Sök
Erika Holst.
Nyheter

Erika Holst historisk – första damspelare i Hall of Fame

Som 101:a spelaren blev Erika Holst på lördagen invald i svensk hockeys Hall of Fame. Den mångåriga landslagskaptenen blir därmed historisk som den förste damspelaren någonsin att bli del av svensk hockeys finrum.

Holst kommer att hyllas i samband med Damkronornas VM-möte med Japan om en vecka. Så här lyder motiveringen till att hon nu blivit invald:
”Att Erika Holst blev den förste damspelaren att väljas in i Hockey Hall of Fame känns verkligen befogat. Hon blev den första tjejen att spela i TV-pucken då hon 1994 representerade Halland. Hon började annars sin karriär i Veddige Hockeyklubb i Veddige. Erika Holst har varit med i inte mindre än fyra olympiska spel med Damkronorna. Hon gjorde sin 300:e landskamp den 27 augusti 2011 och har spelat flest landskamper av alla damspelare i världen. Dessutom är Erika den svenska ishockeyspelare, både damer och herrar inräknade, som spelat flest landskamper. Hon har även hunnit med en sejour i Nordamerika i Minnesota Duluth Bulldogs. Två OS-medaljer, varav silver i Turin 2006, står överst på den digra meritlistan.”

Hockey Hall of Fame startades den 13 december 2011. Då presenterades också Sven Tumba som den förste som valdes in. Sedan dess har ytterligare 99 spelare och ledare blivit invalda innan Holst nu tar plats som första damspelare i det celebra sällskapet.

Den här artikeln handlar om: