Sök
Miro Zalar.
SHL

Mannen bakom KHK:s succéfys

Bra fysträning kan ta ett hockeylag den extra milen. Det bevisade inte minst Karlskrona HK när man överraskande säkrade sin plats i SHL härom dagen. Mannen bakom lagets fantastiska fys är Miro Zalar. För hockeysverige.se avslöjar han hur han har bidragit till att bygga ett av Sveriges bäst tränade hockeylag.
– Hemligheten som tränare är att få spelarna intresserade av sin fys så det inte bara är något som man gör utan att det är lika viktigt som att spela hockey, säger Zalar.

En nyckel bakom Karlskronas sensationella avancemang till SHL sägs vara lagets grundträning. Ofta har man varit det lag som helt enkelt orkat mest i slutet av matcherna. Det visade man inte minst i den matchen som blev avgörande i den Hockeyallsvenska finalen. Där vände man ett 0-1-underläge till vinst med 2-1.

När det gäller just dom fysiska förberedelserna hyllas fystränaren, den före detta stavhopparen Miro Zalar, av flera spelare i laget. Däribland lagets poängmässigt sett bästa spelare den här säsongen, Joel Kellman.
– Det jag utvecklat mest under säsongen är framför allt styrkan och snabbheten tack vare träningen med Miro. Vi körde ganska hårt i somras vilket hjälpte mig ganska mycket. Det är väl vad jag har utvecklats mest den här säsongen i alla fall.

När hockeysverige.se får en pratstund med Zalar dagen efter avancemanget vill han inte ge sig in och jämföra Karlskronas fysiska status med övriga lagen i Hockeyallsvenskan.
– Jag får alltid den frågan och det här helt omöjligt för mig att svara på den. Ska jag vara ärlig så vet jag inte hur andra lag tränar.
– Jag känner så här att jag har mina tankar och har nu jobbat länge inom hockeyn och försökt identifiera sporten, vad är det som krävs rent fysiskt. På samma vis som det är att vara friidrottstränare så måste man ställa sig den frågan hela tiden, vad behöver en sprinter, vad behöver en stavhoppare eller vad ska man jobba på som är viktigt och väsentligt?
– Sedan har jag försökt identifiera det och har vågat tro på det jag har kommit fram till – att jobba mycket mer med kvalité. Alla pratar givetvis om det redan, men det är ändå vad det handlar om. Det man gör ska man göra med väldigt hög kvalité. Man blir inte bäst för att man tränar mest utan man blir bäst för att man tränar smartare än alla andra. 


Foto: Bildbyrån/Jonas Gustafsson

GILLAR ATTITYDEN I SKELLEFTEÅ

Miro Zalar har under åren i klubben jobbat med många spelare som kommit till Karlskrona från andra klubbar. En av klubbarna som imponerat bäst på honom vad det gäller att få fram inställningen för att träna hos spelarna är Skellefteå.
– Jag har haft förmånen att ha spelare som haft den bakgrunden då dom kom hit. Dom killarna har en grym jävla attityd till sin träning.
– I dag har jag (Jonathan) Pudas i vårt lag som kommer från Skellefteå, även (Mattias) Granlund kommer därifrån. Man märker att dom får med sig det här i bagaget. Dom har en otrolig ambition och ett driv till att vilja utvecklas. Hemligheten som tränare är att få dom intresserade av sin fys så det inte bara är något som man gör utan att det är lika viktigt som att spela hockey.

Vad är du lagt vikten vid under sommarträningen för spelarna i Karlskrona?
– Det jag är hård med det är att underhålla den explosiva delen, det vill säga snabbheten. Vi kör sju pass i veckan. Det är inga långa pass, men det är hela tiden hög kvalité.
– Det är alltid en balansgång och man är rädd för att någon ska skada sig, men vi kör väldigt mycket sprintträning och den typen av träning.
– Jag har sett en så tydlig kombination, om jag är jäkligt bra på stående 20 meter, där man meter första 10 meter som acceleration, så överensstämmer det exakt med vilka som är rappa ute på isen. Har man den snabbheten med sig får man den uthålligheten med sig också.
– Sedan är alla oroliga när vi spelar fem perioder mot Västerås för att vi ska få kramp, men det är ju naturligt. Vi kan knappast hålla på att träna för att vi ska orka fem perioder. Vi måste träna för att göra tre perioder plus lite overtime. När det blir långa matcher så jämnar det där ut sig och vi orkar då inte mer än något annat lag.

Foto: Bildbyrån

När det kommer in nya spelare under säsongen som inte har samma fysiska status som övriga gruppen går du då över till individuell träning för dom killarna?
– När det kommer in en spelare sent och från en annan träningsbakgrund så måste jag sätta mig ner och prata md honom. Jag vill inte börja köra det vi kör för man klarar inte det. Alltså bland annat hoppstyrkan vi är vana med från sommarträningen. Här måste vi kommunicera och hittar något som passar bra in för spelaren.
– Det är väldigt svårt att utveckla spelare under säsongen. Man har lyckats med några få som är väldigt mottagliga för fysisk träning, men det är i stora hela dom är tre månaderna på sommaren som gäller. Jag har haft förmånen att ha 14 av dom som spelar nu under hela sommaren. Klart att dom har lagt en grym grund.
– Man är så kluven i allt detta och man får så mycket beröm, men det som gör mig oerhört glad är det spelarna säger till mig. Sedan blir jag också glad när man förstår att det här har varit en viktig del för en hockeyspelare.
– Jag läste en intervju med Nicklas Lidström där han indirekt hyllade sig själv genom att säga att det han var grym på att träna väldigt bra på sommaren. Det tror jag är nyckeln i det hela. Är man en talang i hockey och tränar bra på sommaren så får man också en bra karriär.

Är det därför Karlskrona går upp?
– Nej, det tror jag inte. Det finns så många saker som måste funka om man ska gå upp. Det finns en del framgångsfaktorer som vi har. En av dom är att vi tränar fys varje dag under sommaren och under säsongen.
– En annan nyckel är att vi hade i princip laget klart i maj och sedan körde vi hela sommaren. Det jag har lärt mig, det tog mig flera år att förstå, var att varför vi har ett sådant drag och får ihop laget så bra är att vi tränar ihop hela sommaren utan att det egentligen finns en konkurrenssituation. Du vill givetvis tävla och vinna, men det står inte i pannan på dig att du kommer få spela i fjärdefemman, stå över en match eller vara stjärnan i laget. Alla är där på samma villkor och alla tror på sig själv.
– När du sedan kommer ut på is är det ofrånkomligt att du hamnar i en roll. Det är väldigt speciellt med hockeyn att man har en första, andra, tredje- och fjärdefemma. Så funkar det inte på samma sätt i andra idrotter.

”BLEV VARNAD FÖR ATT LAGSPELARE MYGLAR”

Miro Zalar var med redan under gamla Karlskrona IK:s tid, men hoppade av under en period för att sedan återkomma till dagens KHK. Nu har han jobbat inom klubben i tio år och har givetvis hunnit med att se en utveckling hos hockeyspelarna inom just att vara fysiskt förberedda när serien sparkar igång.
– Jag har en idé om hur jag vill att man ska träna fys som hockeyspelare. Det kanske låter lite kaxigt, men jag tror på det jag gör. Hade jag trott att jag inte visste bäst hade jag vänt mig till någon som vet bättre.
– Det innebär inte att jag inte tar in kunskap utifrån, men det gäller att tro på det jag gör. Jag vet vilka fystester man behöver klara av, jag vet hur snabb man behöver vara, jag vet ungefär styrkenivån som krävs och så vidare som man behöver som hockeyspelare. Det gäller att maximera det.
– Jag har fått jättemånga bra hockeyspelare hit ner, men problemet har varit att dom inte alla gånger har kunnat lägga i femman. Spelare som har en enorm kapacitet och en massa hästkrafter, men man använder dom inte. Ett exempel kan vara att du har en jättebra idrottsman, men han kan knappt hoppa över ett par häckar. Då undrar man vad som är problemet eftersom idrottsmannen har fysen som krävs. Det handlar om teknisk inlärning, att man är noga med fysträningen och det du gör oavsett om du gör benböj, frivändning eller hoppar häckar så krävs det en bra teknik. Man behöver också vara rörlig och ha en bra koordination, alltså vara en bra atlet helt enkelt. Det är också vad jag försöker jobba med.

Tar grabbarna åt sig av det här?
– Det är också vad jag blev varnad för, att lagspelare gör bara vad du säger till dom, man myglar och både det ena och det andra. Jag har kört samma linje som jag gjort med mina friidrottare som jag har haft. Jag litar på killarna och tror att alla vill.
– Jag står för den här spetskvalitén i träningen. Sedan har killarna med sig det här arvet från alla andra att man ska träna för att bli bäst. Det gör att man tränar mycket och det är väl bra, men det jag försöker bidra med är den här spetsträningen.

Miro, avslutningsvis, det här med fysträning kan vi säkert skriva en hel bok om, men nu måste du beskriva känslan då du står i båset, klockan rullar på och till slut ljuder slutsignalen vilket betyder att Karlskrona har tagit steget upp i SHL.
– Det låter helt sjukt, men jag kände mig ganska trygg fast vi låg under med 1-0 till sista perioden. Jag var på friidrotts-VM i Moskva för tio år sedan för att kommentera i radion. Då vinner vi mot Lund borta och går upp från division 3 till 2. Jag får det är beskedet av grabbarna på telefon när jag är på Röda Torget. Den känslan var också väldigt stor.
– Klart att nu går vi upp i SHL och det är helt sinnessjukt, men tjusningen med idrotten är att det man jobbar med just då är så häftigt när man vinner. Man blir så otroligt upprymd av det. Det spelar ärligt talat inte någon roll vilken division du spelar i.
– När man får jobba med mina spelare är det så jäkla stort att få dom att lyfta lite grann. Är man en liten del i det så känner man en enorm glädje i att få vara med om det jag har upplevt nu.

Den här artikeln handlar om: