EN OFFENSIV NYSTART. Peter Laviolettes offensiva tänk och James Neals och Mike Ribeiros skicklighet ska göra Nashville till ett målgladare lag.
Nyheter

Nashville: Ett rovdjur med vässade tänder

ANNONS

Två raka slutspelsmissar blev för mycket. I våras fick Barry Trotz lämna Nashville Predators efter 17 år som coach för klubben. Hans efterträdare Peter Laviolette förespråkar en mer offensiv hockey och har också fått en hel del nya, offensiva pjäser till sitt förfogande. Nu står han inför den tuffa utmaningen att guida det nya Nashville Predators till slutspel i den mördande konkurrensen i väst.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Johan Alm, b, Skellefteå, Anton Voltjenkov, b, New Jersey, Brian Lee, b, Tampa Bay (tryout), Pontus Åberg, fw, Färjestad, James Neal, fw, Pittsburgh, Olli Jokinen, fw, Winnipeg, Viktor Arvidsson, fw, Skellefteå, Kevin Fiala, fw, HV71, Mike Ribeiro, fw, Arizona, Derek Roy, fw, St. Louis.
Förluster: Michael Del Zotto, b, Philadelphia, Patric Hörnqvist, fw, Pittsburgh, Nick Spaling, fw, Pittsburgh, Patrick Eaves, fw, Dallas.

S9

S1Pekka Rinne
Finländarens höftbekymmer under fjolårssäsongen lade grund för Nashvilles misslyckande. Utan en naturlig matchvinnare mellan stolparna hade Predators svårt att mäta sig med topplagen i väst. Rinnes hälsa – och förmåga att återfinna formen efter fjolårets strul – kan återigen bli direkt avgörande för lagets öde.

S2Shea Weber
Lagkaptenen kom återigen nära en Norris Trophy. Hans resoluta spel i båda ändarna av isen gör Weber till en av ligans bästa backar. Ska han bli årets back i NHL krävs det inte bara mål, poäng och ett stabilt defensivt spel, Nashville måste sannolikt lyfta även som lag för att det ska hända.

S3Roman Josi
Schweizaren, som bildar ett av ligans mest intressanta backpar tillsammans med Weber, håller sakta men säkert på att växa ut till en NHL-stjärna. Han samlade ihop 40 poäng i fjol trots att han fick en trög start på säsongen och hade skadeproblem. Blir det här säsongen när han får sitt stora erkännande? Vi tror det.

S4James Neal
Som Jevgenij Malkins sidekick fick Neal ofta en hel del serverat på silverfat. När den forne 40-målsskytten nu hamnar i ett lag med betydligt mindre offensiv talang än Pittsburgh Penguins stoltserar med kommer vi att få se hur bra kanadensaren är på att själv skapa offensivt. Han måste även hålla sig skadefri efter ett par säsonger med olika blessyrer. 30 mål i Nashville skulle ses som en bra början.

S6

Mike Ribeiro
Vilken Mike Ribeiro är det som har dykt upp i Nashville? Den spelskicklige center som kan snitta en poäng per match i NHL, eller problembarnet som blev utkastad ur Arizona Coyotes organisation med huvudet före i somras? Även om Ribeiro har hunnit bli 34 år är han fortfarande ett namn att räkna med, men det är förutsatt att han har huvudet på rätt ställe och kan anpassa sig till de regler som råder i laget. Han kommer att få chansen att revanschera sig efter sitt pinsamma fjolår. Det är sannolikt hans sista chans att bevisa sig i NHL. Motivationen bör därför vara på topp och vi tror att han passar in i Nashville och gör minst 60 poäng igen.

S5Filip Forsberg
Fjolåret blev en lektion i NHL-livets hårda skola. Forsberg kom till Nashville med en tuff kravprofil och lyckades inte riktigt ge dåvarande coachen Barry Trotz det allroundspel han kräver från alla spelare. Därför kom leksingen att tillbringa en stor portion av säsongen i AHL. Nu är han tillbaka i Nashville med välbehövlig erfarenhet, får en coach i Peter Laviolette som förespråkar offensiv hockey och ska dessutom ha lagt på sig en hel del nya muskler i sommar. Det bådar gott inför säsongen och vi tror att han kommer att spela NHL-hockey för hela slanten i år.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det är kanske lite väl långt att gå att kalla det för filosofiförändring. Men faktum är att det på många sätt blir ett annorlunda Nashville Predators än vad vi vant oss vid genom åren. Barry Trotz Nashville präglades av hårt arbete och defensiv disciplin. Peter Laviolettes Nashville kommer kanske inte att bjuda på champagnehockey, men det bör i alla fall bli en frejdigare hockey än vad som tidigare har varit fallet. Offensivt har Nashville gjort en hel del chansvärvningar vars prestationer till stor del kommer att avgöra utfallet av förändringarna. Kan James Neal leverera utan Jevgenij Malkin vid sin sida? Kan Mike Ribeiro och Derek Roy studsa tillbaka efter mediokra säsonger? Och vad har Olli Jokinen kvar under huven? Ska Nashville Predators spela slutspel våren 2015 måste alla fyra lämna positiva besked samtidigt som Pekka Rinne inte bara måste vara hel, utan även briljera mellan lagets stolpar. Det är kanske för många ”om” för att man ska känna sig bekväm i att peka ut Predators som ett slutspelslag i den tuffa konkurrensen i Western Conference. Därför gör vi inte det.

FAKTA

General manager: David Poile (sedan 1997)
Coach: Peter Laviolette (ny för säsongen)
Poängkung 2013/14: Shea Weber 56 poäng (23+33).
Målkung 2013/14: Craig Smith 24 mål.
Mest utvisad 2013/14: Rich Clune 166 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Sexa i Central Division (88 poäng), missade slutspel.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Carter Hutton
35) Pekka Rinne

BACKAR:
3) Seth Jones
6) Shea Weber ”C”
14) Mattias Ekholm
20) Anton Voltjenkov
59) Roman Josi
64) Victor Bartley
Brian Lee (tryout)

4) Ryan Ellis (restricted free agent)

FORWARDS:
7) Matt Cullen
9) Filip Forsberg
12) Mike Fisher ”A”
13) Olli Jokinen
15) Craig Smith
16) Rich Clune
18) James Neal
19) Calle Järnkrok
21) Derek Roy
24) Eric Nystrom
25) Viktor Stålberg
28) Paul Gaustad
33) Colin Wilson
57) Gabriel Bourque
63) Mike Ribeiro

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch