Frans Nielsen.
Nyheter

Frans Nielsen öppnar för spel i Malmö: ”Har bra kontakt med Sylvegård”

ANNONS

30-årige Frans Nielsen är just nu en NHL:s bästa andracentrar.
En högklassig spelare – som alla Redhawksfans kan börja drömma om nu.
– Vi funderar faktiskt på att bosätta oss i Malmö någon gång. Malmö betyder otroligt mycket för mig, säger Nielsen till hockeysverige.se.

ANAHEIM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Frans Nielsen utsågs så sent som 2013 till NHL:s näst mest underskattade spelare (efter Loui Eriksson) när Sports Illustrated gjorde en stor spelarenkät.

Frågan är om det inte är dags att skrota det epitet nu. Efter två raka säsonger med klart över en halv poäng per match och starkt defensivt spel är det ganska tydligt att Frans Nielsen tillhör en av ligans bästa andracentrar.

Något Islanders kapten och fixstjärna John Tavares instämmer i – även om han inte är redo att skrota epitetet än.
– Han är en av de mest underskattade spelarna i ligan. Hans offensiva spel har kommit igång de senaste två åren och han spelar alltid mot motståndarnas toppkedja för att stänga ner den, han gör ett jättejobb, säger Tavares.

Tavares och Nielsen har varit lagkompisar sedan supertalangens debut hösten 2009. De känner varandra väl och sitter bredvid varandra i Islanders omklädningsrum.
– Det är först och främst en fantastisk person, en kille som verkligen bryr sig om sina lagkamrater och det betyder mycket för gruppen. Killarna har stor respekt för honom på grund av vem han är, men också hur han spelar, säger Tavares och fortsätter:
– Jag har lärt mig mycket av honom, han har varit så bra mot mig. Man inser de här små sakerna han gör och att han inte tar några genvägar. Han gör helt enkelt rätt saker och är en väldigt smart spelare, det lär du dig mycket av.

Nielsen skrockar när han får höra Tavares beröm.
– Hehe, jo absolut. Men jag vet inte vad det är han har lärt sig. Fast det är klart, vi har spelat ihop i många år och sitter bredvid varandra så det är klart vi snackar mycket om olika spel och så. Det är en jättebra kille, väldigt seriös. Det är bara hockey, hockey, hockey.


Foto: All Over Press

”EN AV DE SPELARNA SOM BETYTT MEST FÖR MIG”

Nielsen står genomsvettig i det sedan länge tömda gästomklädningsrummet i Anaheims hemmaarena Honda Center. Efter en lång intervju med dansk tv, som avbrutits för batteribyte två gånger, vill Islanders hökvakande pressansvariga forsla bort dansken snarast möjligt. Utanför väntar Frederik Andersen för lite danskt kallprat och till på köpet är det bara 20 minuter tills bussen går.

Men trots att han är lika oduschad som en 17-årig festivalbesökare tar han sig med glatt humör tid att prata om sin karriär.

Den började inte spikrakt. De två första åren spelade Nielsen bara 15 respektive 16 matcher i NHL. Resten av tiden fick han kriga i farmarlaget. Men sedan har han i sex raka säsonger bevisat att han är god för minst 0,5 poäng per match och stabilt defensivt spel. De senaste två åren har han lagt i ytterligare en växel och 25 mål förra året smäller högt.

Den långa vägen gör att han kan kan sträcka på sig ännu mer för sin framgång.
– Det är jag stolt över. Jag kom över och fick börja i AHL, fick absolut ingenting gratis. Jag har fått jobba hårt för att få chansen i NHL och det är klart att det ibland inte har varit så roligt. Men jag ville ge det chansen, inte bara åka hem. Jag tänkte att det här var drömmen och jag kan inte bara ge upp den. Jag fick jobba för det och nu får jag betalt, det är kul.

Frans Nielsen spelade sina juniorår i Malmö och avslutade sedan tiden i Sverige med spel i Timrå innan han lämnade för NHL. Han är tydlig med betydelsen av åren i Sverige.
– Det har betytt väldigt mycket. Jag har alltid haft jävla bra tränare som jag lärt mig mycket av. Och speciellt det året jag spelade i Timrå. Jag spelade mycket med Kent Manderville och det är en av de spelarna som betytt mest för mig. Han hade spelat, inte vet jag, 700 matcher (646, skapligt höftat) matcher i NHL och visste vad det handlade om, säger Nielsen och fortsätter:
– Han snackade mycket med mig för han visste att det var min dröm att komma över. Men även att se sättet han spelade på, han var alltid den hårdast jobbande spelaren på isen och spelade väldigt enkelt. Han var väldigt viktig för mig.


Foto: All Over Press

”JAG HAR FORTFARANDE VÄLDIGT BRA KONTAKT MED SYLVEGÅRD”

Banden till Timrå och Sundsvall är starka.
– Jag följer både Malmö och Timrå. Min fru är från Sundsvall och jag har fortfarande kontakt med ”Nubben” (Kent Norberg, sportchef) och allihop. Nubben betydde otroligt mycket för mig.

Men trots att frun är från Medelpad verkar den skånska myllan ligga närmare till hands när NHL-karriären är över.
– Vi funderar faktiskt på att bosätta oss i Malmö någon gång. Jag och frugan har varit där några gånger. Jag har fortfarande väldigt bra kontakt med Sylvegård (Patrik, sportchef)) som hjälper oss mycket varje gång vi är i Malmö. Jag har många bra kompisar där som jag fortfarande snackar med, speciellt i den föreningen.

Kan det vara aktuellt att avsluta karriären där?
– Ja, det är klart. Malmö betyder mycket för mig, det gör det. Det är en jättebra förening och ishallen de har fått är jättefin. De är så många som jobbar kvar där från tiden när jag spelade där, jag var och hälsade på kansliet i somras och det var lite som att komma hem igen. Malmö betyder otroligt mycket för mig.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch