Mats Lusth.
Nyheter

Mats Lusth står lugn i stormen: ”Det känns som att det vänder”

ANNONS

Malmö Redhawks hopp om spel i SHL har falnat betänkligt senaste veckan. I kväll har laget därför en helt avgörande batalj framför sig. Mitt i stormen står tränaren Mats Lusth lugn. Han tror fortfarande stenhårt på att Malmö spelar i SHL nästa säsong.
– Det känns som att det vänder, vi får stopp på det här och om ett par puckar går in då tror jag att det blir som en ketchupeffekt. Då rasar det antagligen bara på, säger han till hockeysverige.se inför bortamötet med Bik Karlskoga.

2015 har inte varit Malmös år. Efter att ha inlett året som säker etta i Hockeyallsvenskan ramlade laget ned till en tredjeplats i tabellen när sista omgången var spelad. Det gjorde att laget överraskande missade den allsvenska finalen. Därefter har kräftgången fortsatt i slutspelsserien. Efter tre raka förluster ligger man nu sist i tabellen och mycket talar för att man även missar direktkvalet till SHL.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Malmös tränare Mats Lusth under eftermiddagen och vi började med att undra vad det är som gjort att man inte lyckats knyta till säcken i matcherna mot slutet.
– Det är en bra fråga…, suckar Mats Lusth innan han fortsätter:
– Jag tycker att vi spelat och skapat bra även om vi kanske inte spelat bra 60 minuter i alla matcher. Vi har ändå spelat tillräckligt bra och skapat tillräckligt mycket för att kunna trycka dit pucken. Vi har haft problem med att få in pucken i mål, så är det ju, och bara har gjort ett mål i snitt, då är det svårt att vinna matcher.

Problemen för Malmö började egentligen efter nyår. Kring årsskiftet besegrade man Karlskrona, men efter det har inte poängen trillat in i den omfattning man hade hoppats på.
– Vi har gjort mål och så innan, men vi har varit ojämnare än innan nyår. Vi har inte haft några långa serier av segrar i rad. Nu har det blivit att vi vunnit en, förlorat en, vunnit två för att sedan förlora två.
– I slutändan var vi ändå en poäng ifrån att vara topp två och tre poäng från förstaplatsen. Vi gjorde mest mål i serien och släppte in näst minst. Det är just ojämnheten som jag tycker blev skillnaden efter jul.

Många talar om att det kan bero på den stora spelaromsättningen i truppen under säsongen. Hur har du upplevt det?
– Klart att det inte har varit optimalt, men det har heller aldrig varit vår önskan heller att det skulle bli många spelare ut och in. Vi fick två skador och vi hade redan en smal trupp redan från början. Det här gjorde att vi fick låna en hel del spelare från andra lag under november och december.
– Sedan ville bland annat HV71 och Färjestad ha tillbaka sina spelare när dom i sin tur fick skador i laget. Vi fick då lov att plocka in nya spelare och i dag har vi 13 forwards.

Ställde det här till det mycket för er tränare, att från dag till dag i veta vilket lag man har tillgängligt?
– Ja, men det tillhör också jobbet. Du får skador och så vidare. Det ingår och du kan aldrig förutsäga inför en säsong hur det kommer se ut under säsongen.

Kan du se någon detalj i spelet där Malmö kanske har saknat en speciell rollspelare?
– Spelet har ändå varit bra om man nu tänker på kvalserien och slutet av Hockeyallsvenskan. Vi har varit där, men det har blivit kramp och vi har haft svårare att få in puckarna. Vi har haft öppna lägen, men inte stolpe in direkt och inte heller fått dom här skitmålen.
– Vi släpper egentligen inte till emot oss heller. Om man skär ner spelet framåt i lite delar så är det så att vi skapar tillräckligt med chanser för att göra mål. Men när vi kommer till det där sista har pucken inte studsat in.

”VI SKA FIXA DOM HÄR TVÅ MATCHERNA”

– Så här har det varit i hela kvalserien. Mot Rögle när det står 1-2 har vi två frilägen och ett skott i ribban. Mot Vita Hästen får vi ett mål bortdömt i första perioden, vilket var ett gränsfall, men vi skapar ändå mycket. Samma sak var det hemma här mot Björklöven. Vi spelade i deras zon i stort sätt första halvan av matchen. Det är gör vi dessutom två självmål. Det verkar som vi behöver lite mer chanser för att göra mål just nu. Det går lite troll i det hela.
– Det har varit många underliga matcher efter varandra. Kommer det en sådan match så köper man det. Kommer det två så är det okej, men jag tycker att det varit lite mycket stolpe ut och då blir det en frustration naturligtvis.

Trots tabelläget ser inte Mats Lusth någon stress i gruppen inför dom två avslutande matcherna.
– Det är sammanbitet och vi ska fixa dom här två matcherna. Det känns som att det vänder, vi får stopp på det här och om ett par puckar går in då tror jag att det blir som en ketchupeffekt. Då rasar det antagligen bara på.

Du har själv spelat matcher då ditt lag har varit i olika utsatta positioner, vad är viktigt vid dom här tillfällena?
– Det som är viktigast är att man tror på det, att när det lossnar med målskyttet så kommer vändningen. Vi behöver lite flyt.
– Även om du spelar bra, vilket jag tycker att vi gjort även om vi inte gjort det i 60 minuter varje match, men när du gör det så får du energi och mål. Då blir det mer som att du bara kör på. Det kommer att komma och det är också vad du måste tro på.
– Det borde ha lossnat redan i förra matchen för då kändes det som att vi var där. Vi vann skotten i första perioden med 17-10 och då pratar vi om bra lägen och inte enbart skott utifrån. Samtidigt är det där som det gäller att få dit pucken.
– Min känsla är att spelarna tror på det – får vi bara ett mål så kommer allting på en gång.

Är Malmö ett av lagen som kommer topp tre i slutspelsserien?
– Japp!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch