Moa Wernblom.
SDHL 1

En ny Modo-stjärna med bra påbrå: ”Pappa har gett mig jättemycket”

ANNONS

Säsongen är över för Modos damlag. De förlorade helgens semifinal mot AIK och får slicka såren över sommaren. Men framtiden ser ändå ljus ut för det unga laget. Inte minst tack vare den 16-åriga jättetalangen Moa Wernblom.
– Även om jag nu inte har fått spela så mycket den här säsongen så hoppas jag att få spela mer nästa säsong, säger Wernblom till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
I går stod det klart ett det inte blir någon SM-final för Modo den här säsongen. AIK blev för starka i den tredje och avgörande finalen på Ritorps IP. AIK vann med 3-0 trots att Modo vann skotten med 27-12.

Att det finns en framtid för Modo och massor med talang i laget råder inget som helst tvivel om. En av talangerna är 16-åriga Moa Wernblom. Även om hon inte fick mycket speltid i slutspelet så talar man om henne som en av landets mest lovande forwards. Visst är det också så att man känner igen efternamnet Wernblom i hockeysammanhang? Jo då, pappa är Magnus Wernblom, en av Modos största profiler genom alla tider.
– Klart att pappa har gett mig jättemycket som hockeyspelare. Han kan mycket hockey, kommer med bra tips och så vidare.

Blir det mycket snack i media och kanske också på isen kring att pappa är Magnus Wernblom?
– Klart att det påpekas mycket i media. Man får höra att jag är lik pappa och så vidare. Men det är ingen som säger något om det på isen.

Börjar du bli lite trött på allt snack om likheterna mellan dig och din pappa?
– Ja, lite, säger Moa Wernblom med ett leende.

Moa Wernblom har fått chansen åtta matcher den här säsongen i A-laget under Mikael Nilssons ledning. Facit: en assist och visst ser Wernblom det som ett ganska stort steg att ta från flickhockey upp till seniornivå även om hon fick chansen redan förra säsongen till spel i en match.  
– Matchen? Jag fick inte spela någonting utan var bara ombytt. Jag minns faktiskt inte vilka vi mötte, sa Wernblom i en intervju med hockeysverige.se förra året.

I dag vet hon betydligt mer om vad det innebär att ta klivet upp till seniorhockeyn.
– Det är en ganska stor skillnad att kliva upp på seniornivå. Det är bra fart, det går fort och det är bra tjejer som jag får spela med, men det är roligt.
– Säsongen har varit lite upp och ner. Nu har jag inte fått spela så jättemycket. Jag kom in, som sagt var, som ganska ung. Nu har jag fått en del chanser och det gäller att ta dom. Även om jag nu inte har fått spela så mycket den här säsongen så hoppas jag att få spela mer nästa säsong.

Vad har du utvecklat som spelare då du har kommit upp på den här nivån?
– Farten och att få med sig pucken, jag menar alltså pucktekniken. Men jag har utvecklat allt möjligt annat också den här säsongen, men framförallt skulle jag säga att det är att få med sig pucken i hög fart.


Foto: Bildbyrån/Anna Tärnhuvud

FINA LEDAREGENSKAPER

Moa Wernblom var lagkapten för det Ångermanlands-lag som vann Stålbucklan förra säsongen. Många vittnar också om hennes fina ledaregenskaper trots att hon bara är 16 år.
– Först och främst tyckte jag att det var jätteroligt att få vara lagkapten där och få den rollen. Det man känner är att man har som uppgift att ännu mer försöka få med sig hela laget samtidigt som man mer behövd, skulle man kunna säga.

I dagens Modo är Erika Grahm lagkapten, en spelare som Wernblom tycker har bra ledaregenskaper.
– Hon är en jättebra lagkapten som alltid peppar laget. Hon kan också vara stenhård och kan komma in i omklädningsrummet och skrika när vi inte gör som vi ska. Samtidigt peppar hon på ett bra sätt när vi gör som vi ska. Över huvud taget är hon jätteduktig och absolut en förebild för oss andra i laget.

Det är inte bara Moa Wernblom som kommer fram från ungdomssidan i Modo i dag. Spelare som bland andra Nathalie Ferno, Alice Östensson, Sarah Berglind med flera har under säsongen varit aktuella eller har fått chansen till landslagsspel. Detta trots att ingen av dom är över 20 år. Framgångarna på ungdomssidan i Modo vill Moa Wernblom tillskriva hockeygymnasiet i Örnsköldsvik.
– Vi har ett bra hockeygym. Sedan handlar det framför allt att vi har både ett bra juniorlag och seniorlag. Vi tävlar jämt på träningarna och det är jämt i truppen både i junior och seniorlaget. Alla pushar varandra för att bli bättre varje dag.

Moa Wernblom går just nu på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik, men hon skulle inte ha någonting emot att i framtiden åka över till USA eller Kanada för att spela collegehockey där.
– Klart att det är en dröm som man har framför sig, att få fara över dit och spela och se hur det är där borta.
– Just nu går jag mitt första år på gymnasiet. Jag ska först försöka stadga mig här i Modo och ta en större roll i laget. Sedan får vi se framöver vad som händer, avslutar Moa Wernblom.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL