Veckans Lag …
Växjö Lakers HC

Veckans Lag #1

ANNONS

Det har bara spelats elva matcher under den första SHL-veckan, men vi kör igång Veckans Lag med en gång och mjukstartar med en lite kortare matchvecka än normalt bara för att få grejerna i rullning.
Så här har ni veckans bästa spelare och veckans största snackisar. Eller något åt det hållet åtminstone. Och framförallt är vi tillbaka med fjolårets läsarsuccé Veckans Armanius.

 

Július Hudáček, Örebro
Det har varit en bra vecka för Örebros stjärnmålvakt och han har visat att man åtminstone inte lär behöva ha några målvaktsproblem den här säsongen så länge han är frisk. Stoppade 31 skott när man vann borta mot Modo och storspelade sedan mot Frölunda hemma och räddade poäng åt laget efter 34 räddningar på 35 skott under ordinarie tid.

Niclas Andersén, Brynäs
Det var tänkt att han skulle komma hem och vara Brynäs försvarsgeneral. Han har ju aldrig gjort sig känd för sin offensiv. Men i klassikermötet mot Leksand sköt han 1-0 och spelade fram till både 3-1 och 4-1.

Jan Sandström, Luleå
Ifjol blev det inga mål alls i SHL för Luleås veteranback. Nu har han öppnat med två mål på två matcher och gjort exakt den säsongsinledning som Jörgen Sundqvist gjorde för Brynäs för två år sedan. Den inledningen slutade med att den normalt sett inte alls målfarlige backen stannade på tre mål.

Pär Lindholm, Skellefteå
Succé för Karlskrona i HockeyAllsvenskan ifjol. Nu klev han rakt in i SHL som om han fortfarande vore på allsvensk nivå. Två mål i premiären mot Luleå följdes upp av att öppna målskyttet i matchen mot Modo på lördagen.
Fortsätter han på den inslagna vägen har vi troligen de första ”han kommer slå Håkan Loobs målrekord”-texterna rullandes i början av nästa vecka.

Per Ledin, Luleå
Efter att Luleå spelat tio raka matcher i Karlstad i ligan utan att vinna åkte man till Karlstad och vann med 3-2. Per Ledin sköt segermålet och blev målskytt för andra matchen i rad. Hans segermål var dessutom så kul att bara det förtjänar en plats här. Det var nämligen bara han som tycktes se pucken när den försvann helt från klungan där alla andra spelare trodde att den var.
Dessutom har snittlängden på hans två målgestspumpar efter målen han gjort varit runt 20 meter. Bara en sån sak.

Marcus Sörensen, Djurgården
Gör man comeback i SHL inför ett fullsatt Hovet och styr in 1-0 tidigt och dessutom hänger den avgörande straffen på tämligen spektakulärt sätt så kan man ta sig in på den här listan även om man bara spelat en match.

 

Veckans

…huvudtacklingssnackisar: Jodå, det har blivit en hel del redan under de elva första matcherna. Vi har haft Noah Welch som tacklade Andreas Jämtin blodig, vi har haft Jeff TaffeEmil Johansson, Daniel ZaarChristoffer Forsberg och Riley HolzapfelCarl Dahlström.
Kvar från tidigare år är faktumet att det alltid finns folk som tycker varje tackling är klockren. Och folk som tycker att varje tackling är säsongens fulaste.

…dumming: I ämnet fula tacklingar kvalar Anton Hedman definitivt in. Jag vet inte om han försökte hämnas Daniel Zaars tackling på Christoffer Forsberg i efterhand eller inte, men Hedmans smäll på Zaar flera sekunder efter att han hade avslutat ett friläge kunde slutat riktigt jävla illa. Oavsett det handlade om vedergällning eller bara vanlig Hedman-nonchalans som vi fått vänja oss vid genom åren så är det ofantligt korkat och Hedman borde efter förra säsongens inledning (då han tacklade AIK:s 19-åring) Fredrik Anderberg till avslutad karriär ha försökt ta in vad de här sakerna kan få för konsekvenser.

…mest ifrågasatta tränarbeslut: Sam Hallam har låtit Stefan Steen stå istället för prestigevärvningen Cristopher Nilstorp i de två första matcherna. Resultatet? Ett insläppt mål på två matcher och bäst statistik av målvakterna i SHL.
Ändå har diskussionen handlat om hur smart det är att riskera att skapa en potentiell målvaktskontrovers när Nilstorp värvats för dyra pengar och är den som planerats vinna guldet åt klubben.

…debutant: Felix Sandström fick hoppa in i Brynäs mål efter första perioden när Bernhard Starkbaum var tvungen att lämna i ett ännu ospecificerat familjeärende. Inte nog med att han storspelade och stoppade 23 av 24 skott i matchen. Han blev även en av de yngsta målvaktsdebutanterna någonsin i ligan. Tidigare har bara 16 andra B-juniorer spelat någon form av Elitserien/SHL-hockey sedan 1975.

…juniormålskyttar: När nya säsonger drar igång är det alltid kul när de där juniorerna som inte direkt varit med och spelat tidigare får producera direkt. Den här veckan har det handlat om Victor Olofsson, Axel Holmström och Oskar Lindblom som båda snabbt visade att man vill slåss om en JVM-plats den här säsongen och sköt sina första SHL-mål. Olofsson gjorde det dessutom bara ett par minuter efter att han bränt en straff och visade synnerligen bra mental förmåga där och då.

…första rejäla domarsåg: Roger Melin hade just tappat 4-1 till 4-6 i Linköpings premiärmatch mot HV71. Han var inte speciellt arg över att man fått ett matchstraff som delvis bidrog till vändningen. Det var tvåorna man drog på sig medan man försökte döda av matchstraffet som var problemet.
”Det är inte den (matchstraffet) som är dyrbar, den hade vi nog klarat av. Det är de andra skitutvisningarna som man tar efter det. Det är pinsamt några som de tar, när Jämtin slänger sig och filmar när vi redan spelar fyra mot fem” 

…märkligaste slutsats: En krönikör på Aftonbladet slog efter andra omgången fast att det var en perfekt start på säsongen eftersom alla slog alla. Men vi har spelat elva matcher och hittills har Luleå, Frölunda och Djurgården inte slagits av någon medan Modo, Leksand och Linköping inte ens tagit poäng ännu.
Hälften av lagen har alltså antingen inte förlorat eller vunnit i en liga där alla påstås slå alla.
Lustigt nog baserades hela teorin att alla lag tappat poäng redan. Problemet är bara att långt ifrån alla lag tagit poäng, och för att man ska slå alla så är det rimligt att alla lag även har förlorat/vunnit, inte bara tagit eller tappat poäng. Och då har jag inte ens påbörjat utläggningen om epitetet ”alla slår alla” på riktigt här ännu.
Vi kan väl konstatera att definitionen av att alla lag slår alla inte är att alla lag har tappat poäng och att det är omöjligt att dra slutsatsen om att alla slår alla efter två omgångar.
Å andra sidan borde det vara omöjligt att dra slutsatsen om vad ytterzonernas större storlek gör för målsnittet baserat på fem matcher också, så…

…Armanius:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan