli bättre just i avslutslägen?
– Det är något vi jobbar hårt för varje dag. Vi måste bli bättre på att sätta dit puckarna. Vi stannar kvar efter träningar och jobbar på att bli bättre i avslutningssituationer och pratar också med målvaktstränare och annat för att utvecklas på den fronten, säger Oscar.

Efter att AIK degraderats gjorde tvillingarna Ahlström ganska tidigt klart med Södertälje som en ny klubbadress. En av huvudanledningarna till att man valde SSK framför stockholmarna var att laget från kringelstaden har en mer uttalad satsning mot SHL.
– SSK gör en tydligare och mer uttalad satsning på att gå upp än vad AIK gör och vi ville verkligen spela för ett lag som satsar hårt på en SHL-plats. Att Södertälje var öppna med att det är deras mål var avgörande när vi beslutade oss för att byta klubb, säger Oscar Ahlström och fortsätter:
– När vi byter ner en serie ville vi komma till ett lag som kan ta sig tillbaka till SHL snabbt och det blir lättare i ett lag som verkligen satsar för det. Vi kände också att vi stannat lite i utvecklingen och att det var rätt läge att byta nu.

”HELT RÄTT ATT TA CHANSEN NÄR DEN UPPSTÅR”

Foto: Bildbyrån

Utöver bröderna Ahlström har Södertälje plockat in meriterade kort som Tim Sandberg, Simon Löf, Michal Gulaši, Christopher Aspeqvist och Erik Lindhagen för att nämna några. Totalt har SSK 14 nya spelare, men att det skulle vara några problem för att få så många nytillskott att fungera ihop är ingenting som Oscar Ahlström oroar sig för.
– Det är bara kul att klubben gör en satsning där man plockar in många spelare med SHL-rutin. Med så många nya är det klart att det kan ta lite tid innan man spelat ihop sig, men jag tror ändå att det är lättare om man är väldigt många nya än om det skulle komma fem-sex stycken.
– Nu blir det på ett annat sätt där alla är medvetna om att det kan ta tid och det blir dessutom lättare nu när tränarna också kommer in som nya och man inte ska komma in och spela efter ett system som några spelare vant sig vid.

Då SHL utökas med två lag till säsongen 2015-2016 är det många som ser det som att det är nu eller aldrig som gäller om man ska avancera i seriesystemet. Att mycket hänger på årets säsong står också klart för Oscar Ahlström.
– Jag skulle väl inte säga att allt hänger på den här säsongen, men det är klart att det blir mycket svårare om man inte tar chansen i år. Samtidigt är det något som alla lag vet om och de flesta lagen satsar också lite hårdare. Något som jag tycker är helt rätt när en chans som denna uppstår.

Det har pratats om att det finns en risk att många klubbar riskerar sin överlevnad genom den kapprustning som pågår om man sedan inte tar steget upp. Hur ser du på det?
– Det är klart att man sett förr att det finns klubbar som bränt sin ekonomi. Förhoppningsvis har dock klubbarna lärt sig av det nu så att man inte tar samma risker. Det gäller att ha koll på ekonomin och hur man ska hantera den, men samtidigt är det inte så mycket som vi spelare kan göra något åt.

SER FRAM EMOT ATT FÅ COACHAS AV JANNE KARLSSON

Efter att bröderna Ahlström kunnat smyga i bakvattnet av stjärnor som Mattias Janmark i AIK förväntas duon vara ledande spelare och de största offensiva stjärnorna i Södertälje. Det är också något som man ser fram emot enligt Oscar, även om lagets framgång alltid är det primära.
– Det är klart att det är kul om man kunde få en ledande roll. Det har vi haft tidigare i Huddinge och under vissa tider i AIK också, skulle jag vilja säga. Man vill alltid vara med och producera, men först och främst är det lagets framgång som betyder något.
– Det har man lärt sig i AIK, att går det inte bra för laget är det heller inte speciellt kul om det går bra för en själv. Om laget som helhet går bra så är det dock något som höjer samtliga spelare.

Janne Karlsson.

Foto: Bildbyrån

Oscar Ahlström ser också fram emot att få den tidigare Växjö- och Karlskronatränaren Janne Karlsson som ny coach. Han menar att det ledarskap som Karlsson står för passar honom perfekt.
– Vi har inte hunnit prata så mycket med Janne om vilken roll vi kommer ha, men jag har mött lagen som han tränat förut. Det är alltid väldigt hårt arbetande lag och just att jobba hårt och kriga är något vi kommer fokusera på i år också.
– Sedan är det skönt med en tränare som visar känslor, som säger till direkt både när man gör något bra och något dåligt. Jag gillar att man får visa vad man går för och sedan möts av en rak kommunikation, då slipper man gå runt och undra.

Hur kommer det då vara att återvända till Hovet för att möta AIK?
– Det är klart att det är något man funderat en del på. Det är lite annorlunda och kommer självklart kännas lite speciellt. Samtidigt är det inte så många av de man spelat med som finns kvar, hade det varit det hade det känts än mer speciellt. Nu har klubben plockat in mer yngre förmågor som man själv inte spelat med och det är klart att det blir på ett annat sätt då.

Avslutningsvis, spelar Södertälje i SHL säsongen 2015-2016?
– Jag tror att vi kommer att göra det, men det är svårt att säga för mycket innan serien dragit igång. Det finns många lag, bland annat Malmö, som rustat bra och det kommer bli tufft, men jag tror att vi kommer greja det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL