Sök
Kan Luleå upprepa bedriften från förra året, eller blir det något annat lag som tar hem CHL?
Nyheter

Luleå CHL-mästare efter ny vändning: ”Vi gör en heroisk tredjeperiod”

Luleå var illa ute mot Frölunda i CHL-finalen på tisdagskvällen. Underläge med 0-2 med nära tolv minuter kvar. Men när matchen var över hade Luleå vänt och vunnit med 4-2 och vann den första upplagan av Champions Hockey League.
– Det var faktiskt helt underbart. Vi gör en heroisk tredjeperiod och går in och vinner matchen, säger segerskytten Johan Forsberg.

Frölunda fick en drömstart i CHL-finalen. Man satte 1-0 redan efter 17 sekunder genom Joel Lundqvist och hade 2-0 efter perioden och fram till nära tolv minuter in på tredje perioden.

Luleå hade ett uselt PP-spel under de två inledande perioderna och assisterande tränaren Stefan ”Skuggan” Nilsson var inte direkt nöjd med det inför tredje perioden.
– Det är inte bra. Det är riktigt dåligt. Vi har gjort lite förändringar nu och får väl se om vi får något mer (PP). Vi kommer spela med de femmor vi har normalt, för det har inte fungerat med de specialuppsällningar vi haft, sade han till SVT.

Och sen kom vändningen. Och den gjorde det i numerära överlägen.

Kristian Näkyvä skickade in 1-2 efter åtta minuter av tredje perioden och minuten senare kom den matchavgörande situationen när Oscar Fantenberg hoppade in en tackling på Karl Fabricius som blev liggande efter att ha fått sin egen(?) klubba över munnen.
Fantenberg fick matchstraff och Luleå skickade in 2-2 och 3-2 under den femminutersperioden.
– Jag tror inte det är så ful tackling, men hans klubba kommer på min tandrad. Tänderna har ju fått sig en tryckare och sitter väl inte helt rätt nu kanske, säger Fabricius.

”VI UTNYTTJADE DET PÅ RÄTT SÄTT”

Peter Cehlárik gjorde 2-2 och Johan Forsberg satte 3-2.
– Det var faktiskt helt underbart. Vi gör en heroisk tredjeperiod och går in och vinner matchen, säger segerskytten Forsberg.

– Nånstans fick vi en islossning i det spelet. Det är olyckligt att det ska ske lite tokiga tacklingar och så, men vi utnyttjade det på rätt sätt, konstaterade Skuggan.

Vändningen var inte den första av mirakelkaraktär som Luleå mäktade med i slutspelet i CHL. Redan i åttondelsfinalen var man illa ute och låg under med fem mål i andra perioden i den andra matchen borta mot Salzburg och vände matchen till att vinna efter straffar.

Och nu tar Luleå sikte mot att ta hem SM-guldet också efter Europasuccén. Då får man använda sina sena nyförvärv, som inte fick vara med i CHL-finalen, bland andra Jonathan Sigalet, Johan Harju, Chad Billins.
– Det här är en språngbräda mot vad som komma skall. Vi har många unga spelare och många äldre som inte har vunnit något, så man får njuta lite av segerns sötma nu och dra nytta av den.

Mathis Olimb fick priset som CHL:s mest värdefulla spelare under säsongen. Ett pris som sponsrades av Nordicbet och hade Nordicbets Mikael Nilsson och Johan Garpenlöv, finske journalisten Panu Markkanen, Nordicbets, CHL-hemsidans Derek O’Brien och ja… mig, som jury.

Den här artikeln handlar om: