Sök
Henrik Lundqvist.
Nyheter

Henke saknar jämnheten: ”Gör inte de där extra räddningarna”

En bättre start än i fjol, men Henrik Lundqvist är ändå långt ifrån där han vill vara. I en stor intervju med hockeysverige.se pratar han om New York Rangers ojämna start och vad han själv måste göra för att komma på rätt spår.
– Vi har varit lite upp och ner som lag och jag tycker att det har smittat av sig till mitt spel också, säger Henke.

I fjol inledde både New York Rangers och Henrik Lundqvist säsongen darrigt. Trots att försvarsspelet läckte och Rangers släppte in en hel del mål studsade man tillbaka och gick hela vägen till Stanley Cup-final. Bakom det avancemanget stod Lundqvist, som var som bäst när det gällde. Utan hans storspel i slutspelet hade det sannolikt aldrig blivit någon final för laget

Foto: All Over Press

Den här säsongen har börjat bättre än fjolårets, men det innebär inte att Lundqvist är speciellt nöjd själv. Räddningsprocenten på 90,5 håller inte Lundqvist-mått, om man ser till vad han har gjort tidigare i karriären.
– Inledningen av säsongen har varit både upp och ner. Lite som laget har varit har det även varit för mig personligen, säger han till hockeysverige.se.
– Det har varit en hel del bra matcher, men det har även varit matcher där jag inte kommit upp till den nivå jag vill vara på. Det är en kombination av flera saker, men, som sagt var, vi har varit lite upp och ner som lag och jag tycker att det har smittat av sig till mitt spel också.

Vad har saknats i ditt spel inledningsvis?
– Som målvakt är det ditt jobb att vara där när misstagen kommer. När vi har gjort misstag så har jag tyvärr inte kunnat göra dom där extra räddningarna.
– Jag tycker inte att jag släpper in så många ”dåliga” mål, men dom här extraräddningarna kommer inte tillräckligt ofta i matcherna där jag känner att jag inte kommer upp i den här höga standarden. Då är det svårt att vinna. Många matcher vinner vi då vi släpper in ett eller två mål, men släpper du in tre mål i vissa matcher är det också svårare att vinna.
– Spelet är där stundtals just tekniskt sett förutom en del smådetaljer. Det är mera att göra dom här extra räddningarna när laget behöver dom som mest, vilket inte har varit lika ofta som jag vill att det ska vara.
– Samtidigt får man inte analysera för mycket utan i stället gå ut, kriga och göra så gott man kan. Förhoppningsvis kommer man in i ett flyt där vi vinner lite mer och får mer kontinuitet i det vi gör.


Foto: All Over Press

RESERVMÅLVAKTEN IMPONERAR: ”KAN INTE TA NÅGOT FÖR GIVET”

Henkes reservmålvakt Cam Talbot har inlett säsongen mycket bra, även om han bara stått sex matcher så här långt. Att Rangers i dag har två starka målvakter kan komma att betyda mycket för laget under en lång säsong. Men att Talbot spelat bra är inte någon överraskning för Henrik Lundqvist.
– Han är bra och han spelade bra även förra säsongen. Nu vann han dessutom sina två senaste matcher.
– Klart att det är viktigt att ha två målvakter igång och som vinner matcher om man vill nå slutspel. Det är bra för laget och även för mig så jag får en press på mig. Man förtjänar sin speltid och det är inget man kan ta för givet. Det gäller att spela bra och förtjäna sina minuter där ute.

Triggar Cam Talbots fina spel även din utveckling som målvakt?
– Största pressen sätter jag ändå på mig själv. Jag vet hur jag vill spela och vad jag kan göra. Når jag inte dit så är jag inte nöjd oavsett vad man har för konkurrenssituation.
– Den största biten är att man vill vara nöjd själv oavsett om den andra killen spelar bra eller inte. Det är mera att det är bra för gruppen att vi får vinster när han spelar.

Nässjöfostrade Jesper Fast debuterade för Rangers redan förra säsongen, men tog aldrig riktigt en ordinarie tröja. Nu har han ånyo lyfts upp i NHL och på sina tolv matcher den här säsongen har han svarat för två mål och totalt fyra poäng. Fast är en spelare som gjort ett positivt intryck på Henrik Lundqvist.
– Jesper är en smart spelare, bra skridskoåkare, har bra händer och är bra runt mål. Det är kul att han fått hänga dit några kassar nu också senaste matcherna. Det är bra för hans självförtroende.
– Samtidigt tycker jag att han är en bra rollspelare som kan kliva in och spela viktiga minuter och bara jobba hårt i vår tredje- eller fjärdelina.


Foto: All Over Press

”HADE EN SVENSKMIDDAG I TAMPA”

Den tredje svensken i Rangers är Carl Hagelin som på 24 matcher svarat för fem mål och totalt tio poäng. På det ligger han sjua i lagets interna poängliga som för övrigt toppas av Rick Nash med 16 mål och totalt 26 poäng.
– Carl är också en otroligt stark skridskoåkare och som har en bra fart. Han spelar bra och jag tycker att han ser spelet väldigt bra och kan lägga bra passningar. När det är en så snabb spelare så tror man lätt att det är en kille som bara går på mål, men han är också väldigt spelskicklig och hjälper sina medspelare väldigt bra.

En spelare som det talats om ska förstärka New York Rangers är Henrik Tallinder. ”Tallen” har varit nere på en träning med Rangers och är en spelare som Henrik Lindqvist hoppas på kommer att ansluta till klubben.
– Han har bara varit med på någon träning. Efter det har han varit i Hartford (AHL) för att få lite matchträning. Vi får se vad som händer.
– Som sagt var så sågs vi för någon vecka sedan innan han åkte ner för att spela i Hartford.

Hur ser du på hans möjligheter att ta en plats i Rangers och vad hoppas du att han kan tillföra?
– Jag tror att vi har sju backar. Klart att konkurrenssituationen höjs bara med att ha Tallinder här på plats med hans rutin och lugn när han spelar.
– Jag har spelat några landslagsturneringar med honom, bland annat OS, och jag tycker att han är en väldigt smart spelare. Sedan är det kul att ha en extra svensk i gruppen som man kan prata med och relatera olika saker till. Jag hoppas att han kan få en plats här och kan hjälpa oss.

Hur mycket håller ni svenskar i Rangers ihop vid sidan av hockeyn?
– När man hemma dom lediga dagar man har försöker man tillbringa med familjen. Det är mer ute på resor och så vidare som man kanske går på någon middag här och där. Ibland är det skönt att bara få snacka svenska eftersom det kan vara lite mer avslappnat. Exempelvis träffade (Anton) Strålman nere i Tampa och hade en liten svenskmiddag där.
– Vi sprider oss ändå rätt bra så man inte bildar något svenskläger. Det är mer tillfällen lite här och där som enbart vi svenskar hittar på någonting, avslutar Henrik Lundqvist

Den här artikeln handlar om: