Sök
Nyheter
Frölunda till final efter förvandling: ”Mer bråk och krig på träningarna”

I januari var Frölunda en klubb i kaos. Laget hade inte presterat som förväntat och man bytte tränare.
Nu väntar final i J20-SM efter vinst med klara 5-1 mot Linköping i semifinalen – en anmärkningsvärd förvandling.
– Vi bytte tränare i januari och då kom förvandlingen. Träningarna har varit mer annorlunda, det har varit mer bråk och krig, säger målvakten Hugo Fagerblom till Juniorbloggen. 

NYKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var i januari som Andreas Karlsson fick lämna sitt uppdrag som tränare för Frölundas J20. Laget hade missat Top10 och inlett J20 Fortsättningsserien sämre än förväntat.
In kom istället Björn Liljander. Sedan dess har Frölundas formkurva pekat spikrakt uppåt och efter att ha slagit ut Örebro och storfavoriterna Modo i de inledande omgångarna av slutspelet väntade Linköping i semifinalen.

GJORT LIKNANDE MÅL FÖRR
Fulltankade på självförtroende behövde Frölunda inte mer än 12 sekunder för att ta ledningen genom Anton Karlsson – en chockstart för ett Linköping som varit J20:s klart bäst defensiva lag under året.
Trots det tidiga målet dröjde det till tredje perioden innan den stora mål-explosionen påbörjades, då genom Hugo Reinhardt som lyckades trä pucken genom en tillsynes omöjliga lucka på Erik Källgren i Linköpingsmålet.
– Jag har faktiskt gjort liknande mål mot AIK och HV71 i serien, men om jag ser luckan eller bara agerar på instinkt vet jag inte. Men den gick i alla fall så det var skönt, säger Reinhardt vars mål blev matchvinnande.

NYTT FÖRSVARSPEL
Fram till tredje perioden hade det dock varit långt ifrån något skönspel. Istället hade matchen genomsyrats av kamp, stundtals brottning och uppoffrande försvarsspel.
Men i och med Reinhardts mål tog matchen fart på allvar. Linköping lyckades reducera genom Erik Brissle efter ett otroligt fint förarbete av Daniel Håkansson. Men närmare än så kom Linköping inte – mycket på grund av Frölundas nya försvarsspelet.
– Vi har ändrat i vårt press-spel. Nu åker vi sönder motståndarna istället för att ställa upp i styrspel som vi gjorde tidigare, berättar Hugo Reinhardt.

Förutom försvarsspelet var målvakten Hugo Fagerblom en stor anledning till att Linköping inte mäktade med fler mål än ett – trots 14 skott i tredje perioden. När Frölunda sedan kunde avgöra matchen med 3-1 och 4-1 på 42 sekunder var det klart att laget spelar SM-final imorgon.

Om du går tillbaka till mitten av januari, trodde du då att ni skulle nå en SM-final?
– Nej det kan jag inte påstå. Fast ju länge resan har desto närmare har vi känt att vi kommit, säger Fagerblom efter matchen.

 

Den här artikeln handlar om: