Sök
Nyheter
Brynästalangens plan – VM-skräll och lyckad draft: ”10-12 klubbar som hört av sig”

En succéfylld höst och tre mål i JVM följdes av en tuff vår för Jens Lööke. Efter J18-guldet med Brynäs har han hittat formen igen inför U18-VM. Nu drömmer han om ett nytt guld och en lyckad draft-sommar.
– Det är 10-12 klubbar som hört av sig. Jag kommer inte ihåg alla men det är bland annat New York Rangers och Montreal, berättar Jens Lööke till Juniorbloggen

Det var en säsong som började på ett lysande sätt för Jens Lööke. Efter sex poäng på de inledande14 matcher i Brynäs hyllades såväl i tidningar som på sociala medier. När han sedan blev uttaget i JVM-laget och på det lyckades göra tre mål under turneringar börjades det tala om en eventuell förstarunda i draften. Då kom svackan.
– Våren har inte varit alls lika bra. Efter att många i a-laget kom tillbaka från skada har jag fått stå till sidan. Själva hade jag gärna spelat lite mer med juniorerna och dubblera men Brynäs ville att jag att skulle vara tillgänglig om någon blir skadad. Det har gjort att min utveckling kommit av sig under våren, berättar den nyblivne 18-åringen.

”VI HAR EN STARK TRUPP”
Efter att Brynäs åkt ur slutspelet har det dock blivit allt mer speltid i juniorlagen för Lööke. Sakta men säkert har han börjat hitta tillbaka till formen och under JSM i Nyköping visade han stundtals prov på det spel som säkrade honom den där platsen i JVM-truppen. Perfekt timing med tanke på stundande VM-turneringen.
– Det känns skönt att jag hittat tillbaka till formen jag har haft tidigare nu till U18-VM. För det känns som vi har en riktigt stark trupp och det finns så mycket skicklighet bland spelarna så det är många lag som kommer få problem med oss.

Lööke är naturligtvis införstådd med att det kommer bli tufft att slå sig fram till hans andra guld under våren. Det är trots allt ett VM och de andra länderna, förutom möjligtvis Kanada, kommer att komma med sitt absolut bästa lag. Men målsättningen är hög.
– Som alltid när man spelar på internationell nivå så är alla lag fyllda med skickliga spelare. Sen är spelet lite hårdare och går lite snabbare. Men det är upp till oss att visa att vi kan spela bra hockey i Sverige.

BÖRJAN PÅ EN NY RESA
Om det nu skulle bli ett lyckat VM för Lööke och resten av manskapet är chansen stor att avancera i alla de draftlistor som presenteras runt om på vida webben.
Precis som de flesta andra hockeyspelare har Jens drömt om att bli draftad sedan han var liten. Men även om det varit lite kontakter och samtal med olika klubbar och scouter så är det långt ifrån klart.
– Skulle jag bli draftad är det början på en ny resa; att försöka slå sig in i ett NHL-lag. Men först och främst måste jag ut och visa under VM att jag är värd att drafta, menar han på.

När de ringer eller kommer fram efter match och pratar med en. Vad pratar ni om?
– De vill försöka få fram hur man är som människa. De har ju sett en spela och vet vilken sorts spelare man är på isen, men de vill få en bild av hur man är utanför isen.

Även om årets säsong ännu inte är över har Jens börjat snegla på nästa säsong. I och med den inledande succén och sedan den formmässiga dippen är han bestämd på att ta revansch och en fast plats i truppen till nästa säsong.
Men då behöver han utveckla delar av sitt spel under sommaren. Han vet om det själv och han har fått det bekräftat av NHL-scouterna.
– Det är framför allt min skridskoåkning som jag behöver förbättra. Det är också vad det flesta klubbarna tycker, berättar han.

Vad lyfter de fram för positiva sidor hos dig som spelare?
– Det är framför allt min spelförståelse, min teknik och mitt offensiva spel. Samtidigt har de sett min vilja att jobba i defensiven och mitt hårda jobb i back-checken. Det är väldigt kul att de uppskattar den sidan också för det är något jag lägger väldigt stor vikt vid, avslutar han.

 

Den här artikeln handlar om: