Sök
Nyheter
Asplund vände besvikelse till succé – nu ska han leda Sverige till VM-guld

Besvikelsen efter den bittra JVM-sortin vändes till något positivt. Nu vill Rasmus Asplund leda Sverige till guld i U18-VM – ett i så fall passande avslut på talangens succésäsong.
– Om någon inför säsongen hade sagt att jag skulle spela 38 matcher i SHL och ingå i brutto-truppen till JVM hade jag bara skrattat, säger Rasmus Asplund till Juniorbloggen.

Rasmus Asplund var en av de största överraskningarna när brutto-truppen till JVM presenterades i december. Efter en stark höst där han spelat till sig en plats i Färjestads a-lag hade han stora förhoppningar att knipa en av platserna.
Men istället för att tilldelas en JVM-biljett fick han se sig själv petad som siste man och fick sätta sig på planet hem till Sverige igen. Besvikelsen var stor men när Färjestads-talangen nu tittar tillbaka var petningen kanske för det bättre.
– Jag blev jättebesviken och tyckte allt var skit när jag fick lämna, berättar Rasmus Asplund.
– Men det vände fort när jag kom hem. Jag fick spela mer och mer och fick även chansen i PP. Sen dröjde det inte länge innan jag gjorde mina första SHL-mål. Det blev en kick istället för en motgång, fortsätter han.

”SKULLE SLUTA TYCKA SYND OM MIG SJÄLV”
Ytterligare en förklaring till att han lyckades borsta av sig petningen var de samtal han hade med Färjestads tränare Tommy Samuelsson efter hemkomsten.
– Tommy förklarade att jag skulle få fler chanser till att spela JVM. Att jag fått en chans tidigare än många andra och att jag inte skulle tycka synd om sig själv utan bara träna ännu hårdare, berättar den sjuttonåriga Asplund.

Och träna hårt har han gjort. Efter Färjestads uttåg ur SHL- och även J20-slutspelet har Asplund tränat extra. Allt för att hålla sig igång inför det stundande U18-VM som börjar på torsdag.
– Jag, Joel Eriksson-Ek och Adam Werner har varit på is nästan varje dag. Vi har kört mycket fys-träning och gått hårdare än vanligt. Nästan så att vi har tränat ner oss bara för att släppa lite på ju närmre vi kommit VM, berättar han.

MÖRDANDE KONKURRENS
Om Sverige ska lyckas knipa en medalj i U18-VM gäller det att Asplund presterar på topp. Som kapten drar han ett stort lass och ska gå i bräschen. Men även om konkurrensen medaljerna är mördande med Kanada, USA och Finland som större favoriterna än Sverige tror Asplund på medalj av den ädlaste valören.
– Jag åker ner med målsättningen om guld, helt klart. Visserligen måste allt stämma och vi måste ha lite flyt för att knipa guldet men vi har ett lag som kan gå hela vägen.

Asplund kommer förutom i sin roll som kapten även vara viktig som poänggörare och målskytt. Han inser själv att han har en roll att fylla men kan Sverige vinna guld utan att han gör några poäng så nöjer man sig med det.
– Självklart vill man göra poäng och vara en ledande spelare. Men samtidigt tar jag hellre ett VM-guld än att jag gör tio poäng, avslutar han.

 

Den här artikeln handlar om: