Sök
Peter Forsberg.
Philadelphia

Nu är Foppa en av de största: ‘‘En underbar känsla’’

Peter Forsberg har skrivit historia på nytt. Forsberg är tredje svensk att bli invald i hockeyns Hall of Fame. Under en presskonferens i Toronto på fredagen tog 41-åringen emot ringen som för evigt gör honom till en av hockeyns största hjältar.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nu är det officiellt: Peter Forsberg är en av hockeyns största.

Till rungande applåder steg Forsberg upp på scenen under en presskonferens på Hockey Hall of Fame-museet i Toronto på fredagen. ‘‘Foppa’’ tog där emot den ring som gör att han för alltid kommer bli ihågkommen som en av hockeyns största hjältar.
– Det är en underbar känsla att vara här. När jag är här tänker jag bara på de goda stunderna under min karriär, säger Forsberg till hockeysverige.se.
– Det är lite emotionellt eftersom det på ett sätt summerar min karriär. Men det finns inget bättre än att ha blivit invald här i den här gruppen av legender.

Forsberg fick i somras beskedet att han, Dominik Hasek, Mike Modano och förre lagkamraten Rob Blake var de senaste spelartillskotten i hockeyns Hall of Fame.

Fredagens ceremoni innebär att 41-åringen blir den tredje svensken att väljas in i hockeyns finrum. Tidigare har Börje Salming (som nu också blir staty i Toronto) och Mats Sundin valts in.

Men för Forsberg kändes det aldrig riktigt säkert om han skulle väljas in eller inte.
– Det kändes ganska osäkert eftersom jag slutade men gjorde comeback igen. Men jag var tillsagd att stanna vid telefonen omkring den tiden då samtalet kom. Jag nattade min tvååring men kunde ändå lyckas få tag i telefonen och svara, säger Forsberg.

Forsberg hann under sin karriär med 14 NHL-säsonger där han representerade Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers och Nashville Predators.

‘‘HAN SPELADE PÅ DET SÄTT SOM KRÄVDES’’

Två gånger fick Örnsköldsviks-sonen lyfta Stanley Cup-pokalen – 1996 och 2001, båda gångerna med Colorado.
– Han spelade på det sätt som krävdes. Om någon utmanade honom fysiskt stod han upp mot den spelaren. Försökte du slå honom med hjälp av skicklighet gjorde han även det bättre än vad du kunde, säger den tidigare lagkamraten Rob Blake till Hockeysverige.se.

Förutom sina Stanley Cup har Forsberg även två OS-guld och NHL-utmärkelserna Art Ross Trophy (2003) och Hart Memorial Trophy (2003) på sin långa meritlista.

Peter Forsberg

Redan 1996 blev Forsberg medlem i IIHF:s ‘‘Triple Gold Club’’ efter forwarden tagit hem ett VM-guld, ett OS-guld och en Stanley Cup.

Under Stanley Cup-slutspelet 2002 vann Forsberg skytteligan. Något som Dominik Hasek, som till slut lyckades ta hem Stanley Cup med Detroit Red Wings, minns väl.
– Han gjorde ett par viktiga mål mot oss. Han var en riktigt talangfull spelare. Han såg spelet som ingen annan. Han kunde göra skillnaden på isen. Han hade tekniska händer men samtidigt var han en fysisk spelare. Tillsammans med Joe Sakic var han en av anledningarna att Colorado var ett av ligans tre bästa lag under den tiden, säger Hasek.

Forsberg kämpade mot många skador under karriären. Framför ett stort pressuppbåd, bara centimeter från den Stanley Cup-pokal på vilken Forsbergs namn finns inristat, säger OS-hjälten från Lillehammer och Turin att de allra flesta av skadorna inte påverkade honom nämnvärt.

Men när fotproblemen började tog Forsbergs karriär sig en törn, säger 41-åringen.
– Det var tufft. Men å andra sidan kan jag även se det positiva i det. Andra spelare tvingades sluta långt före mig. Bland annat Adam Deadmarsch som jag spelade med i Colorado, säger Forsberg.
– Det som är positivt med att gå skadad är att du får tid till att göra andra saker. Jag studerade och investerade i olika företag. Jag hade ett liv när jag slutade med hockeyn och det var lättare för mig att ställa om till det. Men fram tills att jag var 30 tänkte jag inte på någonting annat än hockey.

TROR PÅ FLER SVENSKAR

Flera av Forsbergs tidigare lagkamrater jobbar nu antingen som tränare eller general managers i NHL. Men det är ingenting som lockar 41-åringen .
– Jag hjälper min gamla klubb Modo och det är så långt som jag tror jag är villig att gå. Jag hade min pappa som tränare under många år så jag vet hur mycket tid som går åt. Så jag tror jag ska hålla mig utanför det där, säger Forsberg.

På frågan om vem som blir näste spelare att hedras med en plats i Hall of Fame ser Forsberg ett par klara aspiranter.
– Vi har [Niklas] Lidström som närmar sig. Han har en bra chans. Sen kanske Daniel Alfredsson och Markus Näslund som haft bra karriärer. Det finns så många spelare. Det kommer ta ett tag att dra hela listan, säger Forsberg.

För den förre NHL-stjärnan väntar nu en fullspäckad helg i vad som ofta kallats hockeyns huvudstad. På måndag är “Foppa” tillbaka på Hockey Hall of Fame-museet i centrala Toronto för ytterligare en stjärnspäckad ceremoni.

Där ska Forsberg hålla ett tal som han säger han redan övat på.
– När man kommer in i den här byggnaden börjar det pirra lite. Men det kommer nog gå bra. Jag är inte orolig, säger Forsberg.

Den här artikeln handlar om: