Nyheter

Saros stoppade Juniorkronorna på nytt

Han var den som stoppade Juniorkronorna från ett JVM-guld på hemmaplan i vintras. När Sverige på nytt stötte på Finland i Lake Placid i natt spelade Juuse Saros än en gång en av huvudrollerna. Den finska målvaktsstjärnan svarade för 24 räddningar när de finska juniorlejonen vann med 4-2.

Det som började så bra för Juniorkronorna i Lake Placid har förvandlats till en besvikelse. Efter två raka segrar mot USA White och USA Blue åkte det svenska laget på en utklassningsförlust mot ett  toppat USA häromdagen. Det följdes i natt upp av en ny plump i protokollet mot Finland.

I finalreprisen från JVM i Malmö tog våra östra grannar tidigt ledningen genom Julius Vähätalo. Innan första perioden var över hade dock HV-backen Lawrence Pilut utjämnat och det favorittippade svenska laget var då på väg att koppla greppet om matchen.

I den andra perioden rann dock det momentumet ut i sanden. Sami Niku sköt då 2-1 till Finland i powerplay innan Sebastian Aho kvitterade för Juniorkronorna med exakt en minut kvar av mittenakten. Endast 43 sekunder senare svarade då Aleksi Mustonen med att skjuta 3-2 för finnarna och efter det hämtade sig Sverige aldrig.

I slutperioden fastställde Janne Puhakka slutresultatet till 4-2 i tom kasse efter att Juniorkronorna inte lyckats hitta ett sätt att överlista Juuse Saros. Den finska målvaktsstjärnan som växte ut till en vägg i JVM-finalen i vintras stoppade 24 skott i den finska kassen. Något som kan jämföras med Fredrik Bergvik i det svenska målet som stoppade 20 av 23 skott.

Matchen var Juniorkronornas sista i Lake Placid, men på vägen hem tar man sig en tur förbi Kanada för ett möte med Ryssland under morgondagen.