Liam Reddox, en av alla utländska stjärnor i Växjö.
Växjö Lakers HC

C Mores expert: ”Växjö har för mycket utländska inslag för att vinna guld”

ANNONS

Växjö ses av många som den främsta utmanaren till Skellefteå i kampen om SM-guldet. Men en som inte tror på Sam Hallams mannar är C Mores expert Thomas Johansson, som menar att det är för få svenskar i laget.
– När man väl kommer till kritan behöver man ha ett nav av svenska killar och det har man inte, säger han till hockeysverige.se.

Inför årets SHL-säsong var det många experter som trodde att Växjö skulle nå finalen i SM-slutspelet. När höststormarna blåste som värst innan jul var tongångarna annorlunda efter att Växjö inte presterat vad man hade förväntat sig. Dessutom gjorde klubben sig av med talangerna Malte Strömwall och David Åslin. Det innebär att man nu är 13 svenska spelare i truppen och tolv utländska.

Senaste tiden har dock Växjö börjat visat klass. I senaste omgången körde man över Leksand fullkomligt i Tegera Arena och vann med 6-1. Allt eftersom att det fina spelet har börjat falla på plats har man även börjat klättra i tabellen. Idag ligger Växjö tvåa efter Skellefteå, men före två andra favoriter Frölunda och HV71, som dock har en match mindre spelad. Man möts ikväll för övrigt.

1

Thomas Johansson och Björn Oldeen.

Har hjulen börjat rulla på allvar nu för Sam Hallams grabbar och vad har hänt med Växjö efter jul och nyårsmaten? Vi skickade dom frågorna vidare till C Mores expertkommentator Thomas Johansson.
– Jag skulle säga att Växjös utveckling efter jul har varit ungefär densamma som förra året. Man var ganska ineffektiva innan jul, men har ett bra spel i grunden med mycket att äga puck, vara aggressiva och starka. Till det har man nu hämtat in lite kraft i form av nya forwards och helt plötsligt börjar man leverera.
– Då visar det dig också att man har ett bra grundspel som skapar möjligheter och nu har man dessutom börjat få lite utdelning.

Vad har tränaren Sam Hallam för ledaregenskaper som gör att han får alla bitar på plats trots den till och från svajiga hösten?
– Jag har svårt att svara på det eftersom han inte har varit med så länge. Han verkar rent generellt vara en väldigt trevlig person, men framförallt är han trygg i sitt grundspel när det gäller själva ishockeyn. Jag tror också att Växjö gör väldigt bra värvningar utefter den hockey man vill spela. Alltså värvningar som passar in i Sams syn på ishockey.
– Jag skulle nog att det handlar om helheten i Växjö, alltså folket som jobbar kring laget har en bra förmåga att hitta spelare som passar in i hans sätt att spela ishockey.

Växjö är idag lite av en främlingslegion där man idag alltså har 13 svenska spelare och tolv utländska fördelat på fem finska, fyra kanadensiska och tre amerikanska.
– Om man ser det rent historiskt så vet jag inte om det är så många lag med så många importer i laget som lyckats gå hela vägen. Framförallt inte när det är importerna som leder laget.
– Det hade varit skillnad om man hade en svensk formation som var navet och drivkraften i hela gruppen. När det börjar hetta till lite grann, ska det läggas över i händerna på utländska killar. Det är inte jag säker på att det är någon lyckad lösning.

Med tanke på det du säger, vad skickar det för signaler när man då släpper iväg David Åslin och Malte Strömwall?
– Man har haft båda två i gruppen under ett antal år och försökt ge dom chansen men inte lyckats utveckla dom. Man kan välja att se det som ett underbetyg för deras egen verksamhet, utifrån det att man inte klarar av att utveckla unga spelare.
– Sedan är det såklart olyckligt, tycker jag, att det är på bekostnad av att man istället lyfter in två utländska lirare. Det tycker jag är lite underbetyg till Växjös verksamhet generellt.

Ishockey, SHL, VŠxjš - SkellefteŒ

Cristopher Nilstorp och Noah Welch.

En av två nya målvakter i Växjö inför säsongen var Christopher Nilstorp. Han kom närmast ifrån spel i Dallas organisation och sågs av många som en blivande guldmålvakt. Just nu ligger han tolva i SHL:s målvaktsliga med en räddningsprocent på 90.56. Kollegan Stefan Steen har 89.63 i räddningsprocent.
– Jag tycker att Nilstorp spel, precis som lagets, var ostabilt inledningsvis, men han har spelat upp sig. Utan att ha läst på så är min känsla att han har haft en ganska bra statistik senaste tiden.
– Nu när laget går bra tycker jag att han har visat att han kanske blir den här målvakten som tar laget väldigt långt. Om det sedan räcker hela vägen till guld är jag lite tveksam till.

Vilken spelare har överraskat på dig i Växjö under den här säsongen?
– Ska jag välja en svensk spelare så får det bli Robert Rosén. Jag tycker att han gjort det väldigt bra den här säsongen. Jag var lite tveksam till honom och tänkte att han kanske skulle somna in lite i Växjö. Nu har Rosén varit riktigt vass och förtjänar sin landslagsplats. Han är den som jag vill lyfta fram.

Innan säsongen var det många såg Växjö som den hetaste guldkandidaten. Om du tittar tillbaka på Växjös säsong, hur långt kan det här Växjö-laget räcka?
– Jag tror att man kan ungefär lika långt som förra säsongen, alltså till en semifinal. Jag trodde att man skulle kunna gå hela vägen till guld, men jag tycker att man har för mycket utländska inslag i sitt lag. När man väl kommer till kritan behöver man ha ett nav av svenska killar och det har man inte.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL