Sök
Nyheter

Nu har Henke lagt besvikelsen bakom sig: ”Har hungern att gå hela vägen”

Förlust i OS-finalen och förlust i Stanley Cup-finalen. När Henrik Lundqvist summerar sitt fjolår är det ändå inte nederlagen han ser tillbaka på – han minns snarare allt det roliga. 
– Man får helt klart blodad tand av att vara där och uppleva hur det är att spela en Stanley Cup-final. Det ger oss inspiration till att komma tillbaka ännu bättre, säger målvaktsstjärnan i en lång intervju med hockeysverige.se.

Det var en säsong där det inte räckte hela vägen för Henrik Lundqvist. I februari blev det OS-silver i Sotji och ett par månader senare förlust i Stanley Cup-finalen med sitt New York Rangers. Där föll man mot Los Angeles med 4-1 i matcher. För Lundqvist personligen var det ändå en minnesvärd och rolig säsong. Efter en svajig inledning av grundserien växte han allt eftersom säsongen fortskred och i slutspelet var han som allra bäst och lade grunden för Rangers finalresa med sitt spel.

I sommar har han synts flitigt i olika medier, vilket han också tycks till viss del vara bekväm med. Senaste klippet på Youtube är när han, till synes klädd för fest, får en hink isvatten hälld över sig i ALS Ice Bucket Challenge, där främst idrottsstjärnor från hela världen visar sitt stöd för forskningen kring sjudomen ALS. Men vem som häller isvattnet på honom vill inte Henrik Lundqvist avslöja när hockeysverige.se får en pratstund med honom.
– Det är hemligt. Man får inte avslöja för mycket, skrattar han.

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Det har gått några månader nu sedan Henrik Lundqvists Rangers förlorade Stanley Cup- finalen mot Los Angeles. Även om det sved rejält just då så har han släppt förlusten till stor del och minns hellre tillbaka på allt kring själva slutspelet.
– Ja, jo men jag har nog släppt finalen och gått vidare. Nu börjar man fundera på nästa säsong i stället. I dag när man tänker tillbaka på finalen så är det med blandade känslor. Man har många härliga minnen från hela resan dit. Konferensfinalen och varje runda du lyckas vinna var ett roligt ögonblick.
– Sedan är den sista matchen givetvis en stor besvikelse, men det är något du mest känner i början eftersom besvikelsen är det enda du tänker på när du förlorat. Nu får man i stället uppskatta alla härliga ögonblick man hade på vägen dit. Det var ändå två månaders hockey och en massa roliga minnen man får därifrån.

Kan du peka på en detalj som Rangers saknade i finalspelet?
– Flyt (skratt)! Jag menar att vi har frilägen och stolpskott i varje övertid. Det är millimeter ifrån att vi ska få helt andra resultat i alla matcherna som vi spelade i LA.
– Vi kan givetvis analysera och komma fram till att vi kunde göra flera saker bättre, men som helhet är vi ändå där. I stället för stolpe ut hade vi behövt stolpe in. Då hade vi fått ett annat resultat.
– Tittar vi på spelsätt så tycker jag att vi spelade som vi skulle och skapar stundtals mycket lägen. Sedan hade Kings väldigt bra lägen när dom körde på. Vi hade behövt lite mer flyt i vissa lägen för dom är så pass bra och då behöver man den här extra turen ibland för att kunna vinna.

Kan du beskriva intresset på Manhattan och runt om i New York när ni tog er hela vägen till Stanley Cup final?
– Intresset stegrade sig för varje runda och så har det alltid varit under de tio åren som jag har varit där. Folk blir mer och mer intresserade och så klart under finalspelet var det ganska intensivt.
– Samtidigt är du så fokuserad på det du ska göra och går inte runt på stan för att känna på slutspelsfebern. Du är hemma och vilar eller gör dina saker för att förbereda dig inför nästa match.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”MEDIA ÄR GANSKA KONTROLLERAD DÄR BORTA”

Henrik Lundqvist är ganska hårt exponerad i New York under en säsong och inte minst var han det under finalspelet. Det handlar om ideliga intervjuer och fotograferingar. Trots det ser han det inte som något stort problem och inget som stör hans uppladdning inför matcherna.
– Det är en vana hela den här mediebiten runt matcher. Sedan blir det en helt annan nivå när du kommer till finalserien. Jag kände det som att vara på en All-Star-weekend. All media som inte brukar vara där under en säsong är där då. Man får svara på lite andra grejer än normalt sett. Det är en del av det hela så jag ser det inte som några konstigheter.
– När det väl är dags att förbereda sig för match vet man hur man ska tänka och vad som är viktigt att fokusera på.

Det här är inget du störs av på något vis?
– Nej, utan när du ser att folk är mer laddade och nervösa tycker du som spelare bara att det är kul. Det blir med drag och du blir mer laddad själv.
– Dessutom håller man media ganska kontrollerat där borta. Utåt sett för oss blir det inte så mycket. Det är ganska uppstyrt till omklädningsrummet efter matcherna med möjligheterna för media så man inte behöver lägga så mycket tid på det. Det här var ingenting som jag direkt tänkte på under finalspelet eller säsongen.

Ny tränare för Rangers förra säsongen var Alain Vigneault, som ersatte sparkade John Tortorella förra sommaren. Redan första säsongen i klubben tog han alltså laget till Stanley Cup-final.
– Det var en period i början som det var mycket nytt och som vi skulle anpassa oss till. Vi bytte försvarsspel samtidigt som det så klart var en ny röst och ett nytt tänk för oss och även en ny känsla i omklädningsrummet.
– Varje gång du byter tränare lär du dig mycket nytt eftersom den nya tränaren har ett annat sätt att tänka hockey på. I början var det en utmaning för oss alla att hitta rätt. När väl bitarna började falla på plats så tycker jag att hela coachinggänget gjorde ett väldigt bra jobb.

En av flera spelare att lämna Rangers inför kommande säsong är Anton Strålman. Ny klubbadress för honom blir Tampa Bay Lightning. Strålman var en av lagets bästa backar förra säsongen, enligt Lundqvist, och han tycker att det är synd att 28-åringen inte blir kvar i Rangers.
– Det är så det funkar. Jag menar att när du kommer till kontraktsförhandlingar – vi hade flera killar och framför allt ett bra slutspel där Anton var en av dom – blir du då erbjuden ett väldigt bra kontrakt någon annanstans är det lätt att man tackar ja till det.
– Rangers ville ha kvar honom, men nu fick Anton ett väldigt bra erbjudande från Tampa. Det var svårt för honom att tacka nej till det. När folk har bra säsonger så kallade kontraktsår, även om vi ville ha kvar honom, så händer det saker som man inte kan påverka lika mycket.
– Anton var väldigt bra för oss, inget snack om den saken. Han var väldigt stabil och jag tycker att han var en av våra bättre backar i slutet av säsongen.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

TROR PÅ JESPER FAST: ”EN RAPP OCH SPELSKICKLIG SPELARE”

Foto: All Over Press

Tidigare HV71-forwarden Jesper Fast fick chansen i elva grundserie- och tre slutspelsmatcher med Rangers under säsongen och Henrik Lundqvist ser stora möjligheter för honom att etablera sig i NHL.
– Jag tror att det finns en plats att slåss om för honom här. Det är ett par killar som kommer fajtas om den platsen och han är definitivt en av dom. Han är en rapp och spelskicklig spelare. Vi får se hur han klarar av att ta den här fajten.
– Samtidigt är det tufft och det gäller att få förtroende och att spela med rätt killar, även att ha lite flyt när man väl får chansen.

Din säsong i fjol började inte som du själv hoppades på, hur har du jobbat i sommar för att få en bättre start på säsongen?
– Jag kommer inte ändra någonting utan jag kommer ha samma förberedelser som jag haft under senaste nio åren. Det var flera faktorer som spelade in förra säsongen, men det gäller att inte tänka för mycket utan träna och spela för att komma i bra form när ligan väl börjar.
– Höstarna har aldrig varit den period då jag har varit som bäst. Andra hälften av varje säsong har nästan alltid varit bättre. Det är inget nytt. Sedan måste man ändå hålla en hyfsat bra nivå från början.

I fjol förlorade ni Stanley Cup-finalen, vad talar för att ni lyckas gå hela vägen den här säsongen?
– Hungern att vilja vara där igen och då såklart gå hela vägen den här gången. Man får helt klart blodad tand av att vara där och uppleva hur det är att spela en Stanley Cup- final. Det ger oss inspiration till att komma tillbaka ännu bättre och jobba ännu hårdare.
– Det viktigaste är att man har fokus på oktober när det är oktober och inte titta för långt fram. Det är så otroligt mycket jobb du måste göra innan det är dags för slutspel. Du måste släppa förra säsongen eftersom den här historia nu.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten