Sök
RESPEKTINGIVANDE. Markus Näslund tror att Donald Brashear kan hjälpa till att stävja de fula påhoppen i SHL.
SHL

”Fegisarna” i SHL är varnade: ”Brashear kan få laget att växa”

Bristen på respekt i SHL fick Peter Forsberg att agera. I går värvade han den ökände slagskämpen Donald Brashear till Modo. Det är en värvning som klubbens tidigare general manager Markus Näslund har förståelse för – just på grund a det ”fega” klimatet i ligan. 
– Jag kan reta upp mig på att det går att spela ett spel här och gömma sig bakom att man inte är så tuff som man försöker framstå, säger Näslund, tidigare lagkamrat till Brashear, till hockeysverige.se.

Modo har överraskat mer eller mindre hela hockeyvärlden med ”Foppa-värvningen” av Donald Brashear, 42. Det är alltså en av NHL:s genom tiderna bästa fighters i NHL som ska spela SHL-hockey resten av säsongen.

En spelare som spelade mellan Brashear mellan åren 1996 och 2002 är Modos tidigare general manager Markus Näslund. Under åren de båda spelade tillsammans svarade Brashear 85 poäng men även 1159 utvisningsminuter. Näslund är inte längre involverad i Modos verksamhet, men har förståelse för varför klubben väljer att rekrytera en slagskämpe.
– Om jag har förstått Peter rätt så kan Brashear bidra med något som gör att resten av laget kommer att växa lite grann. Kanske just då på den fysiska delen, säger han till hockeysverige.se.

Just Peter Forsberg har talat om att det börjat växa fram en feghet bland en del spelare i SHL som delar ut fula smällar utan att behöva ta konsekvenserna. Han tycker att Modo har drabbats av det under säsongen och det är därför han har tagit initiativet att värva Donald Brashear. Markus Näslund är även han inne på samma tankegångar – han gillar inte att ”fega” spelare kan komma undan med tilltag.
– Jag kan bara svara för den tid jag har bott i Sverige och sett SHL på nära håll. Jag kan reta upp mig på att det går att spela ett spel här och gömma sig bakom att man inte är så tuff som man försöker framstå.
– Det är också vad jag gillar med NHL, att det är mer ärligt. Ska du spela på ett visst sätt får du också vara beredd på att stå upp för det när det är någon som pratar med dig. Här kan man fara runt och tjuvsmälla och göra en karriär på det. Den delen gillar jag inte.


Foto: All Over Press

Hur skulle du beskriva Donald Brashear som spelare?
– Jag har egentligen en bild av Brashear när han var i sin ”prime”. Nu är han lite äldre. Den bild jag hade av honom är att han var en kraftfull spelare som faktiskt hade mer spel i sig än vad han kanske fick credit för.
– Han spelade ofta i en tredjelina hos oss i Vancouver och kunde spela hockey också och inte bara vara tuff och slåss. Han var under ett antal år, i mina ögon, den tuffaste fightern i NHL.

Vad var hans styrkor vid sidan av det fysiska spelet?
– Bra skott och inte så dumma händer heller. Han hade en rätt bra känsla och för att vara så pass stor ganska snabb på skridskorna.
– Men, som jag sa, så är det över tio år sedan jag spelade med honom så det är ju ett tag sedan.

TROR BRASHEAR KAN SKRÄMMA MOTSTÅNDARNA

Trots att Brashear är 42 år i dag tror Näslund att han har en del att tillföra i SHL.
– Det beror på vilken roll man kommer att använda honom i. Jag tror helt klart att han kan stå framför mål och göra ett kanonjobb i powerplay och säkert skapa utrymme för dom andra i laget.
– Är det bara så att han kommer hinna komma in i forecheck och använda kroppen i tacklingar så kommer det säkert vara en hel del backar som tvekar att hämta puckar i hörnen.

Markus Näslund minns också den respekt som Donald Brashear hade i NHL.
– Det är många minnen man har från Brashear, säger Näslund med ett lätt skratt och fortsätter:
– Vi hade ett roligt gäng i Vancouver under många år, men när det gäller Brashear så minns jag framför allt respekten han hade i NHL. Han var den tuffaste där vilket han visste själv också. Det räckte oftast att han pratade med killarna så blev dom ganska lugna.
– Jag måste säga det att när han var som bäst där borta med fighting och så vidare såg jag inte honom förlora många fighter. Då har han ändå slagits med många som är mycket större och tyngre än honom. Han hade bra balans och tajming i det han gör på den delen. Nu kommer det inte handla om dom sakerna när han kommer att spela i SHL.

Vad betyder det för SHL att få en sådan profil i ligan?
– Förhoppningsvis uppmärksammas han på ett sådant sätt att det drar lite folk. Jag tycker att det behövs lite grejer som händer i SHL. Jag kan känna ibland att det är lite profillöst just nu. Sedan har folk olika åsikter om både att ta in den typen av spelare och även den ålder han är i.
– Det blir ändå lite rubriker och det händer någonting. På så sätt tycker jag att det är positivt.

Den här artikeln handlar om: