Sök
Antån Strålman
Toronto

Strålmans tuffa kamp: ”Sa att nu ger jag upp, jag kan inte spela hockey”

Anton Strålman har krigat sig genom motgång på motgång. Belöningen är rollen som nyckelspelare i ett av ligans bästa lag.
För Hockeysverige.se berättar han om NHL-tränaren han inte kunde hantera, sjukdomen som fick honom att vilja lägga av – och besvikelsen på New York Rangers.
– Då blev jag ännu mer förbannad, säger Strålman om Rangers agerande i somras.

(TAMPA/HOCKEYSVERIGE.SE)
Sommaren 2007 var Anton Strålman en av svensk hockeys mer lovande unga backar. Han hade varit en viktig kugge i det Timrå-lag som pressade blivande mästarna Modo i en episk kvartsfinalserie och även slagit sig in i VM-laget.

Det var tillräckligt för att Toronto skulle erbjuda honom ett kontrakt. Maple Leafs hade valt honom i sjunderundan under draften 2005 men Strålman kunde själv välja att pröva lyckan och göra sig själv tillgänglig i draften igen. Hockeymeckat i Ontario lockade dock.
– Jag hade valet att gå tillbaka till draften men jag trodde inte de här rundorna spelade så stor roll och jag gillade Toronto, det var häftigt och Mats (Sundin) var där och han var ju en stor idol. Jag körde på det men det är ganska många år som man undrat vad som hänt om jag hade gått tillbaka, vart jag hade hamnat och om jag hade fått en bättre chans. Det sägs att Dallas var intresserade, jag tror till och med att det var rättigheterna för Johan Fransson de ville trejda mig mot.

Men Strålman blev alltså kvar i Toronto, och efter att petats från truppen i början på säsongen blev det till slut ett lyckat år.
– Jag var jättebesviken att jag inte kom med i laget från början men lyckligtvis blev någon skadad, tyvärr är det ju så det funkar. Jag tror det var Bryan McCabe som bröt handen kring jul och jag skulle vara uppe några veckor. Men när trejding deadline kom så var jag fortfarande kvar. Jag var upp de sista 50 matcherna. Första året var jättekul.

KUNDE INTE HANTERA RON WILSON

År två blev inte riktigt lika lyckat.
– Mats försvann och vi fick ny tränare i Ron Wilson. Det var väl ingen hit för egen del, det gick mer eller mindre åt helvete. Jag fick ingen chans och kände aldrig något förtroende. Jag fick spela när någon var skadad och sedan var det ner igen. Det var ett jobbigt år, mest mentalt. Jag kunde inte hantera det, han (Wilson) var på mig hela tiden och jag fick aldrig vara ifred. Jag bad om att få bli trejdad och visste att Columbus var intresserade. Jag trodde skulle vara bra med en bra klubb med större chans till speltid.

Men det blev inget spel i Blue Jackets – då.
– Det blev Calgary istället, och de hade en grym backuppsättning med killar som Cory Sarich, Robyn Regehr, Dion Phaneuf, Mark Giordano och några andra. Jag tänkte att jag får göra det så bra jag kan.

Med två dagar kvar till premiären var Strålman kvar i laget som sjundeback. Då ringde Calgarys GM Darryl Sutter och sa att han blivit trejdad – till just Columbus. Blue Jackets tränare Ken Hitchcock var ett fan av den svenske backen.
– Jag fick en jättebra chans där. Hitchcock berättade att han hade sett mig i semifinalen i VM i Quebec (2008) och att det var då han han fick upp ögonen för mig. Poängmässigt blev det min bästa säsong. Men sedan var det samma veva igen, Hitchcock fick sparken och vi fick ny tränare.

Samtidigt började Strålmans hälsa att spöka. Han har brottas med astma hela livet och sommaren 2010 fick han betydligt värre problem i form av upprepade luftvägsinfektioner.
– Jag fick feber som höll i sig någon dag, åt antibiotika så det gick bort och efter två veckor kom det tillbaka igen. Jag gjorde så fem gånger och åkte sedan över för att försöka lista ut vad det var. Jag hade massa diagnoser, kronisk bihåleinflammation och allt det där. Så jag kämpade i uppförsbacke hela den sommaren och var inte i någon vidare form. För att hålla mig frisk fick jag käka antibiotika och kortison hela den säsongen, så fort jag prövade att sluta blev jag sjuk. När det väl började flyta på så skadade jag knät och var borta fem veckor, med sex veckor kvar på säsongen.

NÄRA ATT FLYTTA TILL RYSSLAND

Efter den mardrömssäsongen valde Columbus att inte förlänga med Strålman.
– Om det nu var på grunda av hälsan vet jag inte men jag var ganska nöjd att vara free agent. Jag tänkte att något jävla lag måste ge mig chansen. Men så blev inte, så det fick bli en tryout i New Jersey. Det var ganska nära att det blev Ryssland eller så men jag kände att det kanske var sista chansen och att jag alltid skulle ångra det, jag visste ju att om jag bara kunde få var frisk och få en bra chans så skulle jag klara det.

Strålman gjorde en bra camp för New Jersey men klubben valde att istället sajna Petr Sykora som också var med på tryout. Lagets general manager Lou Lamoriello ville dock fortfarande ha svensken i laget.
– De hade ingen plats och var tvungna att trejda några spelare. Lou var jätteärlig med det och sa att han skulle göra det, och bad mig vänta några dagar.

Efter en vecka bestämde sig Strålman för att åka hem till Sverige där hans fru fanns med parets tre barn (numera fyra för övrigt). På flygplatsen ringde Strålmans agent och meddelade att New York Rangers var intresserade.
– Det var ju kanon tänkte jag, för jag ville fortfarande till Jersey eftersom jag gillade stället och tänkte att det här skulle sätta lite press på dem. Jag åkte hem och väntade någon vecka men Lou sa att han inte kunde göra något. Då sajnade vi med Rangers.

”JAG HADE BÖRJAT TRÖTTNA”

En ljusning, men snart skulle det bli becksvart igen. När Strålman landade i New York tog han ett taxi till hotellet, checkade in – och hade 40 graders feber.
– Då ringde jag hem till min fru Johanna och sa att nu ger jag upp, jag kan inte spela hockey. Jag hade börjat tröttna, det var kanske min 15:e infektion på 1,5 år och jag kände att det går inte. Men Johanna sa att nu tar vi de här månaderna som är kvar på säsongen och kör på, jag sajnade ju i november.

I New York fick Strålman träffa en specialistläkare vid namn Emily Dimango som till slut kunde lokalisera hans problem. En ärrvävnad i lungorna gjorde att det bildades fickor med slem i lungorna som han inte kunde hosta upp. Konsekvensen av det blev att bakterier tog sig in där utan att han kunde få upp dem och därför blev Strålman konstant infekterad.

För att få bot på problemet sattes Strålman på en antibiotikakur som han måste äta varannan dag. Nu, tre år senare, äter han fortfarande antibiotika varannan dag.
– Förutom några enskilda virusinfektioner som har jag klarat mig. Nu är det bara att köra på och ge mig själv chansen.

Att kuren hjälpte gjorde att han kunde få en chans att slå sig in i Rangers. Den tog Strålman.
– Det tog en stund att övertyga (John) Tortorella att jag faktiskt kunde spela hockey men när jag väl gjort det gav han mig chansen. Sakta men säkert blev vårt lag bra och jag visade vad jag kunde. Det var första gången jag var i ett lag som vann lite matcher och det var en kanonbra plattform att börja om lite på. Första året gick bra, andra året ännu bättre och det tredje året blev det Stanley Cup-final, och jag hade ännu mer förtroende från den nya staben.

Även om Rangers snubblade på mållinjen ser han tillbaka på resan till finalen med stolthet.
– Det är så klart väldigt surt men samtidigt kan jag titta tillbaka och vara helnöjd, vi gjorde det hur bra som helst. Det var små marginaler som avgjorde den finalen.

RANGERS VILLE INTE FÖRHANDLA

Strålman var fullt inställd på att bli kvar i Rangers och han trodde att klubben ville samma sak. Men så blev det inte.
– Jag ville så klart vara kvar i New York, det var det enda jag ville. Allt lät så bra också, förhandlingen skulle gå så lätt. Men det blev ingen förhandling. Jag fick ett bud, vi kom med ett motbud och sedan var det bara tyst. Sedan så sajnade de Dan Boyle för betydligt mer än vad jag hade erbjudit mig att ta och då förstod jag att de ville gå en annan väg. Då blev jag ännu mer förbannad för jag tycker att de kunde ha sagt det så att valet att gå hit (Tampa) kunde ha blivit lättare.
– Nu satt vi där och valde mellan två klubbar och hade 35 minuter på oss. Det är ju inte bara jag, jag har fru och fyra små barn med skolor och allt vad det innebär. Även om det är ett jättefint kontrakt jag har (fem år för 4,5 miljoner dollar/säsong) så var det jäkligt svårt att ta in då, det kändes bara som en stor press och en börda att gå igenom.

Så här långt ser flytten till Tampa dock ut som ett lyckat drag. Tampa slåss i toppen av den östra konferensen och Strålman är en viktig kugge i laget och får istid i alla spelformer.
– Slutresultatet blev ganska bra, jag trivs bra här. Jag har fått ännu mer förtroende än i Rangers och fått en chans att utvecklas ännu mer. Sedan är det kul att spela med Victor (Hedman) och ha en svensk backpartner.
– När vi hade intervjuveckan första veckan i juli (då andra klubbar får prata med kontraktslösa spelare) så ringde de (Tampa) direkt och jag kände att det var kul att det ringde eftersom det här ett lag som har framtiden för sig, med många unga killar som bara kommer bli bättre och bättre. Då var jag fortfarande inställd på Rangers men när det inte blev så kändes det här helt rätt och det känns väldigt bra nu.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten