Nyheter

Nu har Henke lagt besvikelsen bakom sig: ”Har hungern att gå hela vägen”

ANNONS

Förlust i OS-finalen och förlust i Stanley Cup-finalen. När Henrik Lundqvist summerar sitt fjolår är det ändå inte nederlagen han ser tillbaka på – han minns snarare allt det roliga. 
– Man får helt klart blodad tand av att vara där och uppleva hur det är att spela en Stanley Cup-final. Det ger oss inspiration till att komma tillbaka ännu bättre, säger målvaktsstjärnan i en lång intervju med hockeysverige.se.

Det var en säsong där det inte räckte hela vägen för Henrik Lundqvist. I februari blev det OS-silver i Sotji och ett par månader senare förlust i Stanley Cup-finalen med sitt New York Rangers. Där föll man mot Los Angeles med 4-1 i matcher. För Lundqvist personligen var det ändå en minnesvärd och rolig säsong. Efter en svajig inledning av grundserien växte han allt eftersom säsongen fortskred och i slutspelet var han som allra bäst och lade grunden för Rangers finalresa med sitt spel.

I sommar har han synts flitigt i olika medier, vilket han också tycks till viss del vara bekväm med. Senaste klippet på Youtube är när han, till synes klädd för fest, får en hink isvatten hälld över sig i ALS Ice Bucket Challenge, där främst idrottsstjärnor från hela världen visar sitt stöd för forskningen kring sjudomen ALS. Men vem som häller isvattnet på honom vill inte Henrik Lundqvist avslöja när hockeysverige.se får en pratstund med honom.
– Det är hemligt. Man får inte avslöja för mycket, skrattar han.

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Det har gått några månader nu sedan Henrik Lundqvists Rangers förlorade Stanley Cup- finalen mot Los Angeles. Även om det sved rejält just då så har han släppt förlusten till stor del och minns hellre tillbaka på allt kring själva slutspelet.
– Ja, jo men jag har nog släppt finalen och gått vidare. Nu börjar man fundera på nästa säsong i stället. I dag när man tänker tillbaka på finalen så är det med blandade känslor. Man har många härliga minnen från hela resan dit. Konferensfinalen och varje runda du lyckas vinna var ett roligt ögonblick.
– Sedan är den sista matchen givetvis en stor besvikelse, men det är något du mest känner i början eftersom besvikelsen är det enda du tänker på när du förlorat. Nu får man i stället uppskatta alla härliga ögonblick man hade på vägen dit. Det var ändå två månaders hockey och en massa roliga minnen man får därifrån.

Kan du peka på en detalj som Rangers saknade i finalspelet?
– Flyt (skratt)! Jag menar att vi har frilägen och stolpskott i varje övertid. Det är millimeter ifrån att vi ska få helt andra resultat i alla matcherna som vi spelade i LA.
– Vi kan givetvis analysera och komma fram till att vi kunde göra flera saker bättre, men som helhet är vi ändå där. I stället för stolpe ut hade vi behövt stolpe in. Då hade vi fått ett annat resultat.
– Tittar vi på spelsätt så tycker jag att vi spelade som vi skulle och skapar stundtals mycket lägen. Sedan hade Kings väldigt bra lägen när dom körde på. Vi hade behövt lite mer flyt i vissa lägen för dom är så pass bra och då behöver man den här extra turen ibland för att kunna vinna.

Kan du beskriva intresset på Manhattan och runt om i New York när ni tog er hela vägen till Stanley Cup final?
– Intresset stegrade sig för varje runda och så har det alltid varit under de tio åren som jag har varit där. Folk blir mer och mer intresserade och så klart under finalspelet var det ganska intensivt.
– Samtidigt är du så fokuserad på det du ska göra och går inte runt på stan för att känna på slutspelsfebern. Du är hemma och vilar eller gör dina saker för att förbereda dig inför nästa match.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”MEDIA ÄR GANSKA KONTROLLERAD DÄR BORTA”

Henrik Lundqvist är ganska hårt exponerad i New York under en säsong och inte minst var han det under finalspelet. Det handlar om ideliga intervjuer och fotograferingar. Trots det ser han det inte som något stort problem och inget som stör hans uppladdning inför matcherna.
– Det är en vana hela den här mediebiten runt matcher. Sedan blir det en helt annan nivå när du kommer till finalserien. Jag kände det som att vara på en All-Star-weekend. All media som inte brukar vara där under en säsong är där då. Man får svara på lite andra grejer än normalt sett. Det är en del av det hela så jag ser det inte som några konstigheter.
– När det väl är dags att förbereda sig för match vet man hur man ska tänka och vad som är viktigt att fokusera på.

Det här är inget du störs av på något vis?
– Nej, utan när du ser att folk är mer laddade och nervösa tycker du som spelare bara att det är kul. Det blir med drag och du blir mer laddad själv.
– Dessutom håller man media ganska kontrollerat där borta. Utåt sett för oss blir det inte så mycket. Det är ganska uppstyrt till omklädningsrummet efter matcherna med möjligheterna för media så man inte behöver lägga så mycket tid på det. Det här var ingenting som jag direkt tänkte på under finalspelet eller säsongen.

Ny tränare för Rangers förra säsongen var Alain Vigneault, som ersatte sparkade John Tortorella förra sommaren. Redan första säsongen i klubben tog han alltså laget till Stanley Cup-final.
– Det var en period i början som det var mycket nytt och som vi skulle anpassa oss till. Vi bytte försvarsspel samtidigt som det så klart var en ny röst och ett nytt tänk för oss och även en ny känsla i omklädningsrummet.
– Varje gång du byter tränare lär du dig mycket nytt eftersom den nya tränaren har ett annat sätt att tänka hockey på. I början var det en utmaning för oss alla att hitta rätt. När väl bitarna började falla på plats så tycker jag att hela coachinggänget gjorde ett väldigt bra jobb.

En av flera spelare att lämna Rangers inför kommande säsong är Anton Strålman. Ny klubbadress för honom blir Tampa Bay Lightning. Strålman var en av lagets bästa backar förra säsongen, enligt Lundqvist, och han tycker att det är synd att 28-åringen inte blir kvar i Rangers.
– Det är så det funkar. Jag menar att när du kommer till kontraktsförhandlingar – vi hade flera killar och framför allt ett bra slutspel där Anton var en av dom – blir du då erbjuden ett väldigt bra kontrakt någon annanstans är det lätt att man tackar ja till det.
– Rangers ville ha kvar honom, men nu fick Anton ett väldigt bra erbjudande från Tampa. Det var svårt för honom att tacka nej till det. När folk har bra säsonger så kallade kontraktsår, även om vi ville ha kvar honom, så händer det saker som man inte kan påverka lika mycket.
– Anton var väldigt bra för oss, inget snack om den saken. Han var väldigt stabil och jag tycker att han var en av våra bättre backar i slutet av säsongen.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

TROR PÅ JESPER FAST: ”EN RAPP OCH SPELSKICKLIG SPELARE”

Foto: All Over Press

Tidigare HV71-forwarden Jesper Fast fick chansen i elva grundserie- och tre slutspelsmatcher med Rangers under säsongen och Henrik Lundqvist ser stora möjligheter för honom att etablera sig i NHL.
– Jag tror att det finns en plats att slåss om för honom här. Det är ett par killar som kommer fajtas om den platsen och han är definitivt en av dom. Han är en rapp och spelskicklig spelare. Vi får se hur han klarar av att ta den här fajten.
– Samtidigt är det tufft och det gäller att få förtroende och att spela med rätt killar, även att ha lite flyt när man väl får chansen.

Din säsong i fjol började inte som du själv hoppades på, hur har du jobbat i sommar för att få en bättre start på säsongen?
– Jag kommer inte ändra någonting utan jag kommer ha samma förberedelser som jag haft under senaste nio åren. Det var flera faktorer som spelade in förra säsongen, men det gäller att inte tänka för mycket utan träna och spela för att komma i bra form när ligan väl börjar.
– Höstarna har aldrig varit den period då jag har varit som bäst. Andra hälften av varje säsong har nästan alltid varit bättre. Det är inget nytt. Sedan måste man ändå hålla en hyfsat bra nivå från början.

I fjol förlorade ni Stanley Cup-finalen, vad talar för att ni lyckas gå hela vägen den här säsongen?
– Hungern att vilja vara där igen och då såklart gå hela vägen den här gången. Man får helt klart blodad tand av att vara där och uppleva hur det är att spela en Stanley Cup- final. Det ger oss inspiration till att komma tillbaka ännu bättre och jobba ännu hårdare.
– Det viktigaste är att man har fokus på oktober när det är oktober och inte titta för långt fram. Det är så otroligt mycket jobb du måste göra innan det är dags för slutspel. Du måste släppa förra säsongen eftersom den här historia nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch