PANELEN. Isabel Boltenstern, Johan ”Mr Madhawk” Svensson, Niklas Jihde, Stefan Österberg, Sven Gustavsson och Uffe Bodin ger sina tips inför Hockeyallsvenskan.
Västerås IK

Den stora allsvenska utfrågningen – här siar panelen om säsongen

ANNONS

Hockeyallsvenskan tjuvstartade redan i går med en premiärmatch mellan Timrå och Mora. Men det är i kväll den riktiga premiären tar plats då fem matcher spelas. Hockeysverige.se har valt ut sex medieprofiler i en allsvensk panel som får sia om säsongen, dess vinnare, förlorare och stjärnor.

Stefan Österberg, Svenska Spel

Vem får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
– Victor Ekarv AIK.  Jag tror att han kommer ta det här klivet den här säsongen. Han har mycket ishockey i sig och kommer nog få mycket chanser och istid av tränarna Thomas Fröberg och Peter Gradin så han kan visa vilken oerhört duktiga spelare han är.

Stefan Österberg.

Vem blir årets artist i Hockeyallsvenskan?
– Conny Strömberg, Västerås. Det går nästan inte att säga något annat namn än Strömberg. Han kommer fortfarande vara en person som levererar på alla möjliga sätt, men framförallt på hockeyplan har han ett stort kunnande kvar.

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
– Jeremy Williams, Västerås. Han visade redan förra säsongen att han har en stor kapacitet. Han kommer göra mycket poäng för Västerås även den här säsongen. Västerås är dessutom ett lag som vi tror kan bli ganska målglada.

Vilka två lag får kvala?
– Björklöven och Karlskrona. Jag tycker att Karlskrona känns betydligt sämre jämfört med förra säsongen. Dom får nog ett mycket kämpigt andra år i ligan. Även om Björklöven hade mycket skador förra säsongen så känns dom ganska tunna.

Vilka två lag kommer till den allsvenska finalen?
– Malmö och Västerås. Västerås visade redan förra säsongen att man tillhör topp tre. Det kommer man fortsätta med den här säsongen. Malmö kan man inte säga annat än att med den truppen man har på pappret är dom givna favoriterna. Malmö kommer gå upp i första läget, men även Västerås kommer att gå upp.


Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson

Niklas Jidhe, Viasat Hockey

Niklas Jihde.

Vem får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
Victor Ekarv, AIK (bilden ovan). Jag tror mycket på honom och det är en spännande spelare som gör det här lilla extra också. Han verkar inte bry sig om att det är en press att spela i AIK eller att han är en coming man i laget. Han bara kör och spelar en modern hockey. Han kommer att få jättegenombrott i Hockeyallsvenskan.

Vem blir årets artist i Hockeyallsvenskan?
Conny Strömberg, Västerås. Nu är han tillbaka i Hockeyallsvenskan och han passar ju så bra i den här serien. Det går lite långsammare och det är ett lite mer böljande spel. Det innebär att han får lite mera ytor för sin kreativitet. Han kommer att förgylla många kvällar.

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
Jeremy Williams, Västerås. Han har fantastiskt skott. I och med att powerplay kommer att vara så viktigt den här säsongen kommer han fira stora triumfer där och göra mycket poäng.

Vilka två lag får kvala?
– Vita Hästen och Björklöven. Tidigare har det alltid varit något lag som släpat efter lite som exempelvis Troja eller Tingsryd gjort något år. Det kommer inte vara så den här säsongen. Från att du är i den här slutspelsserien så förlorar du kanske några matcher och är då i stället på en negativ kvalplats. Jag tror ändå Hästen kommer att vara där nere och Björklöven kommer att få det svettigt igen. Även Asplöven ligger där och vibrerar.

Vilka två lag kommer till den allsvenska finalen?
– Malmö och Västerås. Jag ser en final mellan Malmö och Västerås, helt klart. Jag tycker att man rustat laget på ett väldigt bra sätt. Malmö kanske har rustat lite mer bredare, men Västerås har en otrolig spets. Det där kommer garanterat bli fem matcher och jag håller med Mats Lusth om att Malmö tar SHL-biljetten, men det blir inga tre noll i matcher.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson

Johan Svensson, MrMadhawk/Kvällsposten

Johan ”Mr Madhawk” Svensson.

Vem får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
– Jesper Frödén, Södertälje. En spännande spelare som är bra offensivt och har bra händer. En rightare som jag tror kan få en bra roll i Södertälje.

Vem blir årets artist i Hockeyallsvenskan?
– Joey Tenute, Malmö. Det är en riktig lirare i powerplay. Jag vill även säga Marcus Nilsson i BIK Karlskoga. Jag tycker att det är riktigt roligt att han är tillbaka och fått komma hem till Värmland. Det är en lirare och han har riktigt jävliga händer rent ut sagt.

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
Alexander Hilmerson, Mora. Får Hilmersson vara frisk hela säsongen i Mora så är han en bra kandidat till det, en riktig outsider.

Vilka två lag får kvala?
– Vita Hästen, men sedan står det mellan Asplöven och Björklöven. Jag tycker att Vita Hästen har en usel backsida och även uselt på målvaktssidan. Det håller inte. Däremot ser anfallssidan jättebra ut för Vita Hästen. När det gäller Asplöven och Björklöven är det lite mer fördel Björklöven. Man ska komma ihåg att dom fick många skador förra säsongen och har en oerhört hög högsta nivå. Asplöven trivs med att vara tippade i botten, men nej, man kan inte spela hur länge som helst på att vara underdogs.

Vilka två lag kommer till den Hockeyallsvenskafinalen?
– Malmö och Bik Karlskoga. Bik Karlskoga har gjort en dålig försäsong, men kommer att bli vassa när det blir seriespel. Det är ett helvete att komma till Nobelhallen. Realistiskt sätt vinner Malmö den finalserien, men man vet aldrig. Håller bara Malmös målvakter så vinner man.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Isabel Boltenstern, Viasat Hockey

Isabel Boltenstern.

Vem får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
– Victor Ekarv, AIK. Han har gjort en fin försäsong och allt man har läst om honom har varit att det här är Guds bästa son som har kommit ner på jorden, ungefär. Man kan inte ha annat än höga förhoppningar på honom.

Vem blir årets artist i Hockeyallsvenskan?
Jeremy Williams, Västerås. Han är en otroligt spelskicklig lirare samtidigt som han är en bra poänggörare. Han är en spelare att hålla ögonen på under säsongen

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
– Tvillingarna Oscar och Victor Ahlström (bilden ovan), Södertälje. Jag tror på att dom kan vara med där uppe, men sedan tror jag även på Henrik Hetta och Frederik Storm i Malmö liksom Joey Tenute. Just Tenute kommer nog att bygga vidare på det han gjorde i Malmö förra säsongen och få ännu mer förtroende, om det nu är möjligt.

Vilka två lag får kvala?
– Vita Hästen och Asplöven. Tyvärr tror jag Vita Hästen får svårt att mäta sig med det här motståndet. Speciellt när det är en säsong där alla lagen i serien satsar. Det andra laget blir tyvärr Asplöven. Jag känner inte att dom har etablerat sig speciellt mycket. Dessutom har man tappat sina fyra bästa poängplockare inför den här säsongen. På pappret ser inte Asplöven så starka ut.

Vilka två lag kommer till den allsvenska finalen?
– Malmö och Västerås. Jag säger som alla andra, givetvis Malmö. Allt annat är omöjligt. Det andra laget blir Västerås, men går inte Malmö till SHL den här vägen så är det något som är väldigt konstigt med den här världen.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

Sven Gustavsson, Dagens Nyheter

Sven Gustavsson.

Vem får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
– David Pastrnak, Södertälje (bilden ovan). Jag säger hans namn trots att han var med förra säsongen. Om han kommer tillbaka tror jag att han kommer vara en plus 30-målskille till och med.

Vem blir årets artist i Hockeyallsvenskan?
 Dustin Johner, Västerås. Jag tycker att han skulle fått en chans högre upp, men i Hockeyallsvenskan har han allt som man kan förvänta sig av en hockeyspelare.

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
– Oscar Ahlström, Södertälje. Oscar och Victor Ahlström tillsammans har haft en väldig speciell kemi i sitt spel. Det har inte riktigt räckt i SHL trots att man verkligen har försökt. Nu kommer det att räcka och dom båda kommer att göra mycket poäng.

Vilka två lag får kvala?
– Asplöven och Vita Hästen. Vita Hästen är nykomlingar och det är alltid tufft. Speciellt den här säsongen då alla lag satsar så enormt tror jag att dom får det tufft. Asplöven har tappat lite folk och, det känns trist att säga det, men det har känts som man har levt lite på lånad tid. Nu är det slut!

Vilka två lag kommer till den allsvenska finalen?
– Malmö och Södertälje. Malmö har också satsat hårt många gånger, men det har skitit sig på slutet, men nu vore det märkligt om man inte skulle ta sig hela vägen. Med Södertälje är precis samma sak. Man har satsat stenhårt och det vore nästan ett under om man inte fixade att gå upp med det här laget. Jag tycker att satsningen Södertälje har gjort ser bättre ut än Malmös.


Foto: Bildbyrån/Christian Ort

Uffe Bodin, hockeysverige.se

Uffe Bodin.

Vem får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
– Niklas Hansson, Rögle. Blev väldigt imponerad av hans lugna uppträdande och starka positionsspel i kvalserien i våras. Det är hård konkurrens om JVM-platserna för backarna den här säsongen, men jag tror att Hansson imponerar så mycket på Rögles blålinje att han tar en tröja där. Dessutom är han från Jonstorp och killarna därifrån (Hampus Lindholm, Daniel Zaar etc.) tycks ju alltid bli riktigt bra spelare.

Vem blir årets artist i Hockeyallsvenskan?
– Nils Andersson, Malmö (bilden ovan). Att han inte fick följa med med Djurgården till SHL övergår mitt förstånd, men det är bara att gratulera Malmö. Jämte Nick Angell i Västerås tycker jag att Nisse är seriens bästa offensiva back. Hans rörlighet i sidled på blålinjen i powerplay är ljuv hockeypoesi.

Vem vinner poängligan i Hockeyallsvenskan?
Greg Squires, Oskarshamn. Det är många om budet, men det enda jag känner mig förhållandevis säker på är att det blir en nordamerikan. Squires har sett oförskämt bra ut på försäsongen och lagkamrater till honom som jag har pratat med har varit lyriska. Han har all den karaktär och drivkraft som fjolårets nordamerikanska importer i Oskarshamn saknade.

Vilka två lag får kvala?
– Vita Hästen och Björklöven. Nykomlingar får det alltid tufft under sin första säsong och jag tror inte att Vita Hästen blir ett undantag. De har en spännande forwardsuppsättning med framför allt Justin Donati och Marcus Eriksson som säkert kommer att producera en hel del. Däremot tycker jag att de ser tunnare ut bakåt och på målvaktssidan. Björklöven har en hel del kvalité i laget, men som vi såg i fjol hade de svårt i alla fall. Nu har laget blivit yngre och kanske lite hungrigare, men jag har svårt att se att de undviker bottenskiktet.

Vilka två lag kommer till den allsvenska finalen?
 – Malmö och Västerås. Jag gör det enkelt för mig och plockar de två lag som ser bäst ut på pappret. Malmös enda svaghet är målvaktssidan. Där måste Pontus Sjögren och Jonas Gunnarsson steppa upp jämfört med i fjol. Västerås tycks ha det mesta på plats även de. Men jag vill se hur den unga och oprövade tränarkonstellationen lyckas få ihop laget innan jag är helt övertygad. Jag tror hur som helst att Malmö vinner serien och sedermera vinner finalen och tar sig upp i SHL. Det vore ett lyft för SHL att få upp Malmö igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL