Sök
Nyheter
Vägen till JVM – reflektioner från helgen

I och med att JVM är drygt fyra månader bort är det svårt att dra på för stora växlar efter helgens turnering i Jönköping. Någon temperaturökning kan jag inte påstå att jag kände av men en inledande temperatur har åtminstone uppmätts tack vare helgen och sedan tidigare turneringen i Lake Placid.
Jämfört med just Lake Placid var helgens trupper b-betonade – med reservation för hur mycket beroende på land. Tjeckerna kom till exempel med en trupp som hade haft svårt mot ett vanligt svenskt J20-lag samtidigt som Sverige hade bytt ut 15 spelare sedan Lake Placid i augusti.

Finland vann hela turneringen och tog även hem bäste målvakt i Ville Husso och bäste forward i Jesse Puljujärvi. För er som inte följt mina rants på twitter kan jag säga att Puljujärvi är född 1998 och var därmed tre år yngre än många andra i turneringen. Scouterna är så klart hyperintresserade av supertalangen som går först i draften 2016 och många av dem tror att han trots sin ålder kommer kunna knipa en plats i Finlands JVM-trupp.

Vad det gäller den svenska JVM-truppen är det självklart för tidigt att komma med några definitiva besked. Några spelare har absolut förstärkt sina chanser medan andra med stor sannolikhet kommer få lite ledighet under nyårshelgen. Här kommer en kort rapport om spelarnas chanser att nå årets JVM-trupp.

I stort sett klara:
Anton Karlsson
Axel Holmström
Kommentar: I och med sin medverkan i förra årets JVM och med tanke på hur Anton Karlsson spelar och presterar under Grönborg har jag svårt att tro att han lämnas utanför. Axel Holmström fortsätter leverera i landslaget och får spela mycket under Grönborg. Tror han kniper en av de sista centerplatserna.

Med in på mållinjen:
Axel Blomqvist
Fredrik Bergvik
Andreas Englund
Lawrence Pilut
Adam Brodecki
Linus Söderström
Kommentar: Blomqvist kan med sin storlek och sin fysik bidra med mycket i en JVM-trupp. Englund och Pilut bidrar med olika egenskaper men står inför en utmaning med tanke på årets grupp av backar. Brodecki gör det han ska, det vill säga poäng, men behöver en offensiv roll och gällande Bergvik tror jag att det står mellan honom och Samuel Ward som backup till Jonas Johansson då jag tror att Grönborg kommer plocka med sig Linus Söderström som tredjemålvakt.

Strax utanför:
Christoffer Ehn
Andreas Borgman
Oskar Lindblom
Adam Ollas Mattsson
Kommentar: Alla spelare i den här gruppen kan definitivt vara med och slåss om en eventuell plats men behöver då visa upp en grym höst i klubblaget samtidigt som att de ser till att vara bäst på isen i de landskamper de spelar. Borgman gjorde en väldigt bra helg och förbättra helt klart sina chanser. Ehn visade också att han klarar av spelet på den här nivån.

Ska mycket till:
William Lagesson
Gustav Forsling
Fredrik Forsberg
Mikael Johansson
Kommentar: Som underrubriken säger så ska det mycket till för att dessa spelare ska nå årets JVM, som ett gäng sena skador alternativt sjukdomar. Allting handlar egentligen om vilka roller man kan se spelarna ha och det finns helt enkelt lite för många framför dem i kön.

Får följa JVM från soffan:
Pierre Engvall
Andreas Söderberg
Christopher Mastomäki
Henrik Törnqvist
Tobias Liljendal
Kevin Elgestål
Kommentar: Många av de här spelarna kallades in sent till helgen spel på grund av skador och sjukdomar men gjorde det bra trots brist på speltid.  Givetvis finns det alltid chans att de kan komma med men jag tror de gör bättre i att planera någon resa eller häng med familjen under mellandagarna.

Den här artikeln handlar om: