Sök
Ottawa

Nu blir Erik Karlsson lagkapten i Ottawa

Daniel Alfredsson var kapten för Ottawa Senators under 13 säsonger. Nu står det klart att en annan svensk följer i hans fotspår. På torsdagen tillkännagav klubben att Erik Karlsson har blivit utsedd till klubbens nya lagkapten.
– Jag har tillbringat hela mitt vuxna liv i den här staden och har kommit att älska det, sade Karlsson på en presskonferens under torsdagseftermiddagen.

Under hela sommaren har det tisslats och tasslats om vem som ska ta över som ny lagkapten i Ottawa Senators sedan Jason Spezza trejdats till Dallas Stars. På torsdagen kom beskedet. Under en presskonferens tillkännagav klubbens ägare Eugene Melnyk att Erik Karlsson får ”C:et” på sitt bröst den här säsongen.
– Det är en spelare som vi draftade själva 2008 och som har vuxit till att bli en av de absoluta toppbackarna i hela ligan, säger Melnyk.

Erik Karlsson blir den nionde lagkaptenen i Ottawas historia. Daniel Alfredsson iklädde sig rollen mellan 1999 och 2013 varpå Spezza tog över efter svenskens flytt till Detroit Red Wings förra sommaren.

24-åringen från lilla Landsbro utanför Vetlanda i Småland blir den fjärde svenska lagkaptenen i NHL just nu. Sedan tidigare är Gabriel Landeskog kapten för Colorado Avalanche medan Henrik Zetterberg har samma ansvar i Detroit Red WIngs och Henrik Sedin i Vancouver Canucks. Totalt blir han den 15:e svensken som bär ett C om man räknar in Kim Johnsson, som hade ansvaret under en kort tid i Minnesota Wild säsongen 2008/09.

Erik Karlsson har tidigare sagt att han inte skulle tveka att tacka ja om han fick chansen att bli kapten för Ottawa Senators. Samtidigt har det inte varit ett krav från hans sida att bli det. Nu när han fick förtroendet såg han närmast tagen ut av stundens allvar.
– Jag är lite nervös för jag vet inte vad jag ska säga, men naturligtvis är det här väldigt stort, säger han.
– Jag har tillbringat hela mitt vuxna liv i den här staden och har kommit att älska den. Jag hoppas att jag får chansen att stanna här i många år till och fortsätta ta staden och dess invånare till hjärtat samtidigt som vi förhoppningsvis kan nå framgångar som hockeylag.

Erik Karlsson har trots sin ungdom hunnit med mycket under sin NHL-karriär. Blott 22 år gammal utsågs han i juni 2012 till ligans bästa back och fick ta emot Norris Trophy för det. Han har även vunnit backarnas poängliga vid två tillfällen, dels säsongen 2011/12 och dels i fjol när han sköt 20 mål och gjorde 74 poäng.

Den här artikeln handlar om: