Sök
BÄST I ERIKS TEST. Erik Granqvist har plockat ut sina fem favoritmålvakter baserat på säsongsinledningen i Hockeyallsvenskan.
Nyheter

Målvaktsguruns val – de är allsvenskans bästa målvakter

Elva omgångar in i Hockeyallsvenskan har supportrar och publik bjudits på en hel del överraskningar i tabellen. Vi har också fått lära känna en hel del nya ansikten som har utmärkt sig, inte minst bland ligans målvakter. Hockeysverige.se bad målvaktsgurun Erik Granqvist ranka de fem bästa målvakterna så här långt.

Det har gått elva omgångar av Hockeyallsvenskan och serien ser inte riktigt ut som expertisen trodde på upptaktsträffen i september. I serieledning återfinns nykomlingen Vita Hästen före Mora, Almtuna och Asplöven.

Poängligan har två backar i topp, Moras Kevin Mitchell före Södertäljes Robin Press. Mest utvisad så här långt har Oskarshamns Tobias Törnqvist och Karlskogas Mikael Eriksson. Bästa tekare har AIK:s Christian Sandberg varit före Karlskogas Daniel Wessner.

Och så var det målvakterna… Hittills har Vita Hästens puckmotare Axel Brage bäst räddningsprocent, tätt följd av Moras Dan Bakala. För att få en lite mer grundlig utvärdering av målvaktsinsatserna i Hockeyallsvenskan så här långt bad vi Viasat Hockeys speciella målvaktsexpert Erik Granqvist att lista de fem bästa keeprarna i ligan så här långt.

Här är Granqvists ranking:


Foto: Bildbyrån

5) Samuel Ward, Asplöven
Nio matcher från start, sex vinster, 90,7 i räddningsprocent
”Det känns kul att ha med en junior på listan och det har Samuel förtjänat. 19-åriga lånet från Luleå har en otroligt fin teknik och har i flera segrar spelat en avgörande roll längst bak hos Kenttäs krigare.”


Foto: All Over Press

4) Gasper Kroselj, Oskarshamn
Nio matcher från start, fem vinster, 92,4 i räddningsprocent
”Mycket spännande värvning i den här slovenska målvakten. Gasper ser energisk ut i målet. Han spelar brett mellan skridskorna och kommer ofta ner i en bred butterfly för att täcka hela isen.”


Foto: Bildbyrån

3) Johan Holmqvist, Almtuna
Nio matcher från start, fem vinster, 93,25 i räddningsprocent
”Välmeriterade ”Honken” har fått en nytändning i sin fantastiska karriär. 36 år ung och högmotiverad så fortsätter han utvecklas för varje match och är enormt viktig för Almtuna med sin erfarenhet och tävlingsinstinkt.”


Foto: Bildbyrån

2) Dan Bakala, Mora
Tio matcher från start, sju vinster, 94,25 i räddningsprocent
”Succévärvning efter rekommendationer av Jeremy Colliton. Bakala har tackat för förtroendet och skapat trygghet i Moras försvarsspel. Läser spelet väldigt bra och ser stark ut i många situationer nära målet.”


Foto: Bildbyrån

1) Axel Brage, Vita Hästen
Sju matcher från start, fem vinster, 94,6 i räddningsprocent
”Fenomenal start på säsongen för Axel. Han har spelat på en hög och stabil nivå kryddat med flera matchavgörande räddningar i Vita Hästens sensationella inledning av Hockeyallsvenskan. Strålande tandem med Johannes Jönsson som han delar förstaspaden med och som också varit briljant. Tog en vinst på straffar i SHL med Örebro mot Skellefteå i går.
Båda har haft extremt bra samarbete med försvarsspelarna som har agerat oerhört uppoffrande och mestadels hållit motspelarna på utsidan i den egna zonen med skott utanför slottet som följd. Plus att backarna vunnit de flesta bataljerna i returytorna nära målet, täckt skott och haft aktiva klubbor för att stressa skyttarna och försvåra passningsvägar. Detta integrerade försvarsspel signerat coach-staben är helt nödvändigt för att ha dessa höga nivåer i räddningsprocent över tid.”

Den här artikeln handlar om: