Sök
Nyheter
Så tar du dig till USA och college – men se upp för falluckorna

Steget från svensk juniorhockey till collegehockey är avsevärt mindre än för 10 år sen. Vägen dit kan ske på en rad olika sätt – men falluckorna är samtidigt många. Däribland frågan om agent.
– Om du ska spela collegehockey får du inte ha en agent. Däremot får du ha en rådgivare, eller ”family advisor” som det ofta kallas, berättar Daniel Ljung på Scandinavian Hockey Consulting.

Collegehockey har blivit allt mer attraktiv för svenska juniorer under det senaste årtiondet. Även om det fortfarande är en relativt liten del som väljer att åka över är det en karriärväg som allt fler sneglar åt.
Men vägen dit kan vara snårig och omständig med ansökningar, behörighetskrav och regler – då kan det vara bra med en rådgivare, så länge denna inte är agent – åtminstone i den svenska bemärkelsen.
– Paradoxalt nog kan din rådgivare vara agent men med den stora skillnaden att du måste kompensera personen för servicen du får. Du måste med andra ord betala för hjälpen du får, berättar Daniel.
– Din rådgivare får heller inte marknadsföra dig till professionella lag för då bryter du också mot reglerna, fortsätter han.

KAN LEDA TILL AVSTÄNGNING
Reglerna Daniel pratar är de som hela den amerikanska collegeidrotten är uppbyggt på för att, som de själva gärna vill trycka på, alla ska få samma förutsättningar. Dock har de flesta spelarna i till exempel NCAA Division 1 en ”family advisors”. Skulle man bryta mot reglerna, genom att inte betala sin rådgivare, så kan straffet bli långvarigt.
– Det finns fall där det upptäckts tveksamheter och där spelaren blivit avstängd eller ej ens fått spelarlicens för NCAA. Ett uppmärksammat fall var Anaheim Ducks prospect, Nic Kerdiles, som stängdes av i början av säsongen 2012/13 då han skulle starta sitt Freshman år med University of Wisconsin. Det finns en rad teorier till varför han blev avstängt men i och med att inget officiellt har uttalats är det än så länge bara NCAA och Kerdiles som vet varför han blev avstängd, berättar Daniel.

”PROFFSSPELARE” ETT PROBLEM
Förutom frågan om agent eller rådgivare finns det även andra falluckor som svenska juniorer ska se upp med – något som JVM-forwarden Leon Bristedt fick erfara.
Inför en J20-match valde Linköping att skicka ner två a-lagspelare för matchträning vilket a-lagen så ofta gör. Problemet var bara det att spelarna bedömdes som professionella i NCAA:s ögon vilket gjorde att Bristedt blev avstängd de inledande matcherna på säsongen.
– Grundregeln säger att du inte får spela med proffsspelare för att det ”smittar” dig som amatör. Det är en regel som är genomförbar i Nordamerika men är totalt ologisk när det kommer till det Europeiska systemet där vi har A-lag och juniorlag inom samma klubb, berättar Daniel och fortsätter.
– ”Proffsspelare” kan dock definieras på olika sätt. Inom NCAA är oftast den definitionen en spelare som tjänar ”klart över nödvändiga utgifter”. En spelare som spelar första året som senior i Sverige behöver inte nödvändigtvis vara en ”proffsspelare”. Det varierar alltid fall till fall hur man ser på saker och ting.

 

Rådgivare kan vara bra att ha för att hjälpa dig över till USA och collegehockey. Men vad finns det för andra alternativ?
Collegecamper:
Camper är ett utomordentligt sätt att lära sig mer om processen till college idrottsligt såväl som akademiskt samt att komma i kontakt med coacher från NCAA och juniorligorna USHL och NAHL. Det är bra om man kommer när man är så ung som möjligt då rekryteringen för NCAA lag startar väldigt tidigt. Spelare födda 1999 gör ”commitments” redan nu.

Bli scoutad:
Ofta tar scouter kontakt i förväg med en rådgivare och får veta vilka spelare som först och främst är intresserade av att spela collegehockey. Det är sällan scouter åker över till Sverige utan förutbestämda möten men det händer och JSM är ett sådant fall.

Ta kontakt själv:
Som spelare kan du självklart kontakta skolor och lag själv och kanske även besöka olika skolor på egen bekostnad. Däremot kan det vara svårare att sälja sig själv samt få en god respons från lag om man är ensam om processen. Viktigt att tänka på om man väljer att göra det själv är att göra grundlig research på vilka skolor som skulle passa dig som spelare och student samt vilka skolor som har ett bra program.

 

Den här artikeln handlar om: