Sök
Kim Martin Hasson.
SDHL

Ett annat svenskt målvaktsunder: ”Står oss högt internationellt”

Svensk damhockey har svårt att hålla jämna steg med USA och Kanada. Åtminstone när det gäller kvalitén på utespelarna. För på målvaktssidan har man det välbeställt. Hockeysverige.se reste till Linköping för att ta reda vad det är som gör att Sverige kan ha fått fram så många duktiga dammålvakter på senare tid.
– Vi står oss väldigt högt internationellt, säger Kim Martin Hasson.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Henrik Lundqvist, Jhonas Enroth, Eddie Läck, Anders Nilsson, Jacob Markström, Anders Lindbäck, Linus Ullmark, Niklas Svedberg och så vidare. Listan på riktigt bra svenska herrmålvakter kan göras väldigt lång. Men det är inte bara på herrsidan vi har det riktigt bra beställt på målvaktssidan. På damsidan hittar vi bland många andra Kim Martin Hasson, Julia Åberg, Valentina Lizana Wallner, Sara Grahn och Sarah Berglind.

Hockeysverige.se reste ner till Stångebrohallen i Linköping för att fråga Kim Martin Hasson om man kan tala om ett så kallat målvaktsunder även på damsidan?
– Jag tycker absolut att vi har många målvakter som kommer upp och är kvalificerade. Det stora testet blir när man kommer upp i landslaget. Det blir en lite annan press och mental situation för många.
– Det ska bli jättekul att se hur det utvecklas på målvaktssidan framöver för vi har många tjejer som kan vara där uppe. I alla fall tekniskt sett. Sedan ska det bli intressant hur dom klarar sig när dom kommer upp på den nivån. Förhoppningsvis kommer dom att klara sig galant.

Tidigare har Damkronorna haft två eller tre målvakter som aspirerat på en landslagsplats, men i dag är det runt sex eller sju tjejer som förbundskaptenen Leif Boork har att fundera över.
– Jag tror att det här handlar om det som sker i hela hockeysverige, att det finns fler målvaktstränare i dag. Det blir mer populärt samtidigt som huvudtränarna tycker att det är viktigt med målvaktstränare jämförelsevis mot hur det kanske var förr. Då var det oftast någon som bara var där då och då.
– Nu är det en bättre kontakt mellan målvakt och målvaktstränare som gör att man kan jobba hårt tillsammans. Jag tror att just det här med kunskapen hos målvaktstränarna och att kunna leverera den till målvakterna har betytt mycket.

Hur står sig svenska målvakter internationellt?
– Väldigt högt. Vi i landslaget, någon av oss, är alltid med bland dom högst rankade. Jag vet faktiskt inte hur det ser ut på juniorsidan, men jag kan tänka mig att man även där ligger med ganska högt uppe.
– Jag tror att svenska målvakter är väldigt tekniska och kan grunderna väldigt väl om man jämför med andra målvakter. I Sverige har vi ökat kunskaperna kring att utbildning av målvakterna. Jag har själv gått målvaktskurserna i år och förra året. Det har varit väldigt lärorikt samtidigt som det är väldigt bra lärare som har kurserna.


Kim Martin Hasson och Valentina Lizana Wallner på OS i Sotji. Foto: Bildbyrån

”ALLA MÅLVAKTER TÄNKER OLIKA”

Kim Martin Hasson var fyra år i USA för att plugga och spela hockey. Det här var år för Martin Hasson där målvaktsutbildning inte riktigt liknade den hon fått i Sverige.
– Det blir ett lite annat målvaktsspel eftersom rinkarna är mindre där. Vi hade en gammal NHL-målvakt, Robb Stauber, som var med och körde. Han är nu målvaktstränare för USA:s landslag.
– Dom har ett lite annat tänkande och spelstil där. Samma sak var det då jag var i Ryssland och spelade. Jag tror att det är viktigt att ta in all information och sedan använda det som känns bra och sedan utveckla det. Alla målvakter tänker olika. Man får ta in det som man tycker passar bäst och inte ta in för mycket.

Vad skiljer sig i själva målvaktsutbildningen i USA jämfört med Sverige menar du?
– När jag hade Stauber i USA tyckte jag att det var lite gammaldags träning. Han gillade att man stod upp lite mer och så vidare, vilket jag tyckte var den stora skillnaden.
– Bland annat tyckte han att man skulle stå upp på backskott vilket det inte är många målvakter som gör nu för tiden. Nu går man oftast ner om man får ett skott eller liknande på sig. Samma sak var det i vinklarna, att han ville att man skulle stå upp mer. Jag vet inte hur det är idag, men det var lite gammalmodigt då jag hade honom.

Du har insyn här i Linköping, hur skulle du säga att målvaktsutbildningen är på damsidan jämfört med herrsidan?
– Här i Linköping har inte vi någon målvaktstränare. Det är jag som går in och hjälper vår andremålvakt (Vendela Jonsson) när det behövs.
– Det finns inte så många tjejmålvaktstränare, men egentligen spelar det ingen roll vilket kön det är. Målvaktstränare i herrlagen kan tjäna pengar. Ska man ha samma sak i damlaget måste man ha någon som verkligen brinner för det eftersom det inte finns samma pengar.
– Jag vet inte hur det ser ut i andra klubbar, men jag tror absolut inte att någon annan har målvaktstränare med sig regelbundet.

Att träna och spela matcher med grabbar är det ett alternativ för er målvakter för att bli ännu bättre?
– Ja, absolut. Vi har i början av säsongen kört träningsmatcher mot killar. Vi har även killar med på träningen ibland för att få ihop en femma till och få upp farten lite mer.

Är det aktuellt för dig att spela med herrlag den här säsongen?
– Nej. Jag gjorde det förut, men jag känner att just nu är det inte så att jag måste ha det. Jag satsar på tjejerna och är fullt ut med där. Jag ligger i dag på en bra nivå och får träna med killar ibland. Det tycker jag är lagom.


Foto: Bildbyrån/Jonas Forsberg

”RIKSSERIEN ÄR EN AV TOPPLIGORNA I VÄRLDEN”

Sara Grahn.

Kim Martin har varit ett givet inslag i Damkronorna under många år. Vid OS 2006 var hon bland annat med och vann silver åt Sverige. Hon ser också att förutsättningar för målvakterna i landslaget har förändrats genom åren.
– Det har blivit betydligt bättre för varje säsong. Intresset kring Damkronorna är betydligt större nu jämfört med när jag började spela. Då kände ingen igen någon av våra spelare. Nu har det blivit fler profiler och folk har allmänt blivit mer intresserade.
– Dessutom har vi det mycket bättre i klubbarna, bättre istider och bättre organiserat samtidigt som Riksserien blivit mycket bättre. Organisatoriskt är Riksserien en av toppligorna i världen. Det går framåt, men det kommer säker ta några år till innan det bli riktigt bra.

Senaste säsongen har Kim Martin Hasson, Sara Grahn och Valentina Lizana Wallner varit landslagets tre målvakter, men någon rivalitet finns inte direkt mellan dom även om alla självklart vill få så mycket speltid som möjligt.
– Klart att man konkurrerar, men samtidigt peppar vi varandra och är omtänksamma och ödmjuka. Den som står peppar vi. Det är förbundskaptenens beslut vem som kommer stå. Jag känner inte att det skulle vara något krig mellan oss.

Hur länge orkar du själv satsa på landslaget?
– Jag har sagt till nästa OS, alltså ytterligare nästan fyra år. Efter det så är det nog klart.

Ny förbundskapten den här säsongen är som bekant Leif Boork, en tränare som Kim Martin Hasson känner väl redan från tiden i Hammarby (Martin Hasson är uppväxt på Södermalm i Stockholm).
– Hans intåg är jätteviktigt. Det som jag tycker är kul är att han inte var speciellt intresserad av damhockey tidigare. När han nu fått ta hand om och coachat oss så har han ändrat inställning helt. Det är kul när han pratar och twittrar i och med att han nu säger emot dom som är vad han var tidigare, säger Martin Hasson med ett leende och fortsätter:
– Det är kul att man kan ändra inställning och man vill att egentligen fler är involverade i vår organisation så man verkligen ser hur det fungerar här. Jag tror att många skulle ändra uppfattning om dom får vara med och se.
– Leif Boork är kunnig. Jag gillar hur han förklarar på ett pedagogiskt sätt. Få man en förklaring accepterar man egentligen det mesta. Sedan är han ett känt namn och drar till sig media åt oss vilket gör att intresset för damhockeyn blir större.

Har du redan märkt ett större intresse kring damhockeyn?
– Ja, Leffe är bra på att prata mycket. Jag tycker att det är nästan någonting någonstans varje dag kring damhockeyn. På det viset är det jättepositivt och jag tror att det kommer att bli jättebra.

Vilka förväntningar har du på VM som spelas i Malmö under våren?
– Självklart att vi ska ta medalj. Det vill man alltid vinna och det är också medalj som vi försöker nå. Just nu tror jag att Leffe håller på att testa många spelare så man vet idag inte riktigt hur laget kommer att se ut och vilka som är med.
– Det ska bli väldigt intressant att se vad han väljer för lag eftersom det är första gången han tar ut ett VM lag.

Den här artikeln handlar om: