VÄNDNINGEN. Oliver Ekman Larsson gick upp i toppen av backarnas målliga efter en riktig målvaktstavla.
Toronto

Oliver Ekman Larssons målform håller i sig. I natt lyckades den svenske backstjärnan med konststycket att göra mål från mittzonen – fem sekunder in i en period. Det blev början på Arizona Coyotes vändning i bortamötet med Toronto Maple Leafs.
– Jag har aldrig gjort ett sådant mål, men det är en första gång för allting, säger Ekman Larsson till Canadian Press efter 3-1-segern.

Det har stundtals varit en tung säsong för Oliver Ekman Larsson, men framför allt för hans Arizona Coyotes som tillhör bottenskrapet i NHL och kommer med stor sannolikhet kommer att missa Stanley Cup-slutspelet.

I natt föll dock pusselbitarna på plats för ökenlaget. I bortamötet med Toronto Maple Leafs låg man visserligen under med 0-1 inför tredje perioden, men väl där gick proppen ur.

Oliver Ekman Larsson sköt sitt ligaledande 13:e mål för en back när han fem sekunder (!) in i slutronden skickade in en puck – från mittzonen. Coyotes, som spelade i numerärt underläge, vann tekningen varpå svensken dumpade pucken som retfullt studsade förbi Torontos målvakt Jonathan Bernier.
– Jag har aldrig gjort ett sådant mål, men det är en första gång för allting, sade Ekman Larsson till Canadian Press efter matchen.
– Jag tittade upp och såg att vi hade 23 sekunder kvar att döda på utvisningen. Jag bara skickade ned den mot mål och det är svårt för målvakten att rädda den.

Målet blev inte bara katalysatorn för Arizonas comeback i matchen, det blev även ett nytt klubbrekord, eller tangerat franchiserekord om man så vill. Ingen spelare i Phoenix eller Arizona Coyotes har lyckats göra mål fem sekunder in i en period. 1981 gjorde däremot forwarden Doug Smail mål fem sekunder in i en period för Coyotes föregångare Winnipeg Jets.

Kort efter 1-1-kvitteringen sköt tjecken Martin Hanzal vad som blev det matchvinnande 2-1-målet för gästerna och sedan fastställde Sam Gagner slutresultatet till 3-1 i powerplay sent i perioden. Förlusten var Toronto Maple Leafs åttonde i rad. Laget fortsätter därmed att komma längre och längre från en slutspelsplats efter coachbytet som såg Randy Carlyle bli ersatt av Peter Horachek. Laget har bara en seger på tio matcher under den nye huvudtränaren.

I Toronto gjorde Petter Granberg sin andra raka match för Maple Leafs och hade 12.03 i speltid. 22-åringen registrerades för tre tacklingar.

Toronto – Arizona 1-3 (1-0, 0-0, 0-3)