Sök
Carter Ashton.
Toronto

NHL-spelare dopad – stängs av i 20 matcher och får 1,2 miljoner i böter

Toronto Maple Leafs forward Carter Ashton har fastnat i ett dopingtest. Nu stängs han av i 20 matcher och får böta motsvarande 1,2 miljoner svenska kronor.
– Jag är ansvarig för vad jag stoppar i min kropp och kommer inte att överklaga domen, skriver Ashton i ett pressmeddelande.

Det var under ett träningspass i somras som Carter Ashton drabbades av en astmaattack. Enligt egen utsago lånade han en inhalator av en träningskamrat och använde den för att öppna sina luftvägar. Vad han inte visste då var att medicinen han brukade innehöll Clenbuterol, en olaglig substans som dels används som astmamedicin, dels i dopingsyfte för att kunna ta in mer syre i kroppen.

Substansen är olaglig i idrottsliga sammanhang och det är också på grund av den som 23-åringen nu har fastnat i ett av NHL:s dopingtester. På torsdagen meddelade ligan att man stänger av Toronto Maple Leafs-forwarden utan lön i 20 matcher. Det innebär att Ashton går miste om nästan 170 000 dollar, motsvarande 1,2 miljoner kronor.

Carter Ashton skriver i ett pressmeddelande att han inte har använt medicinen för att ge sig själv några sportsliga fördelar, utan för att bli kvitt ett sjukdomssymptom. Han tar dock ansvar för vad han har stoppat i sig och skriver i pressmeddelandet att han inte kommer att överklaga ligans beslut.
– Jag är extremt besviken på de sätt som jag har svikit mina lagkamrater, våra fans och Maple Leafs organisation. Jag kommer att jobba stenhårt under min avstängning för att hålla mig i form så att jag kan hjälpa laget när jag är tillbaka, skriver Ashton.

Den storvuxne forwarden draftade av Tampa Bay Lightning i första rundan 2009. Han trejdades till Toronto under säsongen 2011/12 och har gjort 49 NHL-matcher för klubben sedan dess, men är fortfarande mållös i ligan. I år har han varit ombytt i tre matcher.

Carter Ashton får lov att göra comeback i Leafs laguppställning när man möter Philadelphia Flyers den 20 december.

 

Den här artikeln handlar om: